Jo harvinaistuvasta seksitaudista tuli nyt nuorten vaiva – leviää entistä salakavalammin - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Jo harvinaistuvasta seksitaudista tuli nyt nuorten vaiva – leviää entistä salakavalammin

Vielä kymmenen vuotta sitten tippuri tuotiin pitkälti ulkomailta, mutta nyt tartuntoja saadaan myös Suomesta. Tautia pitää alkaa testata hyvin aktiivisesti, sanoo erikoislääkäri.

Tippuri on yleistynyt myös nuorten taudiksi.­

11.2.2018 10:38

Seksitauti tippuri oli jo harvinaistumassa, kunnes tapausten määrä lähti nousuun.

– Pitkään niitä oli pari sataa vuosittain, mutta nyt viime vuosina tartunnat ovat olleet noususuunnassa. Vuosittain todetaan nelisensataa tapausta, sanoo Husin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Hän kertoo, että diagnostiikka parani joitakin vuosia sitten, mutta se on vain yksi syy tapausmäärän nousuun.

– Herkempi testi alkoi löytää enemmän oireettomia taudinkantajia. Tämä ei kuitenkaan kokonaan selitä kasvua, vaan mukana on aitoa tapausmäärien nousua.

Tippuri on myös yleistynyt nuorten taudiksi.

– Vielä kymmenen vuotta sitten tippuri tuotiin pitkälti ulkomailta, ja suurin osa tartunnan saaneista oli neljänkympin paikkeilla tai sitä vanhempia. Nyt tippuria todetaan ikäryhmässä 20–25, ja tartuntoja saadaan myös Suomesta. Siksi tautia pitää alkaa testata hyvin aktiivisesti.

Bakteeri muuntautuu, jotta se säilyisi hengissä

Hiltunen-Back kertoo, että tippuri on myös muuttunut melko oireettomaksi sairaudeksi.

– Aiemmin se aiheutti selkeämmin oireita, ja ihmiset tajusivat lähteä testeihin. Nykyään tauti on sen verran vähäoireinen, että jos epäilee seksitaudin tartunnan saamisen mahdollisuutta, pitäisi testata sekä yleisempi klamydia että tippuri. Vain silloin voi olla varma, ettei tippuritartuntaa ole.

Miksi taudin oireeton muoto on yleistynyt?

– Tippuribakteeri on koko ajan muuttunut vastustuskykyisemmäksi antibiooteille. Bakteeri muuntautuu monella tasolla, jotta se säilyisi hengissä.

Suomessa tauti on toistaiseksi pystytty hoitamaan antibiooteilla, mutta Hiltunen-Backin mukaan maailmalla on myös hyvin haasteellisia bakteerikantoja, joihin moni perinteinen antibiootti ei tehoa.

– Tämä on seksitauti, jonka hoito tulee olemaan haaste jatkossa.

Ruotsissa on jo havaittu vastustuskykyisempää tautimuotoa.

– Onneksi ne ovat olleet yksittäisiä tapauksia. On kuitenkin hyvä huomata, ettei maiden rajoilla ole enää mitään merkitystä, sillä ihmiset matkustavat nykyään niin paljon.

Oireetonkin tauti tarttuu

Lääkäri muistuttaa, että tippuri tarttuu riippumatta siitä, onko oireita vai ei.

– Tarttuminen on ehkä se kaikkein ikävin puoli tässä. Lisäksi oireeton tippuri voi aiheuttaa tartunnan saaneelle lisäsairastumista, kuten nivelvaivoja.

Tippuri on herkästi tarttuva seksitauti.

– Se on perinteisesti ollut seksitaudeista kaikkein helpoimmin tarttuva. Etenkin aiemmin, kun se aiheutti enemmän oireita, bakteereja oli paljon.

Tartunnan voi ehkäistä vain kondomilla

Tippuri on usein alkuvaiheessa oireeton tai vähäoireinen.

Naisella tippuri voi aiheuttaa ainoastaan vähäistä alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa.

Jos infektio lähtee nousemaan kohdunkaulan kanavan kautta kohtuun ja munajohtimiin, saattaa kehittyä sisäsynnytintulehdus. Siitä voi seurata lapsettomuutta, kohdunulkoisia raskauksia tai pitkittynyttä alavatsakipua.

Miehellä tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta valuu vaaleanharmaata märkää, joka muuttuu muutaman päivän kuluessa kellertäväksi.

Hoitamaton tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa, aiheuttaa kuroumia virtsaputkeen ja lisäkivestulehduksen. Myös erektiot voivat muuttua kivuliaiksi.

Hoitamattomassa tippurissa on myös mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?