Seksi & Parisuhde

Asiantuntija varoittaa sinkkuja ”nolla-ajasta” – mahdollisuus kumppanin löytämiseen on olematon

Julkaistu:

”Nolla-aika” on ongelma parisuhdetoiveilla ladatuille sinkuille, sanoo Väestöliiton parisuhdeasiantuntija.
Kesää on yhä jäljellä, ja moni kumppania etsivä sinkku toivoo, että kainaloon löytyisi vielä kesäheila. Kesälomaa saatetaan viettää kuitenkin aivan väärissä paikoissa romanttisen sutinan saavuttamiseksi.

Väestöliiton Parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen varoittaa kesälomaa viettäviä, parisuhteen perään haikailevia sinkkuja niin sanotusta ”nolla-ajasta”.

Ammatissaan kolmekymppisten pariutumiseen perehtynyt Vaaranen kuvailee nolla-aikaa ajaksi, jolloin todennäköinen mahdollisuus tavata kumppani on lähellä nollaa.

Vaaranen muistuttaa, että esimerkiksi kesälomaviikkojen viettäminen mökillä perheenjäsenten tai sukulaisten kanssa voi olla kumppania etsivälle sinkulle varsinainen sudenkuoppa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki sinkut eivät suinkaan haikaile kumppanin perään. Mutta niiden jotka haikailevat, tulisi Vaarasen mukaan miettiä, missä kesävapaat vietetään.

– Kun on toive, että tapaisi kumppanin, mutta sinkku päättää viettää loman omien vanhempien kanssa tai yksin luonnossa vaellellen. Se tarkoittaa, että hän ei todennäköisesti pysty tapaamaan sitä kumppania, jonka haluaisi tavata.

Vaaranen kertoo havainneensa työssään psykoterapeuttina, että nolla-aika on lisääntynyt samalla, kun työpäivien pituus on kasvanut.

Vaaranen kehottaa kesälomailevia sinkkuja suuntaamaan ulos aktiviteetteihin ja pois omasta poterostaan.

– Kansainvälisetkin tutkimukset suosittelevat, että suunnataan sellaisten aktiviteettien pariin, jotka ovat lähellä omaa sydäntä. Silloin väistämättä tapaa uusia ihmisiä, jotka ovat myös samoista asioista kiinnostuneita.

Vaarasen mukaan yhä useammalla nuorella aikuisella elämä on kaventunut oman työn ympärille. Kiinnostuksen kohteiden mahduttaminen elämään voisikin auttaa kumppanin etsinnässä, sillä sama mielenkiinnon kohde voi toimia yhdistävänä tekijänä. Tämän lisäksi ihmisen kiinnostavimmat puolet pääsevät esiin tehdessä jotain mielekästä ja luovaa.

– Kannustaisin miettimään, että mitä aktiviteettia olet joskus rakastanut.

Sosiaalinen media voi etäännyttää

Vaarasen mukaan sosiaalisessa mediassa tai verkon seuranhakupalveluissa roikkuminen ei välttämättä auta seuranetsinnässä, vaan voi päinvastoin etäännyttää muista ihmisistä.

– Nykyihmisellä työ imaisee suuren osan elämästä, samoin uuvuttava sosiaalisessa mediassa ja netissä roikkuminen. Tämän seurauksena ihminen väsyy ja vetäytyy usein omiin oloihinsa kotiin.

Sosiaalinen media saa monet viettämään aikaa kotona sen sijaan, että lähdettäisiin ihmisten ilmoille ja tutustuttaisiin uusiin ihmisiin.

– Aiemmin sinkku olisi vaihtanut vaatteet, lisännyt parfyymia ja lähtenyt tanssimaan. Mutta nyt jäädään kotiin. Tässä on se ero, mikä yhteiskunnassa on tapahtunut.

Vaarasen mukaan nettiaika näkyykin sinkkuistumisen lisääntymisessä suurissa kaupungeissa länsimaissa. Suoraa puhe- tai katsekontaktia ei välttämättä uskalleta ottaa yhtä luontevasti kuin aiemmin.

– Katseilla ja flirtillä tehty yhteydenotto toiseen ihmiseen vähenee, ja koetaan, että korrekti lähestymisen muoto on sosiaalinen media. Nettiaika tuntuu synnyttävän kohtaamattomuutta.

Ihmisten rankkaaminen raaistuu

Kohtaamattomuutta synnyttää Vaarasen mukaan myös etenkin sosiaalisen median luoma käsitys loputtomasta valikoimasta kumppaniehdokkaita. Tämä lisää valitsemisen vaikeutta. Vaarasen mukaan nykysinkut arvioivat liikaa, voisiko kulman takaa löytyä vielä parempi kumppaniehdokas.

– Toisen rankkaaminen sen suhteen, mitä ominaisuuksia hänellä on, raaistuu. Rankataan, että onko tämä potentiaalinen ihminen, jolle jutella.

Vaaranen uskoo kuitenkin, että jatkossa tulee yhä enemmän uusia innovaatioita, jotka voivat myös lähentää ihmisiä.

– Esimerkkinä Pokémon Go, jossa ihmiset lähtivät ulos ja tekivät yhdessä jotain hauskaa. Uskon, että siinä myös syntyi romansseja.

Vaarasen mukaan ihmisen perusluonne ei ole muuttunut, vaan ihminen haluaa yhä perusasiaa, eli ihastumisen ja rakastumisen tunnetta.

– Mutta psykoterapeuttina koen, että ihmisillä on aika voimakkaat jarrut siinä, kuinka paljon annetaan itsensä eläytyä tähän hetkeen ja ihmiseen. Mietitään, että pitäisikö vielä arvioida tämän ihmisen ominaisuuksia.

Kumppania etsiviä ihmisiä Vaaranen suosittelee varaamaan enemmän aikaa romantiikalle.

– Olemme tavattoman uuttera kansa, sekä opiskeluissa että työssä. Se tarkoittaa sitä, että hitustakaan energiaa ei jää kumppanin etsintään tai parisuhderomantiikkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt