Outi, 59, haki apua ammattilaiselta – silloin selvisi, että hänen miehensä on narsisti: ”Viimeisellä kerralla tärisin kauhusta” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Outi, 59, haki apua ammattilaiselta – silloin selvisi, että hänen miehensä on narsisti: ”Viimeisellä kerralla tärisin kauhusta”

Julkaistu: 5.3.2018 19:00

Outi Nevanlinnan unelmien mies paljasti todellisen nahkansa vasta kuukausien jälkeen suhteen aloittamisesta.

Eroaminen on harvoin helppoa. Erityisen vaikeaa se on silloin, jos toinen kärsii vakavasta persoonallisuushäiriötä kuten narsismista. Usein narsistisesta persoonallisuushäiriötä sairastava ihminen saattaa eron hetkellä yrittää esimerkiksi suostutella, kerjätä ja hurmata kumppaninsa takaisin. Toiminta voi olla aggressiivista.

Mitä tapahtuu, kun eroaa narsistista? Psykologit listasivat kymmenen asiaa, jotka toistuvat monessa tapauksessa. Lue lisää tämän linkin kautta.

Narsistista eroamisen vaikeuden on käynyt läpi myös rovaniemeläinen näyttelijä Outi Nevanlinna, 59. Hän eli aikoinaan parisuhteessa, jossa kumppani paljastui narsistiksi.

­Miesystäväni vaikutti aluksi unelmakumppanilta, ja suhde oli juuri sitä, mitä olin aina halunnut. Paratiisivaiheen jälkeen tapahtui keikaus, ja ihmisestä paljastui jotain aivan muuta, Outi kertoo.

Outin kumppani Valtteri (nimi muutettu) oli muiden edessä lupsakka ja fiksu. Mutta kotioloissa hän itketti, haukkui ja pelotteli Outia.

­Alku oli pelkkää teeskentelyä. Osoittautui, että mieheni oli ilkeä, paha ja manipuloiva.

Outi yritti turhaan saada miestään puhumaan, mistä muutos käytöksessä johtui. Mies ei aluksi suostunut Outin ehdottamaan pariterapiaan. Lopulta hän kuitenkin suostui.

­Terapiaan mennessä en ajatellut, että miesystäväni olisi narsisti. Ajattelin, että hän on seonnut tai hänelle on tapahtunut jotain kamalaa, kun hän ei ollut enää se ihminen, johon rakastuin.

Narsisti hurmasi terapeutit

Pariterapiassa Valtterin käytös Outia kohtaan oli ilkeää.

­Toisella terapiakäynnillä Valtterin käytös oli vihamielistä ja kylmää. Prakasin ihan täysin ja olin hysteerinen. En voinut kuin itkeä.

­Terapeutit näkivät käytökseni ilmeisesti niin, että olen tasapainoton, hysteerinen ja suurin piirtein hullu. Narsistipuolisoni taas oli rauhallinen, koska hänellä ei ollut mitään hätää. Silloin syntyy mielikuva, että narsisti on tasapainoinen ja järkevä, Outi kertoo.

Kahden yhteisen terapiaistunnon jälkeen Valtteri ehdotti, että pariskunta kävisi terapiassa aluksi yksitellen. Niin tehtiin. Ensin terapiaan meni yksin Valtteri. Kun oli Outin terapiavuoro, terapeutit esittivät Outille kysymyksiä, jotka saivat hänet tuntemaan, että hän on suhteessa ongelman ydin.

Tämän jälkeen Outi ja Valtteri kävivät terapiassa vielä kerran yhdessä.

Yllä olevalla videolla psykologi kertoo varoittavat merkit, onko eksäsi narsisti?

­Viimeisellä kerralla tärisin kauhusta. Terapeutit puhuivat, että teillä kahdella on edessä ihana yhteinen tulevaisuus. He neuvoivat pitämään kiinni suhteesta.

Outi ei kuunnellut neuvoja vaan erosi Valtterista. Hän pakkasi tavaransa ja muutti omilleen.

­Tajusin, että miehen tapa käsitellä minua oli jotain aivan hirveää. Tapasin jälkeenpäin Valtterin pitkäaikaisen tuttavan ja sain tietää, että hän on narsisti, luonnevikainen ja pelottava ihminen. Hän sanoi ihmetelleensä, miten kauan jaksan siinä sumussa elää.

Outi kirjoitti kaksi vuotta sitten eroprosessistaan kirjan Pikkurillipiiri. Hänen mielestään kenenkään ei kannattaisi mennä narsistin kanssa pariterapiaan. Miksi? Lue lisää tämän linkin kautta.

Lue myös:

Viisi kyllä-vastausta paljastaa – näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Onko eksäsi narsisti? Psykologi listasi 3 merkkiä, jotka kertovat totuuden

Luuletko olevasi introvertti? Saatatkin olla kaappinarsisti

Uuden tutkimuksen mukaan yksinkertainen koe voi paljastaa psykopaatin