Onko sinun vaikea luottaa kumppaniisi? Asiantuntija varoittaa yleisestä virheestä: ”Voit joutua maksamaan kalliin hinnan”

Julkaistu:

Seksiä ja suhteita
Aikaisemmat kokemukset voivat vaikeuttaa luottamuksen keräämisessä.
Se, että menettää luottamuksen kumppaniin, kun tällä on esimerkiksi luvaton rinnakkaissuhde tai piiloteltu päihdeongelma, on erittäin ymmärrettävää.

On kuitenkin ihmisiä, joiden on ylipäätään vaikea luottaa kumppaniinsa, vaikka tämä toimisikin täysin luottamuksen arvoisesti. Elämässä ei voi saada takuita mistään, joten luottaminen on aina tietyssä mielessä riski – mutta se kannattaa ottaa, kun löytää kumppanin, jonka kanssa on hyvä olla.

Luottamusongelmat voivat johtua aiemmista elämänkokemuksista – ihminen on voinut kokea suurta turvattomuutta esimerkiksi lapsuudessaan – eikä niillä ole välttämättä mitään tekemistä nykyisen kumppanin toimintatapojen kanssa. Jos sinua on esimerkiksi petetty aiemmassa ihmissuhteessasi ja pelkäät nykyisen kumppanisi tekevän samoin, asiasta kannattaa tietenkin keskustella kumppanin kanssa avoimesti, minkä lisäksi kokemuksia kannattaa työstää läheisen ihmisen tai terapeutin kanssa keskustelemalla tai vaikka päiväkirjaa kirjoittamalla.

Luottamusongelmaisen saattaa olla helppo ajatella, että luottamus olisi synnytettävissä sillä, että kontrolloi kumppaniaan mahdollisimman tehokkaasti. Jos pakottaa kumppaninsa raportoimaan kaikesta ja sanoo sanansa tämän tekemisiin, voi saada hetken näennäisen mielenrauhan, josta joutuu pidemmän päälle maksamaan kalliin hinnan, kun sekä kontrolloimisesta että kontrolloiduksi tulemisesta tulee liian kuormittavaa ja kuluttavaa osapuolille.

Vaikka luottaminen tuntuu vaikealta, sen taitoa voi opetella. Kerro kumppanillesi, että olet päättänyt opetella luottamaan enemmän, sillä se, että hän tukee sinua, mitä todennäköisimmin vauhdittaa prosessiasi.

Ensiarvoisen tärkeää on pystyä bongaamaan ne omat ajatukset, jotka ruokkivat epäluottamusta, ja kehittää niitä haastavia vasta-ajatuksia. Uusien ajattelutapojen omaksuminen vie aikansa. Muista olla itsellesi armollinen, etenkin jos olet tietoinen siitä, että luottamuksesi on pahan kerran petetty jossain vaiheessa elämääsi. Kiinnitä myös tietoisesti huomiota niihin hetkiin, jolloin kumppanisi on osoittautunut jälleen kerran luottamuksen arvoiseksi eivätkä pelkosi ole käyneet toteen.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt