Näin ylipaino vaikuttaa seksiin – peniksen verisuonet ovat ensimmäisiä, jotka lähtevät tukkiutumaan - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Näin ylipaino vaikuttaa seksiin – peniksen verisuonet ovat ensimmäisiä, jotka lähtevät tukkiutumaan

Miesten on vaikeampi puhua siitä, että ylipaino häiritsee, mutta toisaalta miesten kilojen suhteen ollaan armollisempia ja sallivampia, sanoo seksuaaliterapeutti.

Usein kilojen mukana tuleva väsynyt ja vetämätön olo on myrkkyä seksuaalisuudelle.

7.1.2018 12:16

Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemen kokemuksen mukaan naisten on helpompi puhua omasta ylipainostaan kuin miesten.

– Miesten on vaikeampi puhua siitä, että ylipaino häiritsee, vaikka tilanteesta kärsisi kovastikin. Toisaalta miesten kilojen suhteen ollaan armollisempia ja sallivampia.

Ylipaino vaikuttaa yleiseen jaksamiseen. Usein kilojen mukana tuleva väsynyt ja vetämätön olo on myrkkyä seksuaalisuudelle. Liikakilot vaikuttavat seksuaalisuuteen myös hormonitoiminnan muutosten kautta. Miehillä ylipaino voi vaikuttaa myös erektioon.

– Ylipainossa peniksen verisuonet ovat ensimmäisiä, jotka lähtevät tukkiutumaan. Jos itsellä on ylipainoa ja erektiohäiriöitä, kannattaakin mennä lääkäriin, jotta säästyisi vakavammilta seurauksilta, Vuohtoniemi varoittaa.

Merkittävän ylipainon myötä jotkin seksiasennot voivat tuntua hankalilta. Koska ylipainoon usein liittyy huonompi fyysinen kunto, ennen mutkattomasti sujunut seksi voi tuntua raskaalta suoritukselta ja peniskin voi jäädä vatsan alle. Seksiä ei kuitenkaan tarvitse lopettaa.

– Tässä tilanteessa kannattaa kokeilla erilaisia seksiasentoja ja löytää sitä kautta oma seksin harrastamisen tapa. On aika harvinaista, että ylipaino olisi niin merkittävää, että seksin harrastaminen itsessään voisi aiheuttaa ongelmia.

Taustalla on usein työstressiä tai kitkaa parisuhteessa

Ylipainon viedessä seksihaluja voi seksuaaliterapeutin kanssa kartoittaa välineitä parempaan vointiin. Terveet elämäntavat, ruokavalion muuttaminen ja liikunnan lisääminen eivät välttämättä riitä.

– Usein näissä tilanteissa on taustalla työstressiä tai kitkaa parisuhteessa. Stressi, unettomuus ja mitkä tahansa huolet elämässä voivat pitää yllä ylipainoa ja makeanhimoa, Vuohtoniemi kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ovat nykyisin todella stressaantuneita.

Kun stressi, unettomuus ja parisuhteen ongelmat on saatu hallintaan, laihduttamisella on paremmat mahdollisuudet onnistua. Tässä vaiheessa Vuohtoniemi ohjaa asiakkaansa usein personal trainerille.

Lisäksi terapiassa vahvistetaan positiivista minäkuvaa.

– Kun ihminen pitää itseään kauniina ylipainosta huolimatta, elämäntapamuutoksia on helpompi tehdä.

”Kilojen pudottamiseen ei kannata lähteä ainoastaan siksi, että kumppani niin haluaa”

Muutosmotivaation on aina löydyttävä itsestä. Jos ylipaino häiritsee kumppania, mutta lihonut itse on tyytyväinen vartaloonsa ja voi hyvin, terapeuttikaan ei voi paljon tehdä. Kilojen pudottamiseen ei kannata lähteä ainoastaan siksi, että kumppani niin haluaa.

– Siinä voi ainoastaan keskustella kumppanin kanssa, että mikä toisen ylipainossa häiritsee ja voisiko tämä suhtautua kiloihin jotenkin toisin.

Tilanne, jossa ylipaino häiritsee molempia, on muutoksen kannalta hedelmällinen:

– Tällöin päästään myös puhumaan siitä, miten kumppani voi tukea laihdutusprojektissa. On voimauttava tekijä, että kumppani tukee ja sanoo, että olet kaunis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?