Riitelittekö taas rahasta tai tiskeistä? Ensitreffit-asiantuntija kertoo, mistä pikkuriidoissa oikeasti kiistellään - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Riitelittekö taas rahasta tai tiskeistä? Ensitreffit-asiantuntija kertoo, mistä pikkuriidoissa oikeasti kiistellään

Elina Tanskanen toimii Ensitreffit alttarilla -sarjan asiantuntijana. Seksuaaliterapeutti pitää myös viikoittaista palstaa IS.fi:n Hyvä olo -sivustolla.

Elina Tanskanen toimii Ensitreffit alttarilla -sarjan asiantuntijana. Seksuaaliterapeutti pitää myös viikoittaista palstaa IS.fi:n Hyvä olo -sivustolla.

Julkaistu: 20.9.2017 19:00

Jokaisessa suhteessa on riitoja, mutta joskus voi tuntua, että niitä syntyy pienistäkin asioista.

Suositusta Ensitreffit alttarilla -ohjelmastakin tunnettu erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo, että riitoja voi syntyä toisesta pieneltäkin tuntuvista asioista. Myös ohjelman historian aikana on huomattu, että tunteet voivat kuohahtaa mitä erilaisemmista asioista.

– Monelle on tuttu se ilmiö, että kun suhteessa on vaikeaa, elämässä on stressiä muutenkin ja ärsytyksen aiheita alkaa vain kasaantua siinä määrin, että kuppi menee nurin jostain pieneltä tuntuvasta aiheesta, kun olosuhteet ovat riittävän väärät. Voi myös olla, että ei ole itse tietoinen siitä, että jokin isompi asia puristaa, ja reagoi sellaiseen konkreettiseen seikkaan, mihin on helppo tarttua, Tanskanen kertoo.

Keräsimme alle esimerkkejä yleisistä riidoista sekä mahdollisia syitä niiden taustalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että usein riitelyyn voi liittyä montakin syytä.

Kontrollin tarpeeseen liittyvät riidat

Osa riidoista liittyy siihen, että riidan aloittanut on toivonut, että hän voisi jollain tavalla kontrolloida tilannetta tai kumppanin toimintaa.

– Kontrollin tarpeen takana on usein kokemus siitä, että jokin uhkaa omaa turvallisuuden tunnetta. Tämä näkökulma on sellainen, että sitä kannattaa rauhassa makustella, vaikka sanat uhka ja turvattomuuden tunne voivat tuntua tosi jylhiltä, kun puhutaan jostain pikkujutusta, Tanskanen kertoo.

– Ymmärrän, että voi tuntua hassulta kaikista osapuolista, että kumppani on mustasukkainen esimerkiksi harrastukselle. Mutta jos tämä tarkoittaa sitä, ettei kumppani ole läsnä, kun ollaan yhdessä ja yhteinen aika on muutenkin kortilla, on ihan ymmärrettävää, että harrastus alkaa hiertää, koska se tuntuu muodostavan uhan suhteelle.

Alla olevat riidanaiheet voivatkin liittyä kontrollin tarpeeseen.

Autoriitely

On kyse sitten kuskista tai kartturista, riitely oikeasta reitistä tai ajotavasta voi kuumentaa helposti tunteita. Samassa pienessä tilassa voi helposti syntyä pahojakin riitoja, jotka voivat johtaa mykkäkouluun tai pahimmillaan sanoihin, joita ei saa enää takaisin.

Lomareissut kavereiden kanssa

Toisen lähtiessä ystäviensä kanssa matkalle voi kotiin jääneen mieleen tulla ikäviä ajatuksia. Toisesta voi alkaa tuntua, että kumppani tekee lomalla asioita, jotka eivät ole hyväksyttäviä. Jatkuva viestien lähettely ja soittelu voi taas alkaa ärsyttää kumppania.

Kotiin liittyvät riidat

Vaatteita lojuu ympäri asuntoa ja tiskit on taas tiskaamatta – kotitöihin liittyvät riidat ovat hyvin yleisiä. Myös uuden sohvan ostaminen voi saada molemmat raivon partaalle, kun molempia miellyttävää väriä ei tunnu millään löytyvän.

Riitely kavereista

Kavereiden kanssa vietetty aika voi aiheuttaa sanaharkkoja. Jos kumppani viettää kavereidensa kanssa enemmän aikaa kuin kanssasi, voi tilanne alkaa turhauttaa. Toinen taas voi hermostua siitä, että yrität hänen mukaansa kontrolloida liikaa hänen menemisiään.

Toinen ei tunnu kuuntelevan

Parisuhteessa on hetkiä, jolloin toinen ei tunnu olevan lainkaan läsnä. Kun kysyt kumppaniltasi jotain, hän voi vastata, mutta ei kuitenkaan muista myöhemmin mitään, mitä olet sanonut. Tuntuu, kuin puhuisit seinille. Tämä voi turhauttaa suurestikin.

Omiin arvoihin liittyvät riidat

Riitojen taustalla voivat olla vahvasti myös arvot, eli asiat, joita pidämme elämässä tärkeinä.

– Meillä kaikilla on arvot, mikä vaikuttaa näkemykseemme siitä, millaista on hyvä elämä ja millaista hyvässä suhteessa on. Kannattaa pysähtyä ja miettiä, miksi tämä on minulle tai kumppanilleni niin tärkeää, että tästä pitää oikein riidellä?

– On tosi kuormittavaa, jos on jokin itselle tärkeä elämän osa-alue, jossa ollaan kumppanin kanssa eri mieltä siitä, miksi se on tärkeää ja miten tästä tärkeästä asiasta kannattaa pitää yhteisessä elämässä huolta. Se, että päästää irti jostain tämän tyyppisestä ideasta, toiveesta tai jopa tarpeesta voi olla todella iso juttu ja vaatia kasvamista ja halua kehittää itseä, Tanskanen sanoo.

Alla olevat riidat voivat liittyä tärkeinä pidettyihin arvoihin, joita toinen ei tunnu jakavan.

Kauppariitely

Kiistely päivän ruoasta on yleistä pariskuntien kesken. Kun molemmat lähtevät nälkäisenä kauppaan, on vaarana, että reissulta palataan vihaisena pitäen mykkäkoulua.

Riitely lomakohteesta

Kun loma lähestyy, käydään usein keskustelu siitä, miten se käytetään. Molemmat haluavat mahdollisesti matkustaa, mutta lomakohde voi kuumentaa nopeasti tunteita. Toinen voi haluta rannalle makoilemaan, kun toinen haluaa aktiiviloman. Yhteisymmärrystä ei tunnu löytyvän millään.

Rahariidat

Toisen raha-asioihin puuttuminen voi aiheuttaa suuriakin riitoja. Riitelyn kohteena voivat olla toisen mielestä typerät ostokset tai vaikka tuhlailu ja holtiton rahankäyttö.

Riidat lapsista

Kun perheeseen kuuluu pieniä lapsia, voi vanhempien välillä syntyä kiistoja siitä, miten heitä oikein tulisi kasvattaa. Toinen voi pitää toisen kasvatustapaa liian lepsuna, kun taas toinen on huolissaan siitä, että lapsi kasvatetaan liian ankarasti.

Pukeutumisriidat

Monelle voi olla tuttua pukeutumiseen liittyvä riitely, joka alkaa usein siitä, että toinen esittää kysymyksen omasta asustaan. Kun toiselta ei saa suoraa vastausta siihen, näyttääkö asukokonaisuus hyvältä, voi käydä helposti niin, että pian lattialla on kasa vaatteita ja molemmat istuvat eri huoneissa raivoissaan.

Riitelemme eri tavoin

Tanskanen muistuttaa, että riidoista puhuttaessa on hyvä muistaa, että olemme aina yksilöitä ja reagoimme ja ilmaisemme itseämme eri tavoilla.

– Joku saattaa tiedostaa olevansa esimerkiksi tyyppiä, joka niin sanotusti tulistuu ja leppyy helposti, jolloin riitojakin voi tulla helpommin ja enemmän.

Tanskasen mukaan omaa riitelytyyppiä voi muuttaa ja mielen hallintaa treenata jossain määrin – aina se ei kuitenkaan käy sormia napsauttamalla.

– Emme myöskään ole koneita, joten on selvä, että esimerkiksi stressi, väsymys, kivut ja nälkä vaikeuttavat sitä, että pystyy ottamaan rennosti ja toimimaan joustavasti, kun tapahtuu jotain, mikä huolestuttaa tai ärsyttää, Tanskanen huomauttaa.

Tanskanen kirjoitti aiemmin Ilta-Sanomien palstallaan riitelemisestä ja siitä, miten tehdä siitä rakentavampaa. Katso vinkit riitelyn työstämisestä rakentavampaan suuntaan täältä.

Tuoreimmat osastosta