Apua, miten käy seksielämän, kun vaihdevuodet alkavat? Asiantuntijalta lohduttava vastaus - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Apua, miten käy seksielämän, kun vaihdevuodet alkavat? Asiantuntijalta lohduttava vastaus

Vaihdevuosien jälkeenkin on elämää – myös seksielämää.

Vaihdevuodet tai ei, sängyssä voi tehdä muutakin kuin lukea kirjoja.­

14.6.2017 18:27

Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Tekeekö minun enää ikinä mieli seksiä niiden jälkeen? Näitähän me monet mietimme – niin älyttömältä kuin se kuulostaakin. Kysyimme asiaa gynekologi Maija Kajanilta.

– Seksi ei lopu vaihdevuosiin. Monelle seksi on vaihdevuosien jälkeen aiempaa suurempi nautinto. Tämä voi liittyä myös ikään, sillä moni nainen kertoo löytäneensä itsensä seksuaalisena olentona vasta neljänkympin kieppeillä. Itsetunto on monilla parempi kuin nuorena eivätkä allit tai vatsamakkarat häiritse, kun hypätään iloisesti seksiin. Tämä pätee varsinkin, jos on hakenut hormonikorvaushoitoa, sillä hormonien väheneminen vaikuttaa selvästi myös seksuaaliseen haluun ja reaktioherkkyyteen, Maija Kajan kertoo.

Vaihdevuosiin ja seksiin liittyy monia muitakin myyttejä, kuten se, että emättimen limakalvosta tulee niin ohut, että seksi on yhtä tuskaa. Miten on?

– Limakalvo ohenee ja sen seurauksena aristelu, kutina ja kirvely sekä virtsatie- ja hiivatulehdukset lisääntyvät. Jos nainen ei käytä hormonikorvaushoitoa, kannattaa paikallisesti kuitenkin käyttää estrogeenia esimerkiksi emätinpuikkona, -voiteina, -tabletteina tai estrogeenia sisältävänä renkaana. Kaupoissa on nykyään paljon hyviä ja hauskojakin liukastusvoiteita ja kosketusherkkyyttä lisääviä kuuma- ja kylmäöljyjä, joita kannattaa rohkeasti kokeilla, Kajan suosittelee.

Entä lisääntyykö karvojenkasvu kasvoissa vaihdevuosien takia? Tai muuttuuko nainen vaihdevuosien myötä vääjäämättä raivoavaksi ämmäksi? Lue kaikki vaihdevuosista täältä.

Lue myös:

Liian kova treeni käynnisti Raakel Lignellin vaihdevuodet

Seksilelu ei ole enää suonikas jättidildo – ja 7 muuta muutosta makuuhuoneissamme sitten 90-luvun

Näin seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen – naiset kertovat

Onko sinullakin seksiselkä? Kivulla yllättävät vaikutukset

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?