Erokierteessä on syytä katsoa peiliin – ”Tässä meillä suomalaisilla on opittavaa” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Erokierteessä on syytä katsoa peiliin – ”Tässä meillä suomalaisilla on opittavaa”

Jotkut eivät tunnu löytävän itselleen koskaan sitä oikeaa, ja jos kumppani löytyy, suhde päättyy jonkin ajan kuluttua aina eroon. Mistä tässä on kyse?

10.8.2017 17:56

Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan suhde on aina kahden kauppa, jossa molemmilta osapuolilta vaaditaan joustavuutta. Jos tätä ei löydy, voi suhteen jatkaminen olla hankalaa.

– Taustalla saattaa olla se, että ajattelet jatkuvasti ensisijaisesti omasta näkökulmastasi asioita. Et mieti, mitä odotuksia kumppanillasi on suhteen kannalta. Jos pitää liian kovasti kiinni omasta käsityksestään siitä, millainen toisen tai yhteisen ajan pitäisi olla, johtaa se ongelmiin. Joustavuutta ja kompromisseja tarvitaan molemmilta. Suhdetta pitäisi pyrkiä luomaan yhteisesti paremmaksi.

Toista on helppo syyttää

Jatkuva erokierre voi katkeroittaa helposti. Tällöin tulee helposti haukuttua toista osapuolta.

– Tämä on täysin inhimillistä. Elämässä ihmisen olisi kuitenkin hyvä oppia näkemään asiat myös toisten näkökulmasta, eikä sen oppiminen ole kaikille välttämättä helppoa, Kontula kertoo ja toteaa:

– Kyky ymmärtää toisten tunteita on opittava asia, ja tässä meillä suomalaisilla on opittavaa.

Jos ihminen ei kykene ilmaisemaan itseään, kääntyy tilanne usein siihen, että alkaa syytellä toista tai puhua tästä pahaa. Tämä liittyy siihen, että ei osaa ilmaista omia halujaan tai tunteitaan.

– Voidaan puhua sinä-viestinnästä minä-viestinnän sijaan. Kaikki tunteet koetaan ja puretaan toisen kautta.

Väestöliiton tutkimusprofessorina toimiva Kontula on erikoistunut seksologiaan.

Itseilmaisua voi opetella

Jos tuntee kokevansa jatkuvasti eroja, voi itsetutkiskelu auttaa. Liikaa ei voida kuitenkaan yleistää, sillä on muistettava, että jokainen parisuhde on erilainen.

– Itseilmaisua kannattaa opetella, sillä silloin ymmärtää toista myös paremmin. Silloin molemmat ymmärtävät paremmin mitä toinen sanoo tai haluaa sanoa.

Tulevien suhteiden kannalta Kontula neuvoo miettimään, mistä ongelma johtuu.

– Tässä asiassa voivat itsetuntokysymyksetkin astua peliin. Jos oma käsitys itsestä ei ole korkealla, silloin saattaa tehdä ennusteen elämästään niin, että uusikin suhde päättyy varmasti eroon. Ei uskalla edes odottaa, että tuleva suhde onnistuisi.

– Mitä avoimemmin ja rehellisemmin tässä tilanteessa ilmaisee kumppanilleen rakkautta, niin sitä todennäköisemmin erokierteen saa katkaistua, Kontula toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?