”Kiihotun verkkareista, onko se normaalia”, nuori mies pohtii – nämä fetissit ovat yllättävänkin yleisiä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Kiihotun verkkareista, onko se normaalia”, nuori mies pohtii – nämä fetissit ovat yllättävänkin yleisiä

Fetissit voivat tuottaa paljon iloa ja nautintoa.

Joku saa kiksejä korkokengistä.

29.1.2018 19:00

Onko normaalia kiihottua verkkareista? Entä jonkun ylipainosta? Miksi en kiihotu pornosta?

– Olen löytänyt itselleni fetissin pissasta, mutta tämä hävettää minua. Onko tämä normaalia?

Näinkin kysytään Sexpon avoimessa nettineuvonnassa.

– Fetissi tarkoittaa voimakasta seksuaalista kiinnostusta johonkin kohteeseen, usein esineeseen tai materiaaliin. Se voi myös olla esimerkiksi kehon osa, vaate, tuoksu tai maku, määrittelee seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell Sexposta.

Fetisismi on usein voimakasta kiinnostusta, ei vain sitä, että vähän kutkuttaa.

Yleisiä fetissejä ovat esimerkiksi rinnat ja sensuellit vaatteet, kuten sukkanauhat, alushousut tai hatut. Myös kumihanskat ovat yleisiä.

– Yleistä on myös pieni sitominen tai kurittaminen, vaikka seksi olisi muuten aika vanilijaista ja lempeää. Monet tykkäävät siitä, että voivat kokeilla välillä rajumpia otteita.

Kohteet voivat olla hyvinkin erikoisia.

– Itselleni oli uutta ja kiinnostavaa kuulla, että jotkut kokevat voimakasta mielihyvää paperin repimisen äänestä.

Mikä aistinautinto!

Synty hämärän peitossa

Fetissien muotoutumisen tarkkaa syytä ei tiedetä. On arveltu, että niiden juuret saattavat ulottua varhaiseen lapsuuteen tai teini-iän kokemuksiin.

– Lapsena vaikka isän nahkasalkun hypistely on voinut tuntua miellyttävältä, ja tuntomuisto säilyy aikuisuuteen saakka. Toisaalta monet paikantavat fetissinsä aikuisuudessa: yhtäkkiä voi löytyä ihan tajunnan räjäyttävä juttu.

Käytännössä seksuaalinen kiihotus saa voimakkaan buustin jostain asiasta.

Turhaa häpeää

Onko normaalia, hävettää. Nämä sanat toistuvat Sexpon nettikysymyksissä usein.

– Häpeä on sidoksissa siihen, kuinka normitettu fetissin kohde on, Sundell sanoo.

Ankaraa pohdintaa ja suoranaisia pelkoja herättävät asiat, joita arvostellaan, joita ei pidetä hyväksyttävänä tai jotka ovat tabuja. Seksuaalisuuteen liitetään herkästi paljon stigmoja ja ennakkokäsityksiä.

– Mutta jos fiksu, koulutettu ihminen kertoo harrastavansa vaikka vinyylilevyjen keräilyä, kaikki miettivät, että miten siisti juttu.

Kertoa vai ei

– Pienistä housuista tuli minulle fetissi. Nautin yhä edelleen, kun olen hankkinut tangoja ja stringejä, kirjoittaa eräs nuori mies.

Poika kertoo pitävänsä fetissiään melko harmittomana, mutta pähkäilee, pitäisikö hänen pitää asia visusti omana tietonaan.

Sundellin mukaan fetissistä kertominen esimerkiksi omalle kumppanille riippuu suhteen laadusta sekä siitä, kuinka tärkeä mieltymys itselle on.

– Rohkaisen ensin miettimään, voitko olla kumppanisi kanssa oma itsesi ja oletko hyväksytty. Kaikilla on oikeus suojella herkkää sisintään.

Fetissin huomiotta jättäminen voi tuntua pahalta ja rajoittavalta. Kumppanin ei sitä silti tarvitse automaattisesti hyväksyä.

– On mahdollista, että kumppani ei ymmärrä fetissiä. Hänellä on oikeus sanoa, että kiitos, en halua sitä osaksi meidän seksielämää.

Sundellilla on tärkeä viesti: jos toinen kertoo sinulle seksuaalisesta mieltymyksestään, kunnioita häntä ja arvosta hänen avoimuuttaan.

– Vaikka fetissi herättäisi inhon tunteita, et ole vaarassa eikä sinua uhata. Voisitko pilkan sijaan kohdata asian avoimin mielin ja hyväksyä sen, että olemme erilaisia? Keskity siihen, kuinka paljon toiselta on vaatinut paljastaa jotain hyvin henkilökohtaista omasta elämästään.

Turhan usein tuomitsemme sen sijaan, että kiittäisimme luottamuksesta. Tai kerromme siitä Facebookissa tai baaripöydässä.

Anna lupa

Fetissit eivät ole mustavalkoisesti hyviä tai huonoja. Päinvastoin, niistä voi olla valtavasti iloa ja nautintoa. Sundellin mukaan fetissit voivat olla rikkaus ja aarreaitta, jotka kertovat paljon ihmisen seksuaalisuudesta.

– Ongelmia voi tulla, jos fetissi on pakkomielle tai se liittyy muiden ihmisten yksityisyyden loukkaamiseen ja rajojen rikkomiseen. Fetissi voi myös eristää ihmisen sosiaalisesti tai samoista asioista tykkäävää kumppania voi olla vaikea löytää.

Usein fetissi on kuitenkin joustava osa seksielämää eikä sitä tarvita seksuaalisuuden toteuttamiseen joka kerta.

– Monesti ihminen huolestuu ensin ja vasta sitten löytää sen ilon, että onpa siisti juttu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?