Lomalla riidellään, elokuussa erotaan – ”Monelle tulee joka vuosi ikään kuin uutena tilanteena”

Julkaistu:

Ero
Elokuussa erotaan keskimääräistä enemmän. Mistä eropiikki oikein johtuu?
Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan kesän lomakausi on monen eron takana.

–  Monelle pariskunnalle tulee joka vuosi ikään kuin uutena tilanteena se, että yhtäkkiä ollaankin vuorokauden ympäri yhdessä. Molemmilla osapuolilla voi olla vahva näkemys siitä, miten yhteinen aika käytetään. Toinen haluaa toista ja toinen toista, jolloin asioita ei ehkä voidakaan tehdä yhdessä, Kontula sanoo.

– Lomalle kasaantuu paljon odotuksia – kerrankin on aikaa olla yhdessä, voidaan tehdä mukavia asioita ja rakastella. Kun odotukset eivät täyty, tulee pettymyksiä, jotka voivat käynnistää turhautuneita keskusteluja.

Turhautuminen ja riitely voivat johtaa johtopäätökseen, että suhteesta ei tule mitään.

Monien erojen taustalla on Kontulan mukaan alkoholi.

– Kesälomalla alkoholia voidaan kuluttaa runsaammin. Tämä voi turhauttaa toista. Alkoholista voi tulla jarru, joka estää tekemästä asioita yhdessä.

Lomalla on aikaa keskustella

Loman aikana monet pariskunnat alkavat käsitellä asioita, joista ei ole ehditty tai haluttu puhua aiemmin.

– Lisääntynyt yhteinen aika tarkoittaa myös lisää aikaa keskustelulle. Esille voi nousta asioita siitä, mitä on tapahtunut joskus aiemmin. Syrjähypyt, aiemmat suhteet tai muut töppäilyt nousevat esille. Yhteenottoja voi syntyä esimerkiksi siitä, että toinen haluaa erilaista elämää, tai että toinen on tehnyt asioita ajattelematta toista, Kontula sanoo.

Vaikka elokuussa erotapauksia onkin enemmän, Kontula muistuttaa, että harvoin taustalla on vain hetken mielijohteesta syntynyt ajatus erota.

– Ajatukset eron hakemisesta ovat pidemmän prosessin tulosta. Aihetta tutkineena olen havainnut, että eroa harkitaan vuodesta kahteen. Harvoin ero on nopea päätös. Kesällä käydyt keskustelut ovat usein viimeinen asia, joka saa ilmoittamaan kumppanille, että toinen haluaa erota. Se on ikään kuin viimeinen laukaiseva tekijä prosessille.

Miten välttää ero?

Kontula korostaa, että mitään yleistä parannuskeinoa ongelmiin ei ole vaan jokainen parisuhde on oma tarinansa. Jos ajatuksissa kuitenkin on ero, kannattaa itseltään kysyä muutama asia.

– Mielessä kannattaa pitää kysymys siitä, miksi on valinnut kumppanikseen juuri kyseisen ihmisen – mitkä ovat hänen monet hyvät ominaisuutensa, joihin aikoinaan on rakastunut. Miksi näitä ominaisuuksia ei tässä hetkessä enää näekään? Onko kumppani muuttunut vai oletko itse muuttunut? Onko kommunikaatio muuttunut?

Kontulan mukaan tulisi tiedostaa, miksi suhde ei enää tunnu hyvältä. Hän neuvoo miettimään, ovatko ongelmat sellaisia, että niistä voitaisiin päästä puhumalla yli.

Myös pienet yhteiset irtiotot voivat auttaa näkemään asioita uudessa valossa. Tärkeintä on kuitenkin tutkia syvemmin omaa suhtautumistaan toiseen.

– Kysy itseltäsi, miten saisin takaisin uskon siihen, että kumppani edelleen arvostaa ja rakastaa minua. Mistä saisin uskoa siihen, että olen yhä tärkeä ja että toinen pitää edelleen suhdetta tärkeänä? Kannattaa miettiä tapoja, miten avata keskustelu kyseisestä asiasta.

– Joskus tilanne voi kuitenkin lukittua. Tällöin toisessa näkee vain kielteisiä asioita. Ei pysty enää näkemään sitä hyvää, mitä aiemmin on nähnyt. Tällöin ammattiauttajan puoleen kääntyminen voi olla yksi ratkaisu.

Milloin laittaa hanskat tiskiin?

Huonossa parisuhteessa roikkuminen ei ole hyvä vaihtoehto. Jos ongelmat eivät tunnu häviävän edes puhumalla, tulevaisuutta kannattaa miettiä tarkemmin.

– Jos kokee pitkän aikaa olevansa stressaantunut suhteen tilanteen vuoksi, pitää asialle tehdä jotain. Parisuhdeterapeutin kanssa voi puhua, jos kokee, että ei enää jaksa suhdetta. Jos arkielämä tuntuu jatkuvasti pahalta, kannattaa miettiä, ovatko ongelmat sellaisia, joista ei enää pääse yli, Kontula sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt