Välimatka ei ole ongelma: Näin vaalitte etäsuhdetta - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Välimatka ei ole ongelma: Näin vaalitte etäsuhdetta

Kesä on etäsuhteiden alkamisen kultakautta, kun ihmiset kohtaavat toisiaan reissatessaan ympäri Suomea ja maailmaa. Toinen yleinen syy päätyä etäsuhteeseen on se, että toinen osapuoli muuttaa töiden tai opintojen takia kauas.

15.7.2017 19:35

Etäsuhteissa on kieltämättä haasteensa mutta niissä on myös hyvät puolensa. Harvoin tulee arvostettua yhtä lailla pieniä arkisia yhteisiä hetkiä kuin silloin, kun etäkumppanina kanssa nähdään. Pelkkä aamukahvien juominen yhdessä voi tuntua silkalta juhlalta. Jotkut nauttivat myös siitä, että heillä on sekä paljon omaa aikaa että suhde.

Etäsuhde kukoistaa siinä missä muutkin suhteet, kunhan siitä pitää hyvää huolta. Tärkeintä on luoda läheisyyttä, vaikka ollaankin fyysisesti kaukana. Etäisyys voikin olla melkoinen koetinkivi rakkaudelle. Jos suhde sen kestää, se kestää paljon.

1. Pitäkää tiiviisti yhteyttä

Tänä päivänä on helppoa ja halpaa pitää mitä moninaisimmin tavoin yhteyttä. Suhteelle tekee hyvää, että kehitätte omat yhteydenpitorutiininne, toivotatte viestillä hyvät huomenet ja juttelette pitkiä videopuheluita iltaisin. Riittävän tiivis yhteydenpito takaa sen, että tulette jakaneeksi arkeanne ja ajatuksianne kumppanille, joka ei muuten etäisyyden takia pysyisi kärryillä siitä, mitä elämässäsi tapahtuu.

Koko aikaa ei tarvitse olla linjat auki, sillä liika yhteydessä oleminen kuormittaa suhdetta. Puhukaa avoimesti siitä, mikä tuntuu hyvältä yhteydenpitomäärältä.

2. Sopikaa säännöistä

Kaikissa suhteissa on tärkeää sopia säännöistä, mutta etäsuhteessa on erityisen suositeltavaa puhua auki se, miten molemminpuolista luottamusta vaalitaan, kun toisen menemisistä ja tekemisistä ei ole muuta kuin hänen sanansa.

3. Puuhatkaa yhdessä

Etänäkin voi tehdä yhteisiä juttuja. Voitte katsoa yhtä aikaa Netflixistä sarjaa ja jutella samalla Skypessä, lukea tahoillanne samaa kirjaa tai treenata maratonille, opiskella jollain samalla verkkokurssilla tai kirjoittaa yhteistä blogia – käyttäkää luovuuttanne, kun ideoitte, mitä kivaa voitte tehdä, vaikka ette olekaan fyysisesti yhdessä.

Yhteinen tekeminen on oiva tapa ehkäistä myös yksinäisyyttä, jota etäsuhteessa olevaa saattaa välillä kokea siitä huolimatta, että pitää tiiviisti yhteyttä rakastettuunsa.

4. Suunnitelkaa tulevaisuutta

Etäsuhteen lieveilmiöitä on helpompi kestää, kun tietää, koska näette seuraavaksi, vaikka siihen olisikin pitkä aika.

Niinä hetkinä kun nähdään, on hyvä olla tietoinen siitä, että voi tuntua siltä, että pitäisi tehdä mahdollisimman paljon – yrittäkää kuitenkin välttää ylenmääräistä säätämistä ja suorittamista. Pääasia on kuitenkin vain nauttia yhdessäolosta.

Tekee hyvää myös keskustella rehellisesti ja avoimesti siitä, kuinka kauan olette etäsuhteessa ja onko teillä toiveita lähemmäs toisianne tai yhteen muuttamisesta.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?