Ero tuli viikko sitten, nyt eksä on jo Tinderissä – milloin on oikea aika aloittaa treffailu eron jälkeen?

Deittisovellusten myötä uuteen parisuhteeseen ajaudutaan aiempaa nopeammin.

Deittisovelluksen lataamisessa eron jälkeen ei aikailla.

4.4.2018 19:46

Edellisviikolla pitkästä parisuhteesta tuli ero. Seuraavalla viikolla eksä löytyy Tinderistä. Onko tuttu tilanne?

Nykyään ei ole lainkaan tavatonta, että deittisovelluksesta aletaan etsiä seuraa jo ennen kuin edellisen suhteen kipinä on kunnolla ehtinyt sammumaan.

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen sanoo, että uusia parisuhteita muodostetaan nykyään aiempaa nopeammin.

Kun aiemmin eron jälkeen uuden pitkän parisuhteen muodostamiseen meni naisilla helposti neljä vuotta ja miehillä vuosi, mennään nykyään uuteen suhteeseen huomattavasti nopeammin.

– Deittisovellusten myötä tilanne on nopeutunut hyvin paljon. Hieman aikaisempaa nopeammin etsitään seuraa, ja ehkä sitä halutaankin löytää.

Vaarasen mukaan ihmisillä on edelleen toive löytää pysyvä pitkä parisuhde, mutta kyvyt sellaisen ylläpitämiseen ovat nykyään heikommat. Tinderistä ei siis välttämättä etsitä lyhyitä, kevyempiä suhteita, mutta niihin ajaudutaan syystä tai toisesta.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämässä Tinder-kyselyssä suurin osa kertoi etsivänsä deittisovelluksesta pysyvää parisuhdetta.

Milloin itse valmis deittailemaan?

Suremisen keinot ovat Vaarasen mukaan ihmisillä hyvin erilaisia. On hyvin yksilöllistä, milloin on valmis Tinderiin etsimään seuraa.

Kun yksi haluaa tehdä surutyönsä loppuun ennen kuin voi mitenkään ajatella uuden suhteen solmimista, joku toinen etsii surutyöhön apuja toisesta ihmisestä jo hyvin pian eron jälkeen.

– Ihminen on heikoimmillaan heti eron jälkeen ja juuri silloin hän tarvitsee toisen ihmisen läheisyyttä ja hyväksyntää. Joillekin Tinder tuo siihen avun.

Usein sanotaan, että edellinen ero pitäisi olla käsitelty ennen kuin on valmis hyppäämään uuteen suhteeseen. Jos edellistä eroa ei käsittele lainkaan, usein käy niin, että ongelmapaketin vie mukanaan seuraavaan suhteeseen.

– Seuraava suhde on raikas ja kiinnostava, koska arki ei ole vielä ehtinyt iskeä.

Viikko ei ole riittävä toipumisaika erolle. Tiettyä aikajaksoa ei kuitenkaan voi antaa sille, milloin henkilö on valmis etsimään uutta suhdetta. Jopa asiantuntijan mukaan sattumalla on oma osansa.

– Olen aina ollut hyvin yllättynyt siitä, kuinka paljon sattuma ohjailee parisuhteita. Jos kemiat kohtaavat oikealla tavalla, niin sillä ei ole väliä missä, milloin tai millä keinoilla ihmiset ovat toisensa kohdanneet.

Eksälle aikaa surutyöhön?

Pitääkö eksälle antaa aikaa surutyöhön ennen kuin voi itse alkaa julkisessa deittiprofiilissa etsimään seuraa? Vai voiko eron jälkeen olla itsekäs ja tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu?

– Tämä on vapaa maa, ihminen saa tehdä mitä haluaa. Olisi kuitenkin todella viisasta olla hienotunteinen, koska ero on ihmiselämän suurin kriisi. On viisasta miettiä, kuinka syvästi loukkaa toista. Mitä hyötyy itse siitä, jos lyö lyötyä? Ainakaan julkisesti ei kannata alkaa hehkuttamaan uutta onnea, jos sellainen löytyy.

Vaaranen huomauttaa, että harva ylipäätään löytää rakkautta tuosta noin vain.

– Yleensä ihminen joutuu etsimällä etsimään rakkautta. Annan Tinderille hyväksynnän, koska sieltä on löytynyt myös paljon onnellisia loppuja.

Oletko etsinyt seuraa heti eron jälkeen? Löytyikö eksä Tinderistä ennen kuin ero oli kunnolla puitu? Entä oletko itse tapaillut vastikään eronnutta? Kommentoi ja keskustele alla olevassa kommenttikentässä tai laita viestiä jonna.waddington@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?