Oletko mennyt liian pitkälle? 9 merkkiä, jotka kertovat henkisestä pettämisestä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Oletko mennyt liian pitkälle? 9 merkkiä, jotka kertovat henkisestä pettämisestä

Henkinen uskottomuus voi tuntua pahemmalta kuin fyysinen pettäminen.

Kaakaollahan tässä vain ollaan! Vai?

28.6.2017 19:00

Uskottomuus on kova paikka kahden ihmisen rakkaudelle. Mutta seksisuhde toisen ihmisen kanssa ei ole todellakaan ainoa asia, joka voi satuttaa ja pahimmillaan tuhota suhteen.

Myös henkinen pettäminen eli voimakkaan tunnesiteen solmiminen toiseen ihmiseen, voi olla voimakas isku rakkauteen. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä pitää henkistä pettämistä pahempana kuin fyysistä hairahdusta. Tutkimuksen mukaan henkinen pettäminen on kova paikka erityisesti naisille.

Myös näyttelijä Seela Sella on kertonut pitävänsä henkistä pettämistä pahempana asiana parisuhteelle kuin fyysistä seksisuhdetta.

– Jos petät henkisesti, kaikkoat omasta parista ja haet semmoista henkistä yhteyttä. Fyysinen seksisuhde on ehdottomasti lievempi, ja siihen voi ajautua. Mutta jos kahden ihmisen välillä on kaikin puolin hyvä yhteys, niin ei siihen kukaan oikeasti tule väliin, hän on kertonut.

Mutta mitä henkinen pettäminen oikeastaan edes on?

Fyysinen pettäminen on usein helppo määritellä. Siihen liittyy yleensä kehollista toimintaa, eli esimerkiksi seksiä tai suutelua.

Henkinen pettäminen on mutkikkaampi juttu. Pääpiirteiltään sitä voisi kuvailla voimakkaaksi ihastumiseksi. Vaikka henkiseen pettämiseen ajautunut ei olisi fyysisesti pettänyt kumppaniaan, hän saattaa haaveilla siitä aktiivisesti. Lisäksi mukana voi olla voimakkaita kiintymyksen tunteita.

Epäiletkö, että olet menossa tunnetasolla liian pitkälle jonkun toisen kanssa?

Näistä merkeistä voit tunnistaa henkisen pettämisen:

1. Yrität kaikkesi, jotta voitte viettää yhteistä aikaa kaksistaan. Pienikin hetki riittää.

2. Laittaudut häntä varten. Ihastunut ihminen haluaa, että toinen näkee hänet aina parhaassa valossa, todetaan WebMD-sivustolla.

3. Sinun on huomattavasti helpompi avautua hänelle kuin kumppanillesi. Parisuhteessa saa olla salaisuuksia, eikä kaikesta tarvitse avautua kumppanille, huomautetaan Business Insiderissa. Jos kuitenkin huomaat jatkuvasti kääntyväsi toisen ihmisen puoleen ajatustesi kanssa, jokin saattaa olla vinossa.

4. Pelkäät, että kumppanisi näkee teidät. Et myöskään halua keskustella kolmannesta osapuolesta kumppanisi kanssa. Business Insiderin haastatteleman perheterapeutin mukaan tämä johtuu siitä, että tunnet vähintään tiedostamattomalla tasolla syyllisyyttä tekemisistäsi.

5. Kun olet hänen kanssaan kahdestaan, käyttäydyt eri tavoin kuin kumppanisi ollessa mukana. WebMD-sivuston mukaan yksi merkki henkisestä pettämisestä saattaa olla se, että syleilet kolmatta osapuolta poikkeuksellisen pitkään silloin, kun kumppanisi ei ole lähettyvillä.

6. Et kerro kumppanillesi, kuinka paljon olette kolmannen osapuolen kanssa yhteyksissä. Yrität pimittää häneltä viestejä ja puheluita. Saatat jopa valehdella siitä, milloin olette näkemässä. Haluaisit olla hänen kanssaan, kun olet kumppanisi kanssa.

7. Olet seksuaalisesti kiinnostunut hänestä. Jos samaan aikaan tunnet henkistä yhteenkuuluvuutta hänen kanssaan, tilanne on edennyt jo hyvin pitkälle.

8. Nautit hänen seurastaan enemmän kuin kumppanisi seurasta. Haluaisit olla hänen kanssaan, kun olet kumppanisi kanssa. Yksi merkki henkisestä pettämisestä saattaa olla myös se, että haluat kertoa hänelle isot elämäsi uutiset ensimmäisenä, kertoo Cosmopolitan.

9. Pohdit, petätkö kumppaniasi. Jos joudut jatkuvasti miettimään sinun ja kolmannen osapuolen suhteen laatua, homma ei mitä luultavimmin ole viattomalla tasolla, huomauttaa WebMD.

Toiseen ihmiseen rakastuminen ei aina ole väärin

Joskus rakkaus yksinkertaisesti loppuu. Jos niin käy, asiasta tulisi kuitenkin ehdottomasti olla rehellinen toiselle ihmiselle.

Parhaimmillaan uskottomuus voi olla parisuhteelle jopa hedelmällinen kriisi. Joskus suhde saattaa kaatua henkiseen pettämiseen, mutta asiasta on mahdollista päästä myös yli – ihan niin kuin fyysisestäkin uskottomuudesta.

Lue lisää:

Asiantuntija: ”Uskottomuus voi olla hedelmällinen parisuhdekriisi”

”Sukulaiset näkivät ja käräyttivät” – naiset kertovat, kuinka jäivät kiinni pettämisestä

Tältä seksi tuntui sen jälkeen, kun kumppani oli jäänyt kiinni pettämisestä – 5 tarinaa

Kaverini petti kumppaniaan silmieni edessä – ja yhdestä syystä en puuttunut asiaan

Epäiletkö kumppanisi pettävän? 10 merkkiä, jotka voivat paljastaa totuuden

Miksi mies pettää? Asiantuntija listaa 10 aitoa syytä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?