Maria on ollut neljä kertaa naimisissa – ”Sanoin lähteväni pesulaan, mutta ajoinkin lentokentälle”, hän kertoo ensimmäisestä avioerostaan

Julkaistu:

Suhteet
– Avoliitto ei tuo sitä samaa tunnetta, perustelee Maria useita avioliittojaan.
Hauskannäköinen Maria, 52, on pieni ja siro, mutta hänestä huomaa heti, että hänessä on päättäväisyyttä ja vahvaa tahtoa. Pääkaupunkiseudulla liike-elämässä johtavassa asemassa toimiva vaaleaverikkö saa miehet hinkumaan alttarille. Neljä kertaa kosinnat ovat johtaneet häihin asti, mutta yhtä monta kertaa avioliitto on päättynyt eroon. Aina Marian aloitteesta.

– Jokaiseen liittoon olen mennyt tosissani ja sillä ajatuksella, että se kestää. Nyt feministit varmaan järkyttyvät, mutta minulle on ollut tärkeää avioitua, koska haluan kuulua aviomiehelleni, Maria perustelee.

– Avoliitto ei tuo sitä samaa tunnetta. En halua vain asua kimpassa, olen mieluummin mennyt aina nopeasti naimisiin.

Ensimmäisen kerran Maria avioitui 22-vuotiaana vuonna 1987. Tapaamisia oli ollut alle kymmenen, kun amerikkalaismies jo kosi. Vihkivalat käytiin vannomassa Las Vegasissa. Avioliitto kesti seitsemän vuotta, mutta pariskunta vietti erillään pitkiä aikoja. Osan ajasta Maria asui työnsä takia Aasiassa, mies Amerikassa ja Euroopassa. Kun aviopari muutti yhteiseen kotiin Amerikassa, yhteiselämä päättyi pian. Eräänä päivänä Maria pakkasi kassiin tärkeimmät vaatteensa ja tavaransa.

– Sanoin lähteväni pesulaan, mutta ajoinkin lentokentälle. Jätin auton avaimet hotellin vastaanottoon ja pyysin lentokenttävirkailijaa soittamaan miehelle, mistä auton voisi noutaa. Pakenin Suomeen.

Maria lähti salaa, koska pelkäsi miehen estävän lähtönsä tai onnistuvan taivuttelemaan hänet jäämään.

– Kemiamme natsasivat, mutta teimme kumpikin paljon töitä ja käytimme liikaa alkoholia. Se teki suhteesta turhan räiskyvän.

”Tavoitteena oli löytää varakas mies jostain lämpimästä maasta, mutta suomalainen pääsi väliin”

Suomeen palattuaan Maria avioitui uudestaan jo seuraavana vuonna. Toinen liitto kesti nelisen vuotta, jona aikana hän lopetti alkoholin käytön.

– Sen seurauksena muutuin ihmisenä niin paljon, ettei meillä ollut enää mitään yhteistä. Jos vain toinen puolisoista muuttuu isojen elämänkäänteiden mukana, törmäyksiä tulee väkisinkin. En näe mitään pahaa siinä, että silloin erotaan, Maria sanoo.

– Toisesta voi edelleen välittää tai jopa rakastaa, mutta eläminen yhdessä menee hankalaksi. Minun elämänkäsitykseni mukaan elämme täällä vain yhden kerran, joten miksi ainutkertainen elämä pitäisi tuhlata avioliitossa, jossa ei enää ole hyvä olla.


Veri veti takaisin Aasiaan, jossa asui Marian nuoruudenrakkaus. Hänestä ei kuitenkaan tullut seuraavaa aviomiestä, vaikka Maria avioituikin kolmannen kerran lähes heti edellisen eron tultua voimaan.

– Kolmas mies löytyi Suomesta, kun tulin Aasiasta käymään täällä. Tavoitteena oli ollut löytää varakas mies jostain lämpimästä maasta, mutta suomalainen pääsi väliin. Hänen takiaan muutin takaisin Suomeen.

Kolmas liitto kesti nelisen vuotta, ja siitä syntyi Marian nyt teini-ikäinen lapsi. Tulevan neljännen aviomiehensä Maria tapasi nopeasti eron jälkeen, mutta avioon ei menty ennen kuin muutaman vuoden seurustelun jälkeen vuonna 2008. Etenemistä hidasti Helsingissä tavattu amerikkalaismies, joka olisi myös halunnut viedä Marian vihille.

– Pääni oli ihan sekaisin rakkaushuumasta, kun kumpikin mies halusi minut. Soitin äidille ja ihmettelin, että mikä minussa oikein kiehtoo. Äiti vastasi, että hän ei ainakaan tajua, Maria nauraa.

Työmatkalla Suomessa ollut amerikkalaismies palasi tänne uudestaan, ja Maria vastasi myöntävästi hänen kosintaansa.

– Hän ehti ostaa täältä talonkin, mutta peruin yhteiset suunnitelmat ja meninkin naimisiin suomalaisen miesystäväni kanssa.

”Tykkään miehistä ja miehet tykkäävät minusta”

Alkaessaan pohtia neljättä avioeroa Maria kävi keskustelemassa terapeutin kanssa.

– Mietin, mikä minussa on vikana. Miksi haluan taas erota, vaikka mies oli ihan kunnollinen. Kun terapeutti ei löytänyt minusta vikaa, vaihdoin terapeuttia. Olisin halunnut selkeän ohjeen, mitä minun olisi pitänyt korjata itsessäni.

Aikuisiällä Marialla on todettu tarkkaavaisuushäiriö adhd.

– Olen aina ollut hyvin spontaani ja menen tunteiden mukaan. Minulla on levoton mieli, joka pitää vaihtelusta, vaikka enää se ei vaadikaan jatkuvaa säpinää.

Kaikilla avioliitoilla on ollut oma merkityksensä.

– En ole koskaan katunut yhtäkään avioliittoani. Mikään niistä ei ole ollut virhe, Maria sanoo painokkaasti.

Hän ei kuitenkaan ole enää ihan varma, onko ollut joka kerran aidosti rakastunut.

– Olen luullut olevani, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna kenties kyseisen ihmisen luoma hyvä olo on saanut tuntumaan siltä tai avioliitto on täyttänyt jonkin juuri sen hetkisen tarpeen. Rakkautta on monenlaista, se muuttaa muotoaan iän mukana. Ja minä itse olen muuttunut vuosien varrella paljon muun muassa lopetettuani alkoholin käytön.


Maria on oppinut olemaan varovaisempi tunteidensa kanssa eikä enää tempaudu yhtä helposti niiden vietäväksi.

– Rakastumisen kanssa pitää olla varovainen. Rakkaushuuma on ihan verrattavissa humalatilaan, Maria tietää.

– Tykkään miehistä ja miehet tykkäävät minusta. Minulla ei ole läheisriippuvuutta, olen asunut yksin enkä tarvitse miestä koko ajan. Myöskään seksiaddiktiota minulla ei ole, vaikka seksistä pidänkin.

”Vaihdetaanhan työpaikkaakin, jos siellä ei viihdy”

Maria ei usko testanneensa avioitumisilla omaa kelpaamistaan.

– Varsinkin kun tulee ikää, parisuhdemarkkinoilla alkaa ilmetä pelkoa kelpaamisesta. On minullakin alkanut joskus häivähtää mielessä, että riitänkö minä, mutta vasta nyt, ei aiemmin. Ja tiedän kyllä, että aina minä jollekin kelpaan. Olen oppinut ymmärtämään, että olen ihan hyvä tyyppi.

Maria arvelee mutkattoman elämänasenteensa viehättävän miehiä.

– Olen naisellinen, mutta samalla myös jätkämäinen. En jäkätä, nipota tai naputa. Enkä tee numeroa pikkuasioista. Olen vähän boheemi, joka näkyy vaikka siinä, että kun muut naiset kauhistelivat Facebook-kuvassa näkyvää eteisen kenkäkaaosta, minä näin siinä vain ihanaa elämän vilskettä. Minua on kehuttu, koska pieni sotku ei minua haittaa.

Mariaa omasta parisuhdehistoriasta puhuminen ei haittaa, mutta hän haluaa esiintyä julkisuudessa ilman kasvojaan.

– Suomessa erotaan paljon, mutta silti eroihin liittyy häpeää. Ero uskalletaan ottaa, mutta silti parisuhteessa epäonnistumista hävetään. Se ajattelu vaikuttaa minullakin sen verran, että haluan suojella lastani ja miesystävääni, Maria perustelee.

– Eroaminen ei ole huono asia. En tarkoita, että toinen ihminen olisi kuin tavara, jonka voi heittää pois, kun häntä ei enää tarvitse, mutta eihän avioliitossa pidä olla väkisin. Vaihdetaanhan työpaikkaakin, jos siellä ei viihdy. Avioero ei ole helppo, ei se mikään läpihuutojuttu ole, mutta ei eroa pitäisi joutua myöskään häpeämään.

Ero voi kuitenkin olla toiselle osapuolelle raastava kokemus.

– Olen pyytänyt kaikilta anteeksi. Jopa ensimmäiseltä aviomieheltäni, kun hän soitti minulle kymmenen vuotta eron jälkeen. Hän ei varmasti olisi antanut anteeksi heti lähtöni jälkeen, mutta aikaa oli mennyt tarpeeksi. Olen haavoittanut ja satuttanut, mutta toivottavasti en ole tuottanut hirveän suurta kärsimystä.

”Aiemmin mietin eron jälkeen, että millaisen miehen kanssa menen seuraavaksi naimisiin”

Tällä hetkellä Maria seurustelee itseään hieman nuoremman miehen kanssa. Seurustelu on jatkunut vajaan vuoden, mutta Marialle tyypilliseen tapaan vielä ei ole muutettu yhteen.

– Aina aiemmin mietin eron jälkeen, että millaisen miehen kanssa menen seuraavaksi naimisiin. Nyt mietin ensimmäistä kertaa, onko avioituminen enää tarpeellista. Se ei tunnu nyt yhtä välttämättömältä kuin ennen, mutta voihan mieli muuttua. Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, Maria hymyilee.

Elizabeth Taylor avioitui kahdeksan kertaa, Maria on neljällä liitollaan vasta puolimatkassa.

– En pyri päihittämään hänen ennätystään, se ei ole mikään tavoite.

Jos pitäisi veikata tulevia, jäisin odottelemaan hääkutsua.

Haastatellun nimi on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt