Seksi & Parisuhde

Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

Julkaistu:

Polyamoria
Polyamorisessa suhteessa osapuolia on useita. Sofia Huikulle, Juho Heikkilälle ja Aleksi Vesalalle se sopii hyvin.
Pyyhkäisy kännykän näytöllä oikealle ja Tinder-deittisovellus ilmoitti Sofia Huikulle, 20, uudesta parista. Huikku oli kiinnostunut profiilista, jossa hyvien kuvien lisäksi mies kertoi itsestään muutakin kuin pituuden. Itse asiassa mies oli tekstissään hyvinkin rehellinen: hän kertoi suoraan olevansa avoimessa suhteessa.

– Meni kolme, neljä päivää, ennen kuin otin yhteyttä. Meinasin ekaksi jättää laittamatta mitään, mutta ajattelin, että hän vaikuttaa niin kivalta, että pakko laittaa viestiä tai se jää, Huikku kertoo.

Puolentoista päivän viestittelyn jälkeen Huikku tapasi Juho Heikkilän, 19, kasvotusten.

– Lähdin kotoa odottaen, että treffit kestävät tunnin eikä siitä kuitenkaan tule mitään. Meillä klikkasikin älyttömän hyvin. Istuttiin viisi tuntia kahvilla, mentiin siitä vielä syömään ja leffaan, Huikku muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Illalla kavereidensa kanssa baarissa ollut Huikku pyysi Heikkilää mukaan. Tämä lähti.

Polyamorisessa suhteessa henkilö on kumppanin kanssa yhdessä sopinut, että rakkaus-, intiimi tai seksisuhteita voi olla useampia. Polyamoriset suhteet voidaan karkeasti jakaa avoimiin ja suljettuihin: avoimessa uusien suhteiden aloittaminen on oletuksena, suljetuissa ei. Heikkilä ja Huikku ovat avoimessa polyamorisessa suhteessa.

– En odottanut ikinä päätyväni polyamoriseen suhteeseen, mutta sitten ajattelin, että voihan sitä kokeilla. Minulle usein sanotaan, että se on hirveän vaikean oloista ja olisi mahdotonta jakaa toinen ihminen. Samoja asioita minäkin mietin. Mutta totesin, että tämähän toimii tosi hyvin, joten miksi en jatkaisi näin, Huikku kertoo.

Huikun mukaan aiempien suhteiden aikana hän oli helposti ihastunut toisiin. Vaikka ihastuksen suhteen ei tehnyt mitään, huono omatunto vaivasi silti.

Heikkilä oli tutustunut polyamoriaan 18-vuotiaana. Tuolloin hänen kumppaninsa oli parisuhteessa, jossa oli sovittu avoimen suhteen kokeilusta. Vaikka suhde päättyi, ajatus polyamoriasta itselle sopivana suhdemuotona jäi.

– Ajattelin, että miksikäs ei, Heikkilä kuvailee.

Muutaman viikon ajan Huikku oli Heikkilän ainoa parisuhde. Kunnes kuvioihin tuli Aleksi.


Heikkilä oli tutustunut Aleksi Vesalaan, 20, Vihreiden nuorten Väentapaamisessa Tampereella syksyllä 2016. Molemmat toimivat järjestössä vapaaehtoisina, Heikkilä Helsingin-piirin puheenjohtajana.

Tapaamisen jälkeen kaksikko piti yhteyttä. Maaliskuun lopulla järjestetyissä juhlissa paljastui, että molemmat olivat kiinnostuneita toisistaan muutenkin kuin ystävinä.

– Juho kertoi myöhemmin, että oli yrittänyt asiasta vihjailla, mutta en tajunnut vihjeitä, Vesala kertoo.

Juho Heikkilä oli puhunut Aleksi Vesalalle myös parisuhteestaan Huikuun ja polyamoriasta.

– Aluksi polyamorinen suhde tuntui oudolta ja epäröin sitä, miten se sopisi minulle. Olen teininä ollut mustasukkainen ja omistushaluinen. Loppujen lopuksi se osoittautui hyväksi jutuksi. Tarvitsen omaa aikaa ja nyt saan sitä, kun Juho näkee Sofiaa, Vesala toteaa.

Heikkilä, Huikku ja Vesala asuvat kukin omissa kodeissaan. Kolmen elämän yhteensovittaminen on välillä haasteellista. Heikkilä on kesän töissä myynti- ja markkinointialalla ennen kuin aloittaa opiskelun Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Huikku työskentelee varhaiskasvatuksen parissa ja Vesala opiskelee aikuislukiossa.

Heikkilä pyrkii alkuviikolla sopimaan kumppaneidensa kanssa tapaamisista, ja kumppanit suunnittelevat muita menojaan siten, että ehtivät nähdä Heikkilää.

Vaikka polyamoriassa useat suhteet kuuluvat asiaan, myöntävät kaikki kolme, ettei mustasukkaisuudelta aina voi välttyä. Välillä toisen treffiseura saattaakin tuoda esille omia epävarmuuksia tai jo sovitun tapaamisen peruminen ärsyttää.

 

Tässä on oppinut sellaisia taitoja, jotka ovat hyödyllisiä myös perinteisemmissäkin parisuhteissa: kuinka hyvin otetaan toista ihmistä huomioon ja, miten keskusteluyhteys toiseen toimii, koska tässä on pakko puhua jatkuvasti.

Huikku kertoo, että etenkin oman rakkaan uusi suhde oli kova pala.

– Muistan, että kävin Juhon kanssa keskusteluita niillä sanoilla, että pystynkö polyamoriseen suhteeseen. Itsellä oli jatkuvasti epävarma olo. Halusin iloita Juhon puolesta, kun hän oli aivan innoissaan toisesta. Samalla se oli vaikeaa, kun mietti, olenko yhtä kiva.

Lopulta Huikku kuitenkin koosti listan kaikista niistä asioista, jotka aiheuttivat epävarmuuden tunnetta. Lista käytiin läpi Heikkilän kanssa kohta kohdalta.

– Olen jotenkin oppinut siihen, että jos ei ole pakko sanoa, en sano mitään ja kärsin hiljaa. Tämän suhteen aikana olen oppinut, että on pakko puhua, jotta asiat toimivat, Huikku sanoo.

Myös Vesala ja Heikkilä kokevat, että polyamorinen suhde on opettanut puhumaan omista tunteista rehellisesti ja avoimesti kumppanin kanssa.

– Tässä on oppinut sellaisia taitoja, jotka ovat hyödyllisiä myös perinteisemmissäkin parisuhteissa: kuinka hyvin otetaan toista ihmistä huomioon ja, miten keskusteluyhteys toiseen toimii, koska tässä on pakko puhua jatkuvasti. Ehkä tämä on opettanut myös sellaista avoimuutta toista henkilöä kohtaan, Heikkilä pohtii.

Nykyisin Huikku ja Vesala ovat hyviä ystäviä.

Polyamorisessa suhteessa voi olla totuteltavaa paitsi suhteen osapuolille, myös heidän lähipiirilleen. Kolmikon kaverit kannustivat, vanhemmat vähän paheksuivat, mutta kuitenkin tukivat.

Ne, jotka eivät vielä olleet kuulleet Heikkilän, Huikun tai Vesalan parisuhdestatuksesta, saivat viimeistään Ylen aamu-tv:n haastattelun myötä tietää. Muutama viikko sitten esitetyssä haastattelussa kolmikko kertoi avoimesti tilanteestaan.

– Juuri mietin tuossa, että kuinkakohan moni tukehtuu aamukahviinsa, jos ne sattuu tämän katsomaan, koska en ole puhunut aiheesta, Huikku heitti haastattelussa.

Huikun mukaan haastattelun tekeminen ja polyamoriasta puhuminen on kuitenkin tärkeää.

– Haluaisin normalisoida tämän ja poistaa sitä stigmaa, mikä siihen liitetään. Että tämä olisi vain ihmisille, jotka haluavat harrastaa seksiä kaikkien kanssa. Normaaleja ihmisiähän tässä ollaan ja normaaleja parisuhteita polyamoriset suhteet ovat, Huikku muistuttaa.

Mikä polyamoria?

Polyamoria-sana muodostuu kreikan kielen sanasta poly, joka merkitsee useaa ja latinan kielen sanasta amor, joka merkitsee rakkautta. Polyamorisessa suhteessa on enemmän kuin kaksi osapuolta ja osapuolilla voi olla useampia rinnakkaisia suhteita.

Polyamoriassa on kyse vastuullisesta monisuhteisuudesta, sillä suhteista on sovittu osapuolten välillä. Suhteissa osapuolet ovat tasa-arvoisia.

– Keskeinen idea polyamoriassa on, että kaikki ovat samalla sivulla ja osapuolet ovat vähintäänkin sujut suhdemuodon kanssa, Polyamoria – Monisuhteisuusyhditys ry:n hallituksen puheenjohtaja Aisla Uuttu sanoo.

Polyamorinen suhde eroaa esimerkiksi avoimesta suhteesta siinä, että varsinaisia kumppaneita voi olla useampia ja tavoitteena on yleensä romanttisten ihmissuhteiden muodostaminen. Lisäksi polyamorisessa suhteessa voivat olla esimerkiksi aromanttiset tai aseksuaalit henkilöt.

– Yleensä avoimesta suhteesta puhutaan yksisuhteisesta oletuksesta käsin. Eli sillä tarkoitetaan, että kumppanille on annettu lupa etsiä seksiseuraa, muttei lupaa rakastua tai ihastua muihin, Uuttu kertoo.

Polyamorian yleisyydestä Suomessa ei ole tarkkaa tutkimustietoa. Uutun mukaan yhdysvaltalaistutkimusten pohjalta on arvioitu, että noin 2–3 prosenttia väestöstä saattaisi olla polyamorikkoja.

Polyamoriasta on viime vuosina puhuttu julkisuudessa enemmän kuin aiemmin. Uutun mukaan ennen polyamorisuus herätti lähinnä ihmettelyä, nykyisin moni ainakin tunnistaa käsitteen. Ennakkoluuloja silti on.

– Lähinnä ne ovat jääneet ikävään kuittailuun. Kommenttipalstalla saatetaan kirjoittaa, että olisi jotenkin sairas ja miksei yksi kumppani riitä. Mielestäni kenenkään tehtävä ei ole vain riittää. Se kuulostaa minulle siltä, kuin vaatisin toista olemaan minulle kaikki, eikä tunnut reilulta vaatia sellaista tärkeältä ihmiseltä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 2. 2

  Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

 3. 3

  Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

 4. 4

  KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui jatkoilla, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

 5. 5

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 6. 6

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 7. 7

  Hurja epäily: Mies tunkeutui väkivalloin asuntoon ja ampui kohti pakenevia asukkaita

 8. 8

  Muistatko Peppi Pitkätossua näytelleen punapään? Rooli leimasi näyttelijän pysyvästi – näin Astrid Lindgrenin suosikkielokuvien lapsitähdille kävi

 9. 9

  Tulivuori Etna liukuu kohti merta

 10. 10

  Kärnä vahvistaa: Puigdemont on poistunut Suomesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 2. 2

  Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

 3. 3

  Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

 4. 4

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 5. 5

  Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

 6. 6

  Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

 7. 7

  Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

 8. 8

  Loviisalainen kalastaja keksi uudenlaisen tavan kypsentää kalaa

 9. 9

  Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

 10. 10

  33 aluetta, joilla tapahtuu Suomessa eniten asuntomurtoja – katso oman asuinalueesi tuore tilanne

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

 5. 5

  Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

 6. 6

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 7. 7

  Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

 8. 8

  Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

 9. 9

  Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

 10. 10

  Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 2. 2

  Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

 3. 3

  Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

 4. 4

  KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui jatkoilla, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

 5. 5

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 2. 2

  Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

 3. 3

  Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

 4. 4

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 5. 5

  Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

 5. 5

  Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

 6. Näytä lisää