Psykologi löi tiskiin karun faktan Tinderistä: ”Ihminen pystyy valitsemaan 5–10 vaihtoehdosta” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Psykologi löi tiskiin karun faktan Tinderistä: ”Ihminen pystyy valitsemaan 5–10 vaihtoehdosta”

Netin deittailusovelluksissa kuten Tinderissä tarjontaa on niin valtavasti, että valintaa on usein vaikea tehdä.

24.11.2017 14:05

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin sinkkujen kokemuksia siitä, miten digideittailu on mullistanut elämänkumppanin etsimisen. Terveysbuumi on tehnyt ravintoloissa istumisesta epätrendikästä, joten romansseja ei enää synny baaritiskillä kuten ennen. Tilalle on tullut digideittailu.

Netin deittailusovelluksissa kuten Tinderissä tarjontaa on niin valtavasti, että valintaa on usein vaikea tehdä. Iän myötä omat kumppanikriteerit usein nousevat ja samalla olisi mahduttauduttava toisten kriteereihin. IS:n haastattelemat sinkut kuvailivat, että toisinaan treffeillä tuntee olevansa työpaikkahaastattelussa.

  • Kuuntele jutun alussa olevalta videolta 1,5 vuotta sinkkuna olleen Juhan, 35, Tinder-kokemuksista.

IS:n haastattelemat sinkut myös kokivat, että digideittailussa on yleistynyt tökerö käyttäytyminen.

Väestöliiton parisuhdetiimin psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi siteerasi Lontoon ja Rooman yliopistoissa tehtyjä Tinderiin liittyviä tutkimuksia, joiden mukaan miehet saavat matchin 0,6 prosentin todennäköisyydellä ja naiset 10 prosentin todennäköisyydellä.

– On selvitetty, että 19 miljoonasta aloitusviestistä 39 prosenttia ei saa koskaan vastausta ja 11 prosenttia keskusteluista lopahtaa kahteen viestiin. Tässä deittailumuodossa on hirveän paljon höttöä, joka varmasti tuo siihen omaan rasittavuutensa, Salmi näkee.

Liikaa vaihtoehtoja?

Tinderiin liittyy myös tietty vauhtisokeus. Siellä ollessa saattaa tuntua, että vaihtoehtoja on loputtomiin. Salmi lyö kuitenkin pöytään karut tutkimustulokset:

– On tutkimuksia, joiden mukaan ihminen pystyy valitsemaan 5–10 vaihtoehdon väliltä. Jos vaihtoehtoja on enemmän, silloin on vaikea tehdä minkäänlaista päätöstä.

 Tapahtuu itsekkyyden nousu, jonka myötä toisen kokemuksen voi häivyttää tai mitätöidä ajatellen, että tässähän ollaan vasta viestitelty. Eihän tässä mitään vakavaa ollut.

Päätöksenteon vaikeus on tuottanut deittailuun uusia termejä. Ghostaaminen tarkoittaa, että keskustelun osapuoli jätetään ihmettelemään, että mihin toinen hävisi selityksittä. Benching eli penkittäminen taas tarkoittaa, että pari tapaa muutamia kertoja, mutta tapailu keskeytyy kun toiselle tulee kiireitä. Hän lupaa palata asiaan myöhemmin, kun kiireet vähenevät.

Icingin eli jäädyttämisen kohteeksi joutunut ei saa pitkiin aikoihin viestiä ja juuri kun on ajatellut, että ei tästä mitään tule, toinen osapuoli saattaakin viestittää, että tapailua voisi jatkaa.

– Asiaa tutkinut psykoterapeutti Esther Perel on sitä mieltä, että nämä ilmiöt kertovat empatian rapautumisesta yhteiskunnassa. Tapahtuu itsekkyyden nousu, jonka myötä toisen kokemuksen voi häivyttää tai mitätöidä ajatellen, että tässähän ollaan vasta viestitelty. Eihän tässä mitään vakavaa ollut, Salmi kertoo.

Tinderiä käyttävät miehet ovat usein tyytymättömiä siihen, että eivät saa riittävästi matcheja, ja naiset kokevat, että eivät pääse riittävän syvään keskusteluyhteyteen.

– Tinder tarjoaa mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä, mutta samalla sovelluksen shoppailuhenkisyys ja muu pinnallisuus turhauttaa ja väsyttää monia, Salmi sanoo.

Varsinkin naisten odotukset ovat nousseet

Yli kolmekymppisten deittailua sävyttää se, että kumppani halutaan, mutta ei vain sen vuoksi, että olisi joku. Parisuhdebarometrin mukaan odotukset ja kriteerit kumppanin suhteen ovat nousseet, etenkin naisilla.

Juuri omalta tuntuvan kumppanin löytymistä vaikeuttaa vielä se, että Suomessa sinkkunaiset ovat keskittyneet isoihin kaupunkeihin, kun taas vapaita miehiä on enemmän maaseudulla.

– Tietysti tässä on vielä se realiteetti, että mitä lähemmäs 40 ikävuotta mennään, sitä vähemmäksi käy aika oman lapsen saamisessa. Jos lapsihaaveita on, kumppanin löytämisessä ja seurustelussa voi olla vähän kiireen tuntu. Toive perheestä väistämättä näkyy deittailussakin, Salmi näkee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?