Seksi & Parisuhde

Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

Julkaistu:

Seksiturismi
Raha ei vaihda omistajaa mutta seksistä saatetaan maksaa ylläpitona tai lahjoina rantapojalle.
Viime vuosina pinnalle on noussut käsite naisten seksiturismista. Sillä tarkoitetaan turismia, jossa yleensä länsimainen nainen reissaa eksoottiseen maan turistikohteeseen ja viettää siellä aikaa paikallisen miehen kanssa.

Seksi kuuluu kuvioon, mutta siitä ei makseta rahana. Vastineeksi nainen saattaa maksaa miehen ylläpidon tai tarjota tälle ravintolakäynnit ja huvitukset ja kenties majoituksen luonaan lomansa ajan.

On tavallista, että itsensä näin elättävät ”rantapojat” tarjoavat seuraansa jopa häkellyttävän aktiivisesti –mahdollisesta vuosikymmenien ikäerosta välittämättä. Osa turistinaisista saattaa antaa lomapartnerilleen lahjoja, jotka nämä saattavat myydä jälkeenpäin rahaa saadakseen.

– On selvä ilmiö, että esimerkiksi varakas viisikymppinen eronnut bisnesnainen matkustaa esimerkiksi Karibialle, tapaa siellä paikallisen miehen ja haluaa tämän kanssa rajatun, kontrollissa olevan seksisuhteen. Kotimaassaan ollessaan nainen saattaa lähettää rahaa tälle miehelle. Tämä on pragmaattista elintasoturismia, jossa on selvät säännöt, kertoo seksiteollisuutta, organisoitua prostituutiota ja ihmiskauppaa tutkinut Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori ja dosentti Elina Penttinen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jännittävää seikkailua

Turismiin ylipäätään liittyy seikkailunhalu ja uuteen kulttuuriin tutustuminen. Toisinaan matkailukokemukseen kuuluu jännittävä romanssi, johon sisältyy myös seksi, mutta se ei välttämättä naisilla ole ainoa syy matkustamiselle.

– Naiset ovat kautta aikain olleet valmiita seikkailuun ja toteuttavat seksuaalisuuttaan siinä missä miehetkin, Penttinen muistuttaa.

Naisten seksiturismi sijoittuu usein turistikeskuksiin. Harmiton seksisuhde yhteen partneriin on usein matkan sivutuote eikä välttämättä lainkaan suunnitelmallista. Penttisen mukaan irtiottoa kaipaava nainen saattaa rakastua ensisijaisesti lomapaikkaan, sen elämäntyyliin ja sitten vasta mieheen:

– Mies on jotain, mitä se paikka tarjoaa.


Gambia kohteena

Gambia suomalaisten keskuudessa saanut vankan maineen naisten seksiturismikohteena, vaikka paikkoja on muitakin.

– Tietyt alueet maailmassa antavat tällaiselle mahdollisuuden, muun muassa Gambia ja Karibian maat. Tätä tapahtuu myös Euroopassa ja esimerkiksi Turkissa, mutta se on luonteeltaan hieman erilaista, Penttinen kuvailee.

Reissatessa on jännittävää antautua seikkailuun ja villeihin juttuihin. Joskus mukaan tulevat myös oikeat tunteet, vaikka nainen tietäisi, että kyseisellä rantapojalla on monta muutakin turistinaista nauratettavanaan.

– Onhan se jännittävää kokea rakastumisen huumaa, vaikka tietääkin reunaehdot.

Matkoillaan seksiä harrastavat naiset ja miehet erottaa länsimaisessa kulttuurissa elävä romanttisen rakkauden narratiivi.

– Tapaat eksoottisen miehen, rakastut ja muutat ehkä miehen kotimaahan ja elätte onnellisina elämänne loppuun saakka. Nainen voi ajatella, että suhde muuttaa miestä niin, että tämä ei enää koskaan lähde kenenkään muun naisen perään, Penttinen kertaa romanttisista komedioista tuttua kaavaa.

Turistisesongin mentyä saattaakin käydä niin, että seudulta ei löydy työtä, mies käyttää reilusti alkoholia ja on ehkä jopa väkivaltainen.

– Silti nainen saattaa uskoa romanttisen rakkauden unelmaan, joka ei välttämättä sido miestä. Miehellä ei ole tarvetta rakentaa naisen toivomaa pitkäkestoista suhdetta. Se on aika surullistakin, Penttinen toteaa.

Yksityisetsivä Teuvo Paananen kertoi vuonna 2016 Radio Rockin haastattelussa, miten erään asiakkaan vaimon pettämispuuhat paljastuivat Gambiassa. Voit katsoa haastattelun alla olevalta videolta.


Hyväksikäyttöä?

Onko hyvätuloisten naisten seksiturismi paikallisten nuorten miesten hyväksikäyttöä, vai käyttävätkö nuoret miehet hyväkseen turistinaisia? Yksinkertaista vastausta ei ole ja lopputulos riippuu paljon turistin omasta järjenkäytöstä.

– Tämä on miehille merkittävä tulonlähde. En tiedä, kärsivätkö he siitä niin kamalasti, Penttinen punnitsee.

Rantapoikuus on turismin ja elintasoerojen mahdollistama elinkeino.

– Vaikka usein machokulttuuriin kuuluu se, että voi päteä esimerkiksi sillä, kuinka paljon hyväksikäyttää turisteja, mukana on myös ihmisiä, joilla on erilaisia tunteita, motiiveja ja toiveita. Onhan suomalaisissakin nuorissa niitä, jotka rahoittavat seksillä luksustavaroita ja huumeita tai saavat sillä tavalla läheisyyttä. Toki kehittymättömillä alueilla vaihtoehtoja on paljon vähemmän, Penttinen muotoilee.

Ikäero kertoo elintasoerosta

Seksituristeista osa on iäkkäämpiä naisia, jotka ilottelevat lomallaan jopa vuosikymmeniä nuorempien miesten kanssa.

– Ikäero kertoo elintasoerosta. Kun on rahaa ja mahdollisuuksia, voi tehdä mitä tahansa. Voi mennä ulkomaille, jos haluaa jännitystä elämään, ja kokeilla juttuja, joihin suomalaisilla deittimarkkinoilla ei ole mahdollisuuksia.

Osa rantapojista ovat valmiita vaikka näyttelemään rakastunutta, jotta avioliiton kautta avautuisi mahdollisuus parempiin olosuhteisiin. Vaimonmetsästäjä saattaa jättää puolisonsa, kun oleskelulupa tämän kotimaasta on varmistunut.

– Kyllä sekin kuuluu tähän ilmiöön. Esimerkiksi Afrikasta Eurooppaan haluaville on ihan oma nettideittiskene, joka ei vaadi matkustamista, Penttinen kertoo.

Hän painottaa, että vaikka naisten seksiturismin yhteydessä tuleekin usein esille näkemys, että hyväuskoisia naisia höynäytetään, mutta kyllä niitä miehiäkin höynäytetään.

– Miehetkin etsivät reissatessaan lomakohteista tunnetta ja fantasiaa yhtä lailla. Esimerkiksi kuubalaiskaunottaret osaavat sanoa niitä asioita, joita mies haluaa kuulla. Ei voi sanoa, että naishölmöt menevät rakastumaan ja miehet käyttävät harkitusti rahaa seksiin.

Naisten seksiturismin yhteydessä miehet harmittelevat toisinaan sitä, että naisten seksilomista kirjoitetaan ”romansseina” ja ”hauskanpitona”, ja miesten seksilomista taas hyväksikäyttönä ja ihmiskauppana.

– Jos yleistetään, niin seksituristimiesten harjoittama järjestelmällinen hyväksikäyttö on huomattavasti yleisempää kuin naisten. Jostain syystä on niin, että ihmiskauppatyylinen seksin tarjoaminen, johon liittyy kontrollia, alistamista ja väkivaltaa, myy miehille, mutta sitä markkinaa ei ole naisille, Penttinen kertoo.

Naisten seksiturismi liikkuu tasolla, jossa palveluntarjoajilla on enemmän liikkumavaraa ja kontrollia omasta elämästään. Prostituutioon pakotetut tytöt sen sijaan eivät välttämättä koskaan elämässään ole tilanteessa, jossa he voisivat höynäyttää turistia tai vaihtaa rikkaampaan niin halutessaan.

Miesten seksiturismi yksioikoisempaa

Miehillä seksiturismi on naisten lomaromansseja muistuttavaa seksiturismia yksioikoisempaa. Mies saattaa haluta tyydyttää omaa fetissiään maksullisten naisten kanssa, joiden kanssa ei vietä muuten aikaa:

– Organisoitu seksiturismi esimerkiksi bordelleihin on enemmän miesvaltainen ilmiö. Siinä tutustutaan seksiin, eikä niinkään kulttuuriin, Penttinen kuvailee.

Miehet saattavat lähteä bordellireissulle myös porukalla, oli kyseessä sitten jalkapalloturnaus, bisnesmiesten tapaaminen tai vaikkapa rauhanturvaoperaatio.

– Joskus miehet ostavat seksiä, jotta voivat näyttää ryhmän muille miehille, kuinka miehekkäitä he ovat. Seksituristinaiset liikkuvat harvoin yhdessä eikä heillä ole samaa todistamisen tarvetta.

Penttisen mukaan seksituristit eivät välttämättä itse edes ajattele olevansa seksituristeja.

– Jos seksituristinainen ajattelisi olevansa seksituristi, tilanteeseen voisi liittyä aika paljon häpeää, vaikka se muuten olisikin hauskanpitoa. Voi olla, että vähemmistö seksin perässä matkustavista miehistäkin ajattelee olevansa seksituristeja.

Penttisen mukaan naisten lisääntyvällä seksimatkailulla alkaa olla enenevissä määrin myös taloudellista merkitystä.

– Tutkimukselliselta kannalta minua kiinnostaa naisten seksiturismin taloudellinen vaikuttavuus ja se, minkä verran naisten turistikohteisiin lähettämä raha vaikuttaa niiden miesten perheiden elintasoon.

Matkaopas: Seuralaisturismi ei ole silmiinpistävää

Gambiassa Tjäreborgin palvelupäällikkönä työskentelevä Janne Tahvanainen kertoo, että Gambian suosio on kasvamaan päin suomalaisten turistien keskuudessa:

– Gambia on aurinkovarma rantakohde, jossa lomailee paljon pariskuntia ja lapsiperheitä. Seuralaisturismi ei ole silmiinpistävää katukuvassa.

Gambiaan houkuttelevat sen länsiafrikkalainen eksoottisuus ja upeat rannat. Tjäreborgin maajohtajan Anu Niemelän mukaan tänä vuonna on odotettavissa reilua kasvua saapuvien matkailijoiden määrässä.

Keski-ikäiset naiset eivät korostu Tjäreborgin asiakaskunnassa sen enempää kuin muutkaan ryhmät. Ainoastaan lapsiperheiden määrä on ollut selkeässä kasvussa.

– Tämä on lomakohde, jossa nautitaan ihanista rannoista, varmasta auringosta ja retkistä, Tahvanainen kertoo.

Palvelupäälliköllä ei ole tarkempaa tietoa paikallisten rantapoikien toimintatavoista. Hänen oman kokemuksensa mukaan paikalliset tulevat juttelemaan turisteille mielellään:

– Paikalliset täällä ovat luonnollisesti hyvinkin uteliaita meidän kulttuuristamme ja tavoistamme.

Lähteet: New York Times, Rent a Rasta -dokumentti, The Montreal Gazette, Global Post, Rantapallo

Naisten seksiturismikohteita maailmalla

Gambia

Senegal

Kenia

Jamaica

Barbados

Dominikaaninen tasavalta

Kuuba

Jordania

Bali, Indonesia

Turkki

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuljettajan mukaan länsimetro aiheuttaa yllättäviä oireita: ”Matkustamossa oksentelevat lapsetkin”

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  4. 4

   ”Ystäväni tytär näytti mieheni rasvaiset tekstiviestit” – 6 eronnutta suomalaisnaista kertoo, mikä oli viimeinen niitti suhteessa

  5. 5

   Wärtsilä ei toimita Krimille laivamoottoreita – päätös ihmetyttää Venäjällä: ”Miten voi kieltäytyä rahasta?”

  6. 6

   Ilmatieteen laitoksen animaatio näyttää: Lunta vyöryy Suomeen Puolasta asti – varoitus autoilijoille torstaiaamuksi

  7. 7

   Tulvavaara: Kokemäenjoen pinta noussut rajusti

  8. 8

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  9. 9

   Fimea asetti syöpälääkkeen myyntikieltoon – epäillään väärennökseksi

  10. 10

   Mitkä pusuhuulet! Poptähti Christina Aguilera, 37, edusti gaalassa aivan uudennäköisenä – kuvat vuosien varrelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  4. 4

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  5. 5

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  6. 6

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  7. 7

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  8. 8

   Petri, 30, painoi yli 130 kiloa – teki uudenvuodenkrapulassa päätöksen muutoksesta ja on nyt SM-tason juoksija

  9. 9

   Tämä testi todisti Trumpin sopivuuden presidentiksi – kokeile paljonko itse saisit!

  10. 10

   Mira oli juuri viemässä koiraa ulos, kun hän kohtasi ovella järkyttävän näyn – ”Kotka oli iskenyt Tupsu-kissaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. 6

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   37-vuotiaan laulajan vartalo muuttui kuin yhdessä yössä – otti vatsaansa proteiinipistoksia: Laihtui 12 kiloa saman tien

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuljettajan mukaan länsimetro aiheuttaa yllättäviä oireita: ”Matkustamossa oksentelevat lapsetkin”

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  4. 4

   ”Ystäväni tytär näytti mieheni rasvaiset tekstiviestit” – 6 eronnutta suomalaisnaista kertoo, mikä oli viimeinen niitti suhteessa

  5. 5

   Wärtsilä ei toimita Krimille laivamoottoreita – päätös ihmetyttää Venäjällä: ”Miten voi kieltäytyä rahasta?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  4. 4

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  5. 5

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. Näytä lisää