Rakastuisitko robottiin? Seksi robotin kanssa näyttää houkuttavan yllättävän monia

Tutkija: ”Tulevaisuudessa edessä on robotin ja ihmisen välisiä avioliittoja”

Ihmismäiset ja seksuaalisesti viritetyt robotit herättävät vaikeita eettisiä pohdintoja.

10.3.2018 16:47

Tekoälyllä varustetut robotit ovat kohta muutakin kuin uupumattomia työn sankareita. Seuraavassa kehitysvaiheessa robotteihin pyritään ohjelmoimaan tunteita, kuten empatiaa. Toisin sanoen roboteista halutaan tehdä niin ihmisen kaltaisia kuin mahdollista.

Osaa roboteista on jo nyt vaikea erottaa todellisista ihmisistä. Esimerkiksi japanilaisen robottigurun Hiroshi Ishiguron kehittämä viehätysvoimainen Erica-robotti saa osan miehistä jopa punastelemaan keskustelutilanteessa.

Kun robotit ihmistyvät askel askeleelta, edessä on vääjäämättä suuri psykologinen kysymys: voiko ihminen lopulta myös rakastua robottiin?

– Voin hyvin kuvitella, että joku rakastuu robottiin. Robotit ovat tehty miellyttämään tilaajan silmää. Ainakin ulkonaisesti siitä voi saada toiveiden mukaisen kumppanin ja rakastua ihannekuvaan, kertoo Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti.

Seksiä robotin kanssa

Elävä elämä tarjoaa jo esimerkkejä vahvoista tunteista robottia kohtaan. Esimerkiksi 58-vuotias brittiläismies James kertoo Mirror-lehdessä elävänsä täydellisessä suhteessa April-nimisen seksirobotin kanssa. Jamesilla on myös vaimo – ja tämä hyväksyy Jamesin ja robotin suhteen.

Jamesin seksielämä koostuu pääosin seksistä robotin kanssa, mutta hän käy myös hampurilaisravintoloissa mekaanisen ”neitonsa” kanssa. James ei tiedä miten toimisi, jos hänen pitäisi valita vaimonsa ja robotin välillä.

Seksi robotin kanssa näyttää houkuttavan yllättävän monia. Kansainvälisen YouGov-tutkimuslaitoksen Saksassa tekemä tutkimus kertoo, että yksi kolmesta saksalaismiehestä on valmis harrastamaan seksiä robotin kanssa, mikäli se on teknisesti mahdollista ja tuntuu aidolta.

Samaan kyselyyn vastanneista saksalaisnaisista viidesosa ilmoitti voivansa harrastaa seksiä robotin kanssa.

Nykyiset seksirobotit kykenevät ihmiselle tunnusomaisiin sulaviin liikkeisiin ja kehittelijöiden mukaan tällainen realistisuus mahdollistaa robottien kanssa ”peuhaamisen”. Ihmismäisyyttä on edistetty muun muassa robotteihin rakennetuilla lämmittimillä ja antureilla, joiden avulla ne reagoivat kosketuksiin.

Robottikin herättää empatiaa

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset voivat tuntea huolta robotista, jos he ajattelevat roboteilla olevan kipuja. Tämä osoittaa, että mekaaninen olento voi synnyttää ihmisessä yhtä lailla empatiaa siinä missä biologinenkin.

Big Think -tiedejulkaisun mukaan sähköisin välinein viestittelevät ihmiset tuntevat monessa tapauksessa läheisempää yhteyttä keskustelukumppaniin kuin silloin, jos he puhuvat ihmisen kanssa kasvokkain. Tätä selittää paineeton olotila – ja juuri tässä mielessä ihminen saattaa kokea robottiseuran miellyttävänä.

Erityisen syvälliselle tasolla suhde robottiin ei vielä yllä. Nykyisellään robotin ja ihmisen suhde muistuttaa koiran ja isännän suhdetta, huomauttaa New Yorkin yliopiston psykologi Gary Marcus.

Marcuksen mukaan ihminen voi rakastaa robottia, mutta ihmiset eivät välttämättä pysty ylläpitämään rakkautta pitkällä aikavälillä. Rakkauden kuihduttaa todennäköisimmin tietoisuus siitä, että robotti ikään kuin teeskentelee tunteensa. Sama ilmiö on havaittavissa myös monissa ihmisten välisissä suhteissa.

Asiantuntijat arvioivat, että robotit alkavat laajemmin ilmestyä tavallisiin koteihin ensi vuosikymmenellä, kun ihmiset etsivät rakkautta.

Kunhan aikaskaala on tarpeeksi pitkä, ihmisen ja robotin välisiä avioliittojakin on luvassa. Näin uskoo tekoälyyn erikoistunut tohtori David Levy, joka on kirjoittanut teoksen Love and Sex with Robots. Hän uskoo, että ihmisen ja robotin avioliitot ovat yleisiä vuoteen 2050 mennessä.

Levyn mukaan vuosisadan puolivälissä robottien kanssa on mahdollista käydä sellaisia hienostuneita keskusteluja, joihin monet ihmiset eivät kykene. Hän muistuttaa, että jo nyt ihmisillä on rakkaussuhde teknologiaan, erityisesti älypuhelimiin, mikä vakavasti vaurioittaa monia ihmissuhteita.

– Maailmassa on miljoonia ihmisiä, joilla ei eri syistä ole ketään, jota rakastaa ja joka rakastaa heitä. Ja näille ihmisille uskon robottien olevan ratkaisu, Levy kertoo CNC-radion haastattelussa.

Koska robotti on asiakkaan valittavissa täydelliseksi, se voi myös tuottaa vääristyneen kuvan ihmisestä, huomauttaa Santalahti.

– Ne saattavat jossakin määrin vahvistaa naisen tai miehen esittämistä pelkkänä seksuaalisen halun kohteena ja kuvaa seksistä tunteettomana ruumiillisena suorituksena, Santalahti toteaa.

Jotkut asiantuntijat näkevät tällä alueella vakavia vaaroja.

– Seksi robotin kanssa on vain väärennetty jäljitelmä. Ja se voi johtaa psykopaattisiin häiriöihin ja eristäytymiseen, toteaa seksologi Lev Shcheglov The Sun -lehdelle.

– Seksi robotin kanssa ei tuota ihmisen elämään tunnevaikutusta, joka tarjoaa meille todellisen yhteyden. Voit syödä valeruokaa ja olla yhä nälkäinen. Ajan myötä se päättyy huonosti.

Avoimiin eettisiin kysymyksiin lukeutuvat tällä hetkellä muun muassa, olisiko robotit vastaus seksin ostamiseen ihmiskaupan hillitsemiseksi sekä mahdollisesti jopa pedofiilien hoitoon.

– Yksinäisyyden osittaisena poistajana näen roboteissa mahdollisuuksia. Yksinäisyyttä ja syrjäytymistä robotit eivät kuitenkaan kokonaan poista, Santalahti toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?