Miten antaa kumppanille palautetta seksistä? Näin voit lähestyä asiaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miten antaa kumppanille palautetta seksistä? Näin voit lähestyä asiaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 30.7.2017 20:04

Seksistä puhuminen voi olla monelle vaikeaa. Omia mielihaluja tai itsestä epämiellyttäviä asioita ei välttämättä haluta tuoda esille kumppanin kanssa.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen neuvoi aiemmin, miten omien halujen tuominen esille kannattaa aloittaa. Tärkeintä kuitenkin on nostaa asia esille.

Jos omista haluista kertominen tuntuu vaikealta, vielä vaikeampaa voi olla palautteen antaminen kumppanille. Prevention-lehti listasi tapoja kertoa kumppanille asioista, jotka painavat mieltä seksiin liittyen.

1. ”Kumppanini ei ole kiinnostunut suuseksistä”

Suuseksin ehdottaminen voi olla hankalaa, kuten myös sen antaminen, jos kumppani ei ole siitä innostunut.

Jos toinen ei halua antaa suuseksiä, ei siihen pidä painostaa. Suuseksin voi koittaa korvata samankaltaisilla stimulaatiotavoilla, kuten tyydyttämällä toista öljytyin käsin. Täältä löydät ohjeet erinomaiseen käsiseksiin.

Tanskasen neuvoo peseytymään hyvin ennen suuseksiä, jos se yököttää. Kannattaa kokeilla myös erilaisia, mukavia asentoja.

2. ”Haluan kokeilla rohkeampia asioita kuin kumppanini”

Jos toinen haluaa kokeilla erilaisia seksivälineitä ja -asentoja mutta toinen haluaa tuttua ja turvallista, voi tilanne olla hankala. Tällöin toisesta voi tuntua, että hän ei pääse toteuttamaan asioita, jotka tuntuvat hänestä hyvältä.

Jos esimerkiksi BDSM kiinnostaa, kannattaa asiaan tutustua yhdessä parin kanssa. Kannattaa jo aluksi sopia rajoja, joiden sisällä toinen haluaa pysyttävän. Kesken seksin voi kysyä avoimesti toiselta, voiko tehdä miettimiään asioita.

Sama asia seksilelujen kohdalla: Kannattaa esittää toiselle kiinnostuksenkohteensa ja puhua siitä, haluaisiko myös toinen testata niitä.

3. ”En saa orgasmia kumppanini kanssa”

Orgasmin saaminen voi olla hankalaa monesta syystä. Tanskanen listasi aiemmin asioita, jotka voivat hankaloittaa orgasmin saamista. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi stressi, huolet, vaikeus kiihottua, kumppanin kärsimättömyys tai kumppanin seksitaidot.

Orgasmin saamista voi koettaa helpottaa testaamalla uusia asioita sängyssä. Myös tiedon kerääminen vai auttaa asennoitumaan seksiin uudella tavalla. Kumppanin kanssa kannattaa tässäkin kohtaa puhua avoimesti siitä, mistä pitää ja mistä ei.

Jos ongelmat jatkuvat, voi taustalla olla jotain muuta, kuten voimakas häpeä tai traumaattinen kokemus. Tällaisessa tilanteessa kannattaa Tanskasen mukaan käydä puhumassa esimerkiksi seksuaaliterapeutin luona.

4. ”En tiedä miten viestittää kumppanille, että haluaisin seksiä”

Välillä tapahtuu niin, että itseä haluttaisi paljon, mutta toinen ei tunnu ymmärtävän tätä millään. Tämä voi korostua varsinkin silloin, kun toinen tulee töistä väsyneenä, kun toinen taas on valmis hyppäämään levänneenä suoraan sänkyyn. Tilanne voi kääntyä illan mittaan, kun toinen piristyy, mutta toisen halut ovat taas voineet hävitä.

Jos epätietoisuutta jatkuu pitkään, voi tapahtua niin, että lopulta molemmat olisivat samaan aikaan halukkaita harrastamaan seksiä, mutta kumpikaan ei tiedä, haluaako myös toinen sitä.

Tällaisia tilanteita voi ehkäistä kertomalla suoraan kumppanille, milloin seksiä tekee mieli. Kalenteriin kannattaa järjestää vapaita iltoja, jolloin seksille jää aikaa.

Tuoreimmat osastosta