Nyt puhuvat herkät miehet Lasse ja Jaakko: ”Minulle on sanottu, että olen suhteen nainen” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Nyt puhuvat herkät miehet Lasse ja Jaakko: ”Minulle on sanottu, että olen suhteen nainen”

Miehellä ei vieläkään ole lupaa olla herkkä. Varsinkin naisen ja miehen välisessä parisuhteessa vastassa on usein vahvoja ennakkoluuloja. Kaksi herkkää miestä kertoo.

Naisetkaan eivät aina ymmärrä tai sulata miehen herkkyyttä. Kuvituskuva, kuvan henkilö ei liity juttuun.

17.9.2017 8:20

Saako mies olla herkkä naisen ja miehen välisessä parisuhteessa? Tästä kysymyksestä internetin keskustelupalstoilla keskustellaan ahkerasti.

Herkkiin miehiin liittyy paljon oletuksia ja ennakkoluuloja. Nettipalstoilla pohditaan muun muassa, itkeekö herkkä mies kaikelle ja voiko nainen luottaa siihen, että herkkä mies huolehtii omat asiansa vai tuleeko hänestä naisen kannateltavaksi yksi lapsi lisää.

Samoin naisia askarruttaa, osaako herkkä mies puolustaa itseään vai laskeutuuko tämä oma-aloitteisesti kynnysmatoksi – ja millainen tämä on rakastajana.

Kaksi miestä kertoo, millaista on olla herkkä ja millaisiin tilanteisiin ja ennakkoluuloihin he ovat omissa suhteissaan törmänneet.

Lasse, 36: ”Romanttisuuteni saa naiset hämilleen”

Olin muita herkempi jo lapsena ja minua kiusattiinkin siitä. En vielä tiennyt, mistä oli kysymys, mutta asia valkeni, kun nyt jo entinen parisuhteeni narsistin kanssa vei minut itsetutkiskelun tielle. Tutustuin erityisherkkyyteen. Se selvitti monta elämässäni tapahtunutta tilannetta – ymmärsin itseänikin viimein paremmin.

Herkistyn helposti toisten pahalle ololle. Jos näen elokuvissa, että viattomat ihmiset kärsivät, minulle voi tulla kyyneleet silmiin.

Olen sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut tuttuja ihmisiä kohtaan. Pyrin piilottamaan mahdollisimman hyvin, että olen hirveän ujo uusien ihmisten seurassa.

Ahdistuksen tunne ottaa herkän ihmisen helpommin valtaansa. Silloin tulee tunne, että on yksinkertaisesti pakko päästä pois. Sitä, miten voimakas tunne on, ei välttämättä tiedä, jos ei ole kokemusta asiasta.

Kun tietty stressin taso ylittyy, minun täytyy ottaa aikalisä ja lähteä pois tilanteesta. Ei riitä, että ottaisin vain vähän rauhallisemmin. Saatan istua neljä tuntia kalliolla vaikka sataisi mitä, jotta saan itseni tasaantumaan. Musiikin kuunteleminen ja kirjoittaminen auttavat myös selviytymään.

Vaikka olen herkkä, kiltti ja empaattinen, osaan puolustaa itseäni silloin kun minusta tuntuu, että minua hyväksikäytetään tai kohdellaan huonosti.

Olen hyvin romanttinen. Haluan puhua tunteista, mitä ei pidetä suomalaiselle miehelle normaalina käytöksenä. Saankin toisinaan naiset hämilleen. Suhteideni alkuvaiheessa kaikki naiset ovat olleet haltioissaan – herkkyys, huomioiminen ja kiltteys vetoavat ensimmäisestä päivästä lähtien.

Alkuhuumassa saan olla oma itseni. Kun alun haltioituminen hälvenee, se alkaa muuttua jopa ahdistavaksi ajatukseksi siitä, että en ole ihan terve. Sitten aletaan vaatia, että olisin normaali. Naiset haluavat, että mies olisi herkkä ja vahva yhtä aikaa, mutta se ei vain ole mahdollista. Olen joutunut sanomaan usein, että minut pitäisi hyväksyä juuri sellaisena kuin olen.

 Minulle on monesti sanottu, että olen suhteen nainen ja minun pitäisi käyttäytyä kuin oikea mies.

Moni nainen ei ole ymmärtänyt, että tunnereaktioni voivat olla äärimmäisiä. Jos onnistun jossain, saatan leijua ilossa pitkään. Jos taas kumppani katsoo pahasti tai sanoo minulle kotiin tultuani jotain poikkipuolista, sitä on vaikea ohittaa.

Arjessa on toisinaan tilanteita, jolloin en jaksa tehdä edes yksinkertaisia asioita. Näissä tilanteissa olen oppinut ymmärtämään voimavarojeni rajat ja minimoimaan kaiken muun töistä tulemisen jälkeen. Jos teen enemmän kuin jaksan, se suistaa minut tasapainosta. Joskus kerään voimia päivän, joskus viikon. Toisinaan tällaisessa tilanteessa olen saanut parisuhteessa kuulla olevani ajattelematon, laiska ja välinpitämätön.

Olen tosi rehellinen herkkyyteni suhteen. Tiedän, että jos pidän tämän sisälläni, se tulee vastaan jossain vaiheessa.

Moni ei tiedä, mitä erityisherkkyys tarkoittaa. Pyrin aina kertomaan kaiken mitä tiedän itsestäni, mutta silti toinen osapuoli ei välttämättä edes halua ymmärtää. Sitä oletetaan, että herkkä on automaattisesti myös heikko. Minulle on monesti sanottu, että olen suhteen nainen ja minun pitäisi käyttäytyä kuin oikea mies. Näin on käynyt esimerkiksi tilanteissa, joissa olen halunnut puhua tunteista, viettää enemmän aikaa yhdessä tai tehdä itse joulukortit.

Olen kertonut kahden viimeisen suhteen alussa heti, millainen oikeasti olen. Olen muistuttanut asiasta vielä useampaan otteeseen suhteen aikana, sillä se näyttää toisinaan unohtuvan. Olen myös välittänyt tietoa muista lähteistä, ettei asia olisi vain sanomani varassa.

Tähän mennessä kukaan ei ole kiinnostunut oppimaan, kuka oikeasti olen. Se tuntuu pahalta. Silti näkisin, että kun elämääni tulee ihminen, joka haluaa olla kanssani loppuelämän, hän on valmis näkemään vaivaa tutustuakseen minuun.

Toistelen muille usein, että herkkyys ei ole tauti. En voi hakea reseptiä lääkäriltä ja parantua – herkkyys on osa persoonallisuuttani. Nähtävästi se on myös periytyvää, sillä pojastani on tullut samanlainen. Tiedän jo nyt, että hän tulee tarvitsemaan paljon tukea. Onneksi voin antaa hänelle sitä. Toisinaan huomaan, että joskus minun on itse vaikea suhtautua hänen herkkyyteensä, vaikka juuri minunhan sitä pitäisi ymmärtää.

Jaakko, 32: ”Väärässä suhteessa rakastelu muuttui suorittamiseksi”

Aloin viisi kuusi vuotta sitten havahtua siihen, että taidan olla herkempi kuin moni muu. Olen ollut samanlainen aina, mutta luullut että kaikki muutkin ovat tällaisia.

Suurempi herkkyys alkoi käydä ilmi esimerkiksi tilanteissa, joissa oli paljon ihmisiä. Minulle tuli niin ahdistava olo, että oli pakko lähteä pois. Joskus näin saattoi käydä vaikka kaupassa. Toisaalta herkkyydestä oli hyötyäkin, sillä esimerkiksi tunteista puhuessa ymmärsin, mitä muut tarkoittivat.

Kun ymmärtää olevansa herkkä, elämä helpottuu. Nyt olen jo sinut asian kanssa.

Herkkyyteni näkyy esimerkiksi niin, että huomioin keskusteluissa pieniäkin juttuja. Sanotut sanat eivät välttämättä merkitse minulle niin paljon kuin se energia, jolla ne lausutaan. Jos joku pyytää minulta jotain käskyn muodossa, hätkähdän heti. Varon myös sitä, miten sanon asioita. Saatan suojella toista osapuolta liikaakin.

Herkkänä näen muista ihmisistä erilaisia puolia. Näen, mitä ihminen on ja mitä hän haluaisi olla.

Olen ollut suhteissa naisten kanssa, jotka tökkivät herkkyyttäni eivätkä hyväksy sitä. Onnekseni olen tavannut myös naisia, jotka ymmärtävät, että herkkyys on hyvä asia ja sitä saa tuoda esille.

Edellinen tyttöystäväni varoitti heti alkuun, että jos olen herkkä ihminen, en pärjää hänen kanssaan. Tiesin olevani herkkä, mutta ajattelin, että osaan säädellä sitä.

 Kohtele herkkää miestä kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Vähitellen alkoi käydä niin, että kun kerroin kumppanilleni, miten koin joitakin asioita, hän mitätöi kokemukseni. Hän saattoi sanoa, että ylireagoin tai olin liian herkkä. Hän halusi pitää herkkyyteni piilossa, ja annoin sen tapahtua.

Näin kävi rakastellessamme. Jos nautin yhteisestä hetkestämme syvemmin kuin mihin hän oli tottunut, hän saattoi tokaista, onko kaikki kunnossa tai nukahdinko minä. Sen seurauksena käyttäytymiseni muuttui enkä uskaltanut antautua fiiliksille, joista pidin. Rakastelu muuttui seksiksi, suorittamiseksi.

Myös syvemmän henkisen suhteen muodostaminen tuntui puolisostani hankalalta. Ajan myötä aloin itsekin pitäytyä pintapuolisissa jutusteluissa ja jätin syvemmän yhteyden luomisen sikseen. Tunsin aina kun hänellä oli paha olla. Hän ei silti koskaan myöntänyt sitä. Vähitellen homma kääntyi niin, että aloin miettiä, josko itse olin ymmärtänyt väärin.

Kumppanini otti tavakseen myös purkaa omaa töistä johtuvaa pahaa oloaan minuun – ja sehän sattui. Ajan myötä omana itsenäni oleminen kävi mahdottomaksi ja erosimme.

Pidän herkkyyttä voimavarana. Jos en kelpaa toiselle tällaisena, niin sitten en. Sellaisesta pitäisi kai tietää, että on väärässä suhteessa.

Herkät ovat joutuneet käymään koviakin kouluja ja ovat siksi ehkä empaattisempia muita ihmisiä kohtaan. On paskapuhetta, että herkkä mies ei osaisi huolehtia omista asioistaan tai pitää puoliaan. Herkän miehen suurin ongelma voi olla se, että on ylihuolehtivainen ja pyrkii auttamaan liiankin paljon.

Olen kuullut naisilta, jotka ovat tapailleet rokkimiehiä ja bodareita, niin sanottua tosimiehiä, että jos sieltä vahvan ulkokuoren alta löytyy herkkyyttä, naiset arvostavat sitä erityisen paljon.

Kun löydän ihmisen, joka on herkkä tai ymmärtää herkkyyttä, hänen kanssaan ystävyyskin on tavallista hienompaa, koska yhdessä voi fiilistellä asioita, joista moni muu ei ymmärrä.

Kun herkkyyden osaa valjastaa, ei se ole vetistelemistä koko ajan, vaikka välillä tunteekin tuskaa. Sehän on hienoa, jos liikuttuu jostakin.

Lassen käyttöohjeet

1. Toivoisin, että naiset olisivat herkän miehen tavatessaan kiinnostuneita siitä, millainen tämä on ihmisenä. Olisi hyvä antaa tilaisuus ja nähdä jopa hieman vaivaa tutustumiseen. Tavallisestikin tutustuminen toiseen ihmiseen on iso prosessi. Kun kyseessä on herkkä ihminen, se voi vaatia vielä enemmän töitä.

2. Älä tuomitse sitä, että herkkä mies ei välttämättä reagoi kuten kaikki muut aiemmin tuntemasi miehet.

3. Ymmärrä, että arkipäivän tilanteet voivat tuntua herkästä miehestä pahemmalta kuin monesta muusta. Tiukkojen paikkojen tullen ei tarvitse pitää kädestä kiinni, mutta pitää pystyä olemaan läsnä.

4. Anna tilaa, kun herkkä mies sitä tarvitsee. Kun tilanne lyö yli, ei auta että nainen käy sanallisesti kimppuun ja vaatii huomiota ja selityksiä, kun mies on jo täynnä omia asioitaan ja tunteitaan. Siitä tulee hässäkkä, joka ei hyödytä ketään.

Jos tähän pystyy, voi saada ihmeellisen, erilaisen ja ihanan parisuhteen herkän miehen kanssa.

Jaakon käyttöohjeet

1. Kohtele herkkää miestä kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan. Monesti herkkä joutuu kävellyksi yli, mutta hän oppii siitä kyllä kunnes ei enää anna alistaa itseään.

2. Pyri olemaan avoin omista tunteistasi ja kokemuksistasi – herkkä tunnistaa ne joka tapauksessa, joten on vain parempi, että asiat puhutaan häiritsemästä.

3. Herkkää ei tarvitse paapoa. Herkkyyden takia kukaan tuskin jättää asioita tekemättä tai roikkumaan. Puolison pitää osata arvostaa sitä, että kyllä se herkkä tietää mitä on tekemässä – ja uskoa, mitä tämä sanoo.

4. Herkkä pitää puoliaan, mutta saattaa arvostaa hyvin pitkälle sitä, että toinen voi hyvin. Siksi herkkä huolehtii helposti liikaakin ja saattaa ottaa asioita itseensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?