Vain yksi kysymys voi paljastaa, kestääkö parisuhteesi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Vain yksi kysymys voi paljastaa, kestääkö parisuhteesi

Vastaa rehellisesti yhteen kysymykseen.

Joillakin se vain tuntuu kestävän.

4.12.2017 13:29

Miksi jotkut suhteet kestävät kovatkin myrskyt ja toiset hajoavat pienestä puhurista? Tätä kysymystä olen miettinyt monesti. Jotain olen tehnyt oikein, koska olen ollut onnellisesti naimissa jo yli 15 vuotta.

Inspiroiduin Psychology Today -lehden artikkelista, joka auttaa katsomaan suhteiden kristallipalloon. Työkaluna on yksi ainoa kysymys.

Kysy itseltäsi, oletko suhteessasi...

1. Koska hyödyt siitä

2. Koska saat siitä iloa ja mielihyvää

3. Koska siinä on niin paljon hyviä asioita

Vastaa rehellisesti! Jos valitset kohdan kolme, suhteesi on todennäköisesti kestävimmällä pohjalla.

Hyöty, hupi ja hyveet – taustalla filosofia

Kysymyksen taustalla on lehden mukaan filosofi Aristoteleen ajattelu ystävyydestä. Aristoteleelle ystävyyden korkein ja jalostunein muoto on suhde, joka perustuu siihen, että kumppanit näkevät suhteessa paljon hyviä asioita. He eivät siis yritä vain hyötyä toisistaan tai halua pitää vain hauskaa.

Aristoteleen mukaan hyödyssä ja huvissa ei ole sinänsä mitään vikaa. Niille rakentuvia suhteita ajaa kuitenkin oman edun tavoittelu – ja kun hupi loppuu tai hyötyä ei enää saa, suhdekin voi kuivua kokoon.

Pitkän suhteen resepti?

Kestävien suhteiden saloja on pähkäilty runsaasti. Tärkeimmiksi hyvän suhteen peruspalikoiksi nousivat tässä tutkimuksessa kommunikaatio ja kumppanin tunteminen. Seksi ja romantiikka eivät edes hätyytelleet kärkisijoja. On sangen selvää, että jos kumppanistaan ei ole aidosti kiinnostunut, suhde ei ole kovin vankalla pohjalla.

Onnen kaavaakin on etsitty. Eräässä tutkimuksessa haastateltiin kahtasataa paria. Haastatteluissa nousi esille yksi tapa, joka selvästi lisäsi parisuhteen sujuvuutta ja tyytyväisyyttä: vaikeinakin aikoina pariskunta muisteli suhteensa hyviä ja onnellisia hetkiä.

– Minulle on kaikkein tärkeintä, että ajattelemme isoista asioista samalla tavalla. Esimerkiksi oma perhe on molemmille älyttömän tärkeä, ja poliittiset mielipiteemme ovat samanlaisia. Arvot ovat sata kertaa tärkeämpi juttu kuin vaikka se, että toinen olisi yhtä siisti kuin itse, sanoi 28-vuotias nainen tässä jutussa.

Tämähän ei vaikuta olevan kaukana Aristoteleen ajatuksista.

Oletko itse onnellisesti pitkässä suhteessa? Mikä on sinun mielestäsi teidän suhteenne onnistumisen salaisuus? Kerro se kommenttiboksissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?