Otatteko jatkuvasti yhteen? Näin riitelet rakentavammin - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Otatteko jatkuvasti yhteen? Näin riitelet rakentavammin

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.9.2017 14:03

Erimielisyydet kuuluvat ihmissuhteisiin, mutta pahimmillaan riitelystä tulee niin repivää, että se tuntuu hajottavan koko suhdetta.

Omaa riitelytapaa kannattaa työstää siten, että siitä tulee rakentavampi. Seuraavia vinkkejä kokeilemalla voitte löytää uusia työkaluja riitojenne helpottamiseksi.

Lisää myötätuntoa

Ihmiset riitelevät harvoin huvikseen, vaan yleensä riita syntyy aiheesta, joka on molemmille osapuolille tärkeä. Monesti riidan aikana unohtuu täysin se, että toinen osapuoli puolustaa jotain itselleen merkityksellistä seikkaa tai saattaa tuntea olonsa turvattomaksi tai kokee suhteen olevan jollain tavalla uhattuna.

Jos myötätunnon tunteminen kumppania kohtaan tuntuu vaikealta, voit kokeilla seuraavaa vähän hassun tuntuista kikkaa:

Kokeile kuvitella mielessäsi hänet omaksi itsekseen lapsena, vaikkapa 8-vuotiaana.

Toinen keino on muistuttaa itseä mielessään suhteen alkuajoista ja niistä tunteista, joita silloin tunsi:

Kuinka puhuisit kyseisestä aiheesta ihmiselle, johon olet juuri korviasi myötä ihastunut? Tai miten valitsisit sanasi, jos kyseessä paras ystäväsi?

Sopikaa selkeästi

On kuormittavaa jäädä epätietoisuuden tilaan, jossa ei tiedä, onko riita ohi, ollaanko samalla sivulla tai murjottaako toinen. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että löydätte tienne takaisin toistenne luo riidan päätyttyä sen sijaan, että nuolette haavojanne omissa nurkissanne.

Ei ole yhtä oikeanlaista tyyliä sopia – mieleisistä sopimisen tavoista voi joku hyvä hetki keskustella kumppanin kanssa, jotta sopiminen sujuisi riidan tullen sutjakammin.

Ole armollinen

Vaikka olisi kuinka pyhästi päättänyt muuttaa riitelytapojaan, riman alituksia tapahtuu, tunteet ottavat ylivallan ja suusta pääsee sammakoita. Tällöin on tärkeää antaa itsellesi ja/tai kumppanille anteeksi, olettehan vain ihmisiä ja paras, mitä voitte tehdä, on ottaa opiksi ja toimia seuraavan riidan tiimellyksessä jollain tavalla toisin.

Poikkeuksen tekevät riidat, joissa on käytetty fyysistä ja/tai henkistä väkivaltaa – tällöin tilannetta ei saa painaa villaisella, vaan osapuolten tai parin yhdessä on haettava apua tavalla tai toisella.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Tuoreimmat osastosta