Eroottisista SM-kokeiluista on tullut koko kansan sallittua leikkiä – 10 tapaa päästä alkuun

Eroottiset sitomisleikit ja niistä puhuminen ovat viime vuosina käyneet yhä salonkikelpoisemmiksi. Takamukselle läimäyttely tai silmien sitominen seksin aikana on saattanut tuntua jopa synnilliseltä, mutta nyt kevyistä bdsm- eli sadomasokismikokeiluista on tullut kaikenlaisten parien sallittua leikkiä.

12.8.2017 11:41

Vuonna 2011 ilmestynyt Fifty Shades of Grey -romaani ja siitä tehty elokuva (2015) tarjosivat kurkistuksen kevyen kinkyilyn maailmaan. Ne antoivat kipinän jokanaisen villitykselle, joka toi tavallisempiinkin alusvaatekauppoihin dominointileikkien henkeen suunniteltuja alusasuja ja erotiikkakauppoihin viettelysten buduaari -henkistä bdsm-välineistöä.

Suomalaisten kiinnostus pikkutuhmuuteen näkyy esimerkiksi parien ja sinkkujen tungoksena Helsingin akateemiset kinkyt ry:n köysisidonnan kursseille.

Romanttisesta kiusoittelusta on matkaa bdsm:n eli sadomasokismin harrastajien rankempiin leikkeihin. Alistujan ja dominoijan rooleja kokeilemalla voi silti löytää uusia puolia itsestään ja perusseksistä.

– Omasta bdsm-taipumuksestaan ei välttämättä ole edes tietoinen ennen kokeilemista, näkee Helsingin akateemiset kinkyt ry:n jäsenistölle sidontakursseja vetävä Mazete.

– Moni meistä on taipuvainen joko alistumiseen tai dominointiin. Se, kumpi rooli tuntuu itsestä luontevalta, selviää kokeilemalla jotain simppeliä, mies kannustaa.

BDSM on yleiskäsite sadomasokistisille seksuaalifetisseille, kuten molempien osapuolten hyväksymälle sitomiselle, alistamiselle, rankaisemiselle sekä alistettuna olemiselle.

Lyhenne BDSM tulee englanninkielen sanoista bondage (BD), bondage & discipline (B&D), domination & submission (D&S, DS, D/S) sadism & masochism (S&M, SM).

1) Ehdota kokeilua kumppanille: Tie bdsm:n maailmaan käy pehmeän laskeutumisen kautta. Kumppanille voi ehdottaa leikkien kokeilemista vaikka katsomalla Fifty Shades of Grey -elokuvan.

– Parisuhteessahan on usein muutenkin niin avoimet välit, että tällaista voi luontevasti ehdottaa, Mazete kannustaa.

Asian voi myös jättää siihen, jos se ei tunnu toisesta hyvältä.

– Vaikka tällaiset asiat kiinnostavat, ihmisillä on monissa tapauksissa kynnys aloittaa. Kun ensimmäinen kynnys on ylitetty, uusia ei kovin monta tule.

2) Roolit: Bdsm-leikin aluksi on hyvä sopia, kumpi on alistuva ja kumpi dominoiva osapuoli. Usein rooli valikoituu luontevasti omien taipumusten mukaan.

– Alistuvana osapuolena on helpompi olla. Hänen tarvitsee vain aluksi kertoa, mistä pitää. Sen jälkeen hän voi vain nauttia kokemuksesta ja sanoa, jos oma raja ylittyy.

Dominoijalla on leikissä enemmän vastuuta. Leikki usein etenee siihen suuntaan, johon dominoija sen haluaa viedä. Alistuja odottaa dominoijan pitelevän lankoja käsissään.

– Dominoijan tehtävä on myös pitää huolta alistuvasta ja siitä, että kaikki on koko ajan hyvin. Tämä onnistuu parhaiten seuraamalla kehonkieltä.

3) Välineet: Pohjimmiltaan bdsm:ssä ei ole kysymys välineurheilusta.

– Kyse on enemmänkin henkisen puolen asioista. Siksi dominoija voi ohjeistaa alistujaa pitämään silmät kiinni silmälappujen ostamisen sijaan.

Avokämmen ajaa hyvin piiskan asiaa ja kädet voi kokeilla sitoa sängynpäätyyn millä tahansa köydellä.

Jos kokemustaan haluaa syventää, Mazete suosittelee hankkimaan esimerkiksi seuraavat välineet:

Silmälaput: Bdsm-leikissä silmät voi sitoa vaikka huivilla tai oikeilla silmälapuilla. Kosmetiikkaliikkeistä löytyvät, nukkumista varten tarkoitetut silmälaput käyvät hyvin. Eroottisemmin koristeltuja silmälappuja löytyy erotiikkaliikkeistä.

Kahleet: Kädet tai jalat voi sitoa millä tahansa liinalla. Jos haluaa hankkia oikeat kahleet, Mazete suosittelee nahkaisia.

– Ne ovat rautaisia käsirautoja pehmeämmät ja sopivat aloittelijalle. Nahka näyttää hyvältä eikä jätä jälkiä.

Piiska: Ratsupiiskan voi hakea marketin tai urheiluliikkeen hevososastolta.

– Puolen metrin piiska on hyvä kevyeen käyttöön. Piiska on sitä parempi, mitä leveämpi sen pään nahkainen läpyskä on: siitä lähtee hyvä ääni ja painauma jää ihoon tasaisesti.

Köysi: Eroottiseen sidontaan käytetään usein juuttiköysiä, mutta ne vaativat käsittelyä etukäteen. Mazete suosittaa mitä tahansa luonnonmateriaalia olevaa köyttä. Aloittelijoille sopivia pehmeitä köysiä löytyy erotiikkaliikkeiden perusvalikoimista.

4) Leikki: Kun rooleista on sovittu ja välineet hankittu, pari voi miettiä suuntaviivat sille, mitä tehdään.

– Usein sidontahommat ovat sellaisia, että niiden yhteydessä voi harrastaa seksiä. Monelle nämä jutut toimivatkin esileikkinä tavalliseen seksiin, Mazete kertoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että oli leikki mikä hyvänsä, sitä ei pilata kiireellä.

– Kun alistujan silmät on sidottu, dominoijan on hyvä edetä hitaasti. Odotellessaan alistuja ehtii monta kertaa päässään miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Mazete kuvailee odottamisen luomaa jännitystä.

Monelle aloittelevalle parille on avuksi, että heille antaa lähtötilanteen. Loppu on omissa käsissä.

– Ei tällaista voi ohjeistaa liian tarkkaan. Oman roolin on tunnuttava luontevalta, eikä se tunnu sellaiselta, jos seuraa jotain ohjekirjaa.

5) Lähtötilanne 1: Dominoija voi sitoa alistujan silmät ja kehottaa tätä seisomaan paikallaan kädet päänsä päällä. Kun yksi aisti on suljettu pois, muut aistit vahvistuvat. Odotuksen tuomaa jännitystä voi lisätä toimimalla verkkaisesti.

– Dominoija voi hyödyntää aistien erilaista herkkyyttä ottamalla esimerkiksi jääpalan ja kuljettamalla sitä alistujan keholla.

6) Lähtötilanne 2: Dominoija voi kehottaa alistujaa seisomaan ensin seinää vasten. Sen jälkeen hän voi ohjata tai jopa heittää alistujan sängylle ja kehottaa tätä asettumaan piiskattavaksi. Läpsäisykin riittää: kyse on valtasuhteesta.

– Tunnelmaa voi ladata ensin kuljettamalla piiskaa niskaa ja selkää pitkin.

7) Kommunikointi: Bdsm:ssä sovitaan usein turvasana, jota käyttämällä alistuja voi ilmoittaa, että leikki on ylittänyt hänen rajansa ja se pitää lopettaa. Mazeten mukaan aloittelijoille turvasana voi olla jännittävä lisä, mutta sinänsä tarpeeton, sillä tilanteessa tulisi voida kommunikoida sujuvasti muutenkin.

– Tässä tulee taas muistaa, että dominoija on vastuussa alistujan hyvinvoinnista.

8) Lopetus: Session voi aloittaa ja lopettaa esimerkiksi sanoihin ”sessio alkaa” ja ”sessio loppuu”.

Jälkikäteen on hyvä keskustella siitä, miltä tilanne tuntui, oliko oma rooli sopiva, ja mitä haluaisi jatkossa tehtävän toisin. Mazeten mukaan on usein hyvä jättää vähän odottamista seuraavaankin kertaan.

– Bdsm-piireissä pidetään usein after care -hetki sessioiden jälkeen. Silloin dominoija voi esimerkiksi silittää alistujaa.

9) Jos kiinnostus kasvaa: Moni pari käyttää pehmeää bdsm-aloitusta tavallisen seksin esileikkinä. Jos bdsm kiinnostaa enemmänkin, perustietoa saa esimerkiksi suomalaiselta bdsm-baari-keskustelupalstalta.

– Bdsm-baari on asiallinen ja asiapitoinen keskustelupalsta. Sen kautta pääsee myös rekisteröitymättä katsomaan eri bdsm-yhdistysten järjestämiä tapaamisia, Mazete kertoo.

Tapaamisten lisäksi samanhenkisiä voi tavata bdsm-bileissä, joissa kokoontuu usein 200–300 ihmistä kerralla.

Millä tavalla piireissä suhtaudutaan vain kevyesti asioista kiinnostuneisiin?

– Kyllähän tällaisissa pienissä piireissä on riskinä tietty kuppikuntaisuus. Osa leikkii vain omissa piireissään ja toisinaan onkin viisasta, etteivät kokeneet leiki kovin kokemattomien kanssa. Moni kuitenkin haluaa neuvoa ja auttaa niitä, jotka neuvoja ja apua tarvitsevat, Mazete muotoilee.

Yksi mahdollisuus päästä sisälle lajiin on osallistua Helsingin akateemisten kinkyjen köysisidonnan kurssille, jossa perehdytään japanilaiseen shibari-sidontaan.

– Kursseille hakeutuu usein ihmisiä, joilla on bdsm-taipumuksia, mutta ei paljon kokemusta, Mazete kertoo.

Koska köysisidonnassa sidotaan ihminen eikä postipaketti, turva-asioita esimerkiksi verenkierron ja hermopisteiden suhteen pidetään tärkeinä.

10) Jos kiinnostus lopahtaa: Vaikka omaa bdsm-polkuaan astelisi jopa sidontakurssille asti, sen voi jättää kesken milloin tahansa.

– Kokeilemisesta on harvoin haittaa, vaikka bdsm ei tuntuisikaan omalta. Ne, jotka eivät siitä enempää kiinnostu, voivat todeta, että tulipahan tällaistakin kokeiltua, Mazete naurahtaa.

Avoimuuden aika alkoi 2011

Bdsm – tai oikeammin sadomasokismi – oli tautiluokituksessa vuoteen 2011. Aktiivisuutta bdsm-piireissä ei välttämättä vieläkään katsota hyvällä esimerkiksi työpaikkaa hakiessa. Sidontakursseja vetävälle Mazetelle tautiluokituksen poistaminen ei ollut suuri asia.

– En ollut aikaisemminkaan huolissani siitä mitä muut ajattelevat. Ennemmin ihmettelen sitä, että sadomasokismi oli tautiluokituksessa niin pitkään.

Mazete, nelikymppinen naimisissa oleva perheenisä, esiintyy nimimerkillään, kuten bdsm-piireissä on tapana.

– Olen tehnyt jo vuosia yhteistyötä ihmisten kanssa, joista en tiedä muuta kuin heidän nimimerkkinsä, hän kertoo.

Mazete kertoo bdsm:n olleen osa persoonallisuuttaan aina.

– Se on asia, jota ilman on vaikea olla. Seksistä täytyy voida nauttia, ja kaikille peruskoulun oppikirjasta tuttu seksi ei riitä.

Mazete kertoo, että monelle muulle bdsm-harrastajalle tautiluokituksesta pääseminen on ollut psykologisesti merkittävä asia. Sen myötä alkoi uusi avoimuuden kausi.

– Aiemmin bdsm:sta kirjoitettiin tirkistelynäkökulmasta, nykyisin mediassa on enemmän käytännönläheinen näkökulma.

Vuonna 2011 ilmestynyt Fifty Shades of Grey -kirja avasi bdsm:lle tien tavallisiin koteihin. Kirjan pehmokinkyily madalsi kynnystä tutustua tummasävyisempään erotiikkaan. Alan piireissä kirjaa tai siitä tehtyä elokuvaa ei liiemmin arvosteta.

– Itse suhtaudun siihen rakkaustarinana ennemmin kuin oppaana. Se on silti sanottava, että vaikka olen tavannut naispäähenkilön tapaisia naisia näissä piireissä paljonkin, miespääosan hahmossa on jotain pahasti vialla. Hän on liian omistushaluinen ja merkityksettömiä yksityiskohtia kontrolloiva ollakseen uskottava dominoija.

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomalainen bdsm-kirja, Tiina ja Jouni Forsströmin kirjoittama BDSM-aapinen. Sexpo-säätiön suosittelema kirja lupaa vastata kaikkiin niihin kysymyksiin, joita asiasta kiinnostunut ei edes kehtaa kysyä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?