Brittimies toi Aasiasta tuliaisiksi ”maailman pahimman” supertippurin, johon ei ole hoitoa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Brittimies toi Aasiasta tuliaisiksi ”maailman pahimman” supertippurin, johon ei ole hoitoa

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut superbakteerin aiheuttamasta tippurista, johon antibiootitkaan eivät auta.

Joka vuosi noin 78 miljoonaa ihmistä saa tippuritartunnan. Kuvituskuva.

31.3.2018 10:57

Vielä toistaiseksi monia seksitauteja on voitu hoitaa antibiooteilla.

Tulevaisuudessa niin ei välttämättä ole: bakteerien kehittyminen antibiooteille vastustuskykyisiksi on tekemässä muun muassa tippurista vaikeasti hoidettavan tai jopa parantumattoman sukupuolitaudin, varoittaa maailman terveysjärjestö WHO.

Eli parisuhteessa, toi supertippurin Aasian-matkaltaan

BBC uutisoi brittimiehestä, joka on sairastunut ”maailman pahimpaan” supertippuriin. Miehellä on vakituinen parisuhde kotimaassaan. Hän sai antibiooteille vastustuskykyisen superbakteerin satunnaiselta seksikumppanilta alkuvuodesta Kaakkois-Aasiassa.

Britannian julkisen terveydenhuollon viranomainen Public Health England (PHE) vahvisti BBC:lle, että kyseessä on ensimmäinen infektio, jota ei ole voitu hoitaa antibiootein.

Terveysviranomaiset selvittävät nyt, onko miehellä ollut mahdollisesti muitakin seksikumppaneita, jotta tartunnan leviäminen voitaisiin estää.

Uutistoimisto Reuters kertoi jo viime heinäkuussa, että kolmella ihmisellä maailmassa oli todettu tippuri, johon mitkään antibiootit eivät tehoa.

Kolme varmistettua supertippuritapausta löydettiin Japanista, Ranskasta ja Espanjasta. Löydetyt tartunnat edustivat todennäköisesti jäävuoren huippua, sillä kehitysmaissa puuttuu keinoja diagnosoida ja raportoida parantumattomia tartuntoja. Köyhissä maissa tippuri on vielä paljon yleisempi sukupuolitauti.

Tutkijoilla toiveena kehittää rokote

Tippuria eli gonorreaa aiheuttavat bakteerit ovat harvinaisen älykkäitä. Ne pystyvät nimittäin kehittämään vastustuskyvyn aina uusia antibiootteja vastaan.

Joka vuosi noin 78 miljoonaa ihmistä saa tippuritartunnan.

Tippuri voi aiheuttaa naisille kohdunulkoisia raskauksia, hedelmättömyyttä ja lisätä HIV-tartunnan riskiä. Vähentynyt kondomin käyttö, urbanisaatio ja matkustelu levittävät tautia edelleen.

Tutkijoilla on kiire kehittää uusia lääkkeitä viheliäistä tautia vastaan. Toiveissa on, että tulevaisuudessa tippuria voitaisiin ennaltaehkäistä rokotteella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?