Tapsa, 64, on ollut yksin koko ikänsä – ”Enää en ketään huolisikaan” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tapsa, 64, on ollut yksin koko ikänsä – ”Enää en ketään huolisikaan”

Parin etsinnän kynnys voi kasvaa iän karttuessa. Osa ei sitä enää kaipaakaan.

Julkaistu: 20.11.2017 19:00

Ilman seurustelukumppania koko ikänsä eläneellä Matilla, 57, on runsaasti kohtalotovereita. Yksin elämisessä on monen mielestä hyviäkin puolia.

Lukuisat suomalaiset elävät yksin ilman kumppania. Viikonloppuna oman tarinansa kertoi oululainen Matti, joka ei 57 ikävuoteen mennessä ole koskaan seurustellut.

Matin tarina kosketti lukijoita sekä pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaata.

– Monella parinetsinnän kynnys kasvaa iän karttuessa, samoin kokemukset torjutuksi tulemisista vähentävät halua uusiin yrityksiin. Oma tilanne voi alkaa tuntua toivottomalta ja hävettävältä. Ei tee mieli kertoa muille historiasta, jossa ei ole ollut seurustelua. Jotkut saman ikäiset naiset voivat myös kavahtaa kokematonta kumppania, joka saa itsensä tuntumaan ehkä liiankin kokeneelta, Oulasmaa sanoo.

Matti kertoo isänsä tokaisseen, että ”kun sinä et sitä emäntää ota”. Tämä saattaa Oulasmaan mukaan olla vahva taustavaikutin Matin parinetsinnässä. Matti ei ilmeisesti ole pystynyt kyseenalaistamaan isänsä sanoja.

– Kuinka monella on mielessä tällaisia negatiivisia ja elämää ohjaavia ”totuuksia”? Oulasmaa pohtii.

Suhteen kehittyminen ei ole itsestäänselvyys

Moni voi joutua tekemään useita ehdotuksia kumppaniehdokkaille, ennen kuin suhde pääsee kehittymään tapailuksi.

– Vaikka kohdattu ihminen voi olla sopiva molemminpuolisesti, ajankohta voi olla väärä, hän voi olla varattu, juuri eronnut, kohdannut menetyksen tai jotain muuta. Sitten kohtaamme ihmisiä, joihin tunnemme vetoa, mutta he eivät tunne vetoa meihin. Joku taas joku kiinnostuu sinusta, mutta sinä et hänestä.

Matin nuoruudessa hänelle olisi ollut ottaja, mutta Matti ei silloin itse ollut kiinnostunut.

Mikä neuvoksi, jos kumppania ei löydy?

Matin kaltaisessa tilanteessa elävät voivat hyötyä ammatillisesta keskusteluavusta.

– Tapaamisissa olisi tärkeä purkaa niitä näkymättömiä mielessä olevia esteitä, joihin on jäänyt jumiin ja päästää irti menneestä. Toisaalta Matin kertomuksessa kuuluu kaipuu mahdollisesta seurustelukumppanista ja toisaalta jollain tapaa ehkä itseään suojellen ajatus siitä, että olen tuomittu olemaan loppuelämäni yksin. Aloitteiden tekemiseen tarvitaan rohkeutta ja sietokykyä siihen, että tulee torjutuksi.

Aloitteita tehdessä täytyy Oulasmaan mukaan olla myös vakaa tunne siitä, että itsellä on parisuhteessa jotain annettavaa – eikä vain niin, että etsii itselleen kaveria.

– Kannattaa myös miettiä, onko etsinyt mahdollista seurustelukumppania paikoista, joista itselle sopivan kumppanin löytyminen on epätodennäköistä. Toisaalta joku tekee niinkin, että voi tehdä itsestään uhrin, joka ei sitten koskaan löydäkään ketään.

Oulasmaa kannustaa kumppania etsivää pohtimaan sekä oman elämän että tulevan parisuhteen arvoja.

– Matin kohdalla usko on tärkeässä roolissa. Niin on myös monelle naiselle. Matti voisi kerätä rohkeutta, laatia oman hyvän ystävän kanssa yhdessä profiilin kristilliselle nettideittisivustolle ja aloittaa hitaasti etenevän tutustumisen, esimerkiksi kirjoittelun merkeissä.

”Parisuhde ei takaa onnea” – lukijat kertovat

”Ex-työkaveri on myös samanlainen”

Hän ei ole seurustellut koskaan ja se siinä ihmetyttää, kun mies on aivan asiallisen näköinen ja osaa käyttäytyä. Hän on melko varakaskin, mutta omalla mökilläkin hän viihtyy yksin, seurustelee naapureiden tai kavereidensa kanssa. Sekin vielä ihmetyttää, että hän harrastaa monenlaisia urheilulajeja ja käy ravintoloissakin selvin päin aina. Aluksi yritettiin naittaa häntä monelle, jotka olivat selvästi kiinnostuneitakin hänestä, mutta ne jäi siihen, että kaverini ei ole aktiivinen. Asiasta on puhuttukin ja siksi ei olla mitään sokkotreffien tapaisia typeriä yllätyksiä enää vuosiin yritetty järjestää. Se vaan on niin, että häntä ei ole luotu parisuhteeseen.

Kaide

”Eipä ole Matti ainoa lajissaan”

Voisi kyllä kuvitella sieltä uskonsisarten joukosta naisen löytyvän. Mä tunnen muutaman 60 vuotta täyttäneen naisen, jotka eivät ole koskaan seurustelleet tai edes miestä tapailleet.

Sinkku

”Seksiseuraa olisi ollut tarjolla”

Olen viisikymppinen sinkkunainen ja voisin sanoa Matin tavoin, että näin tämä nyt vain on mennyt. Seksiseuraa minulle olisi ollut tarjolla vaikka kuinka, mutta kumppanuutta ei.

Syitä on arvailtu aina piilolesboudesta ylikoulutukseen (uskonnottomuuskin on joskus mainittu), toisaalta olen kuullut monta kertaa, että ’sinähän saisit ihan kenet haluaisit’. Omituisin kommentti on se, että olen liian itsenäinen parisuhteeseen. Kuinka kummassa se, että pärjää mainiosti omillaan ja viihtyy myös itsekseen, voi olla este kumppanin löytymiselle?

Halipula

”Yksin aina”

Itse olen 52-vuotias ja yksin edelleen ja aina. Mutta olen tyytyväinen ja itsenäinen.

Näin on hyvä

”Saman katon alle en huoli ketään”

Ei ole minullakaan ollut 64 vuoden ikään mennessä. Enkä ketään enää huolisikaan. Mukava on hoitaa omaa huushollia, matkustella, lenkkeillä, syödä kun on nälkä, tehdä kotonaan mitä itse haluan. Ystäviä on runsaasti ja käydään puolin ja toisin ja matkustellaan, mutta saman katon alle en huoli ketään asumaan.

Tapsa 64 v.

”Varmaan jään aina yksin”

Olen 44-vuotias aseksuaalinen invalidinainen, joka kokee itsensä niin rumaksi ettei kelpaa kenellekään. En ole koskaan seurustellut, en ketään halannut enkä edes suudellut. Varmaan jään aina yksin.

aseksuaali

”Toivon, että tulevaisuudessa myös parisuhteettomuus olisi täysin fine juttu”

Elämää enemmän nähneet voivat sen hyvin todeta, ettei parisuhde ole mikään onnellisuuden tae eikä edes sovi kaikille. Romantiikka ja glamour, joka parisuhteiden yllä pyörii, ei tarkoita automaattisesti parempaa elämää. Monet jopa odottavat, että jokin ylempi voima antaa nämä fiilikset, eikä niiden eteen itse tarvitse tehdä mitään, jotta suhde toimisi.

Itse olen 27-vuotias mies, joka ei ole koskaan myöskään seurustellut. Haaveilen kyllä romanttisesta rakkaudesta, mutta olen viime vuosina ymmärtänyt yhä vahvemmin sen, että parisuhde on vain valinta elämässä. Ihminen elää niin monesta muustakin ja usein on hyvä pohtia, mitä itse voi toiselle tarjota. Usein nuoremmat miehet ajattelevat, että vain nainen voi heidät pelastaa ja he ansaitsevat sen parhaimman. Mutta onko sitä itse sitten naiselle se paras mies, jota hän odottaa?

Joni

1. Etsi oikeasta paikasta

2. Ole rohkea!

3. Vältä kyynistymistä

4. Kasvata pettymysten sietokykyä

5. Ole sitkeä

6. Usko itseesi

Lähde: Pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa