Seksi & Parisuhde

Leskeksi jääneet Aulis, 89, ja Aila, 78, löysivät toisensa päivätansseista: ”Suhdetta ei ole vielä määritelty”

Julkaistu:

Suhteet
Leskeksi jääneet Aulis Hakala ja Aila Packalén tapasivat toisensa Helsingin kaupungin palvelukeskuksen päivätansseissa. Tämän jälkeen he ovat tanssineet valssin jos toisenkin.
Niinhän siinä kävi, että seuralainen löytyi toisista tansseista.

Aulis Hakala, 89, jäi leskeksi, kun hänen puolisonsa kuoli viitisen vuotta sitten. Suruajan jälkeen hän ehti olla kolmisen vuotta itsekseen, kun hänen vanhin poikansa sanoi, että olisi aika ”sosialisoitua” ja etsiä seuraa.

Hakala otti poikansa neuvosta vaarin ja alkoi käydä Helsingin kaupungin Kampin palvelukeskuksessa eläkeläisille tarkoitetussa päivätoiminnassa. Siellä voi laulaa monissa kuoroissa, jumpata, pitää yllä kädentaitoja tai muuten vain viettää aikaa, vaikka ihan vain keskustella päivänpolttavista asioista tuttujen kanssa.


Tai laulaa mieskuoro Körmyissä, niin kuin Hakala tekee. Palvelukeskuksessa järjestetään tiistaisin ja perjantaisin myös päivätanssit orkesterin ja solistin tahdittamina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lähdin ihmisten ilmoille, ja kun menin toisen kerran tansseihin, niin sieltä sitten hän löytyi, Hakala nyökkää vieressään istuvan Aila Packalénin suuntaan.

 

Lähdin ihmisten ilmoille, ja kun menin toisen kerran tansseihin, niin sieltä sitten hän löytyi.

Seuran löytyminen ilahdutti myös Hakalan lapsia. Aiemmin Hakala vietti paljon aikaa muun muassa seuraten lastenlastensa urheilusuorituksia. Lisäksi hän itse harrasti liikuntaa, parhaimpana talvena hiihti jopa 600 kilometriä.

Elämä oli yksin kuitenkin hieman yksitoikkoista, tasapaksua, välillä virikkeetöntä, Hakala kuvailee.

Niistä parin vuoden takaisista päivätansseista lähtien Aila Packalén, 78, ja Aulis Hakala ovat pitäneet yhtä. Packalén oli myös jäänyt leskeksi toistakymmentä vuotta sitten ja hän kävi vakituiseen Kampin palvelukeskuksessa muun muassa vetämässä kuvataideryhmää.


Kun Aulis Hakalalta kysyy, kuinka elämä on muuttunut, vastaus on hieman ironinen:

– Ovathan lapseni ja lapsenlapseni päässeet nyt ainakin vähemmällä, Hakala naurahtaa.

 

Ovathan lapseni ja lapsenlapseni päässeet nyt ainakin vähemmällä.

Hakala ja Packalén ovat sikäli onnekkaita, että he ovat löytäneet toisensa, sillä läheskään aina ei näin ole.

Pelkästään Helsingissä elää lähes 46 000 yli 65-vuotiasta miestä ja naista yksin. Miehiä heistä on noin 11 000 ja naisia noin 35 000. Jokaista miestä kohti on siis kolme naista, mutta silti yksinäisyys koskettaa enemmän miehiä kuin naisia, sanoo sinkkutapahtumia järjestävä Anna Uusiheimala.

– Varsinkin vanhemmalla iällä naiset lähtevät yksin tai ystävän kanssa tapahtumiin pääsääntöisesti aktiivisemmin kuin miehet, ja tämän vuoksi miehet kärsivät tutkimusten mukaan yksinäisyydestä enemmän, Uusiheimala sanoo.


– Joskus yksin asuminen voi olla myös valinta, mutta aina ei ole näin. Iäkkäämpien ihmisten yksinäisyys on asia, mihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi palvelukeskusten toiminnalla, Uusiheimala sanoo.

Uusiheimala pyörittää Deittisirkusta kaikenikäisille ihmisille ympäri Suomen. Helsingin kaupungin läntisen alueen palvelukeskusten vuoro on, kun Deittisirkus saapuu Riistavuoren palvelukeskukseen ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Uusiheimala korostaa, että tapahtuma ei ole tarkoitettu pelkästään Riistavuoren palvelukeskuksen asiakkaille eikä pelkästään palvelukeskusten asiakkaille, vaan se on avoin kaikille.

Riistavuoren palvelukeskus tilasi tapahtuman Uusiheimalalta.

– Meidän imagomme on ehkä sellainen, että olisimme ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia paikkoja, vaikka siitä ei ole kysymys. Siksi haluamme hieman tuoda esille erilaista näkökulmaa, mitä meillä on oikeasti tarjolla, Riistavuoren palvelukeskuksen vastaava ohjaaja Jukka Raitio toteaa.

– Toivon, että tällainen tapahtuma vaikuttaisi ja tarjoaisi yhden näkökulman kohdata uusia ihmisiä. Haluamme luoda miesten tavoittamiseksi myös uusia keinoja. Haluamme korostaa, että olemme kohtaamispaikka, jossa erilaisten toimintojen puitteissa voi kohdata ihmisiä, Raitio sanoo.


Raition mukaan kohtaaminen ei toki tarkoita vain sitä, että tapaisi vain tulevan puolison, vaan palvelukeskuksessa voi kohdata myös ystävän – joskaan hän ei kiistä, etteikö pariutumistakin palvelukeskuksissa tapahtuisi.

– Kyllä sutinaa on jatkuvasti. Parisuhteen omaisia kohtaamisia muodostuu koko ajan. Joskus jopa kolmiodraamojakin on nähty, Raitio sanoo.

Saman vahvistavat myös Aulis Hakala ja Aila Packalén.

– Jatkuvaa muhinaa, kyllä, Packalén toteaa.

– On meidän mieskuoro Körmyistä pari miestä mennyt naimisiinkin, Hakala sanoo.

 

Kyllä sutinaa on jatkuvasti. Parisuhteen omaisia kohtaamisia muodostuu koko ajan.

Omassa suhteessaan Packalén ja Hakala eivät ole vielä edenneet niin pitkälle, että häävalssin tanssimista, naimisiin menemistä tai yhteen muuttamista olisi mietitty.

Packalén ja Hakala pitävät tiiviisti yhteyttä: vierailevat Hakalan Helsingissä asuvien lasten perheiden luona, käyvät kesäisin tansseissa pitkin eteläistä Suomea, koluavat ulkomaita yhdessä. Silti Packalén ainakin kutsuu suhdetta hymähtäen enemmän ystävyyssuhteeksi.

– Ei tämä niin vakavaa ole, Packalén kiusoittelee pilke silmäkulmassa.

– Tätä suhdetta ei ole määritelty vielä, Hakala heittää takaisin.

Disko ja deittihetkiä

”Deittikuningatar” Anna Uusiheimala sanoo, että ystävänpäivänä 14. helmikuuta Helsingin Riistavuoren palvelukeskuksessa järjestettävässä Ikinuorten ystävänpäiväbileissä pidetään ihkaoikea speed dating- eli pikatreffit-osio, johon ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

– Ilmoittautumiset otetaan paikan päällä vastaan, Uusiheimala sanoo eikä epäile yhtään, etteikö rohkeita deittailijoita löytyisi.

Pikadeitteihin osallistuvat keskustelevat hetken yhden henkilön kanssa, jonka jälkeen siirrytään tutustumaan seuraavaan ihmiseen.

– Minä vaikka talutan kädestä pitäen ihmisiä deiteille ottamaan selvää toisista ihmisistä, hän sanoo, mutta uskoo kokemuksensa perusteella vapaaehtoisia löytyvän runsaasti.

– Speed datingissa ihmiset voivat tutustua toisiinsa ja lopuksi antaa myös yhteystietonsa vielä lähempää tutustumista ja myöhempää kontaktointia varten, Uusiheimala sanoo.

Ikinuorten ystävänpäiväbileissä pidetään myös mummodisko. Uusiheimalan mukaan bileiden tärkeä tarkoitus on juurikin saada miehiä liikkeelle ja sen vuoksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käytetään hastagia #papallesutinaa.

Koska kaikki iäkkäämmät ihmiset eivät ole sosiaalisessa mediassa, lähipiirin toivotaan välittävän viestiä tapahtumasta niille, jotka eivät sosiaalista mediaa seuraa.