Miksi mies muuttuu viileäksi ja etäiseksi orgasmin jälkeen? Asiantuntija vastaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miksi mies muuttuu viileäksi ja etäiseksi orgasmin jälkeen? Asiantuntija vastaa

Yksi kaipaa hellyyttä, toinen kääntää kylkeä. Seksuaalineuvoja kertoo, mistä erilaiset halut johtuvat.

Miehen selänkäännöstä saattaa tulla jopa hyväksikäytetty olo.­

23.5.2017 20:13

Seksi kumppanin kanssa on ihanaa ja intiimiä, mutta sitten mies laukeaa. Hekuman huipun jälkeen hän ei enää haluakkaan suukotella tai jutella vaan kääntää kylkeään tai kaivaa älypuhelimensa esille. Pahimmassa tapauksessa hän nousee ja jatkaa matkaansa.

Kuulostaako tutulta?

Verkon keskustelupalstoilla on ihmetelty ilmiötä, jossa mies muuttuu vetäytyneeksi seksin jälkeen. Rakastelemisen jälkeen ilmenee usein monenlaisia sivuvaikutuksia, mutta joskus kumppanin koko olemus saattaa muuttua. Jos kumppani vetäytyy, saattaa toiselle osapuolelle tulla torjuttu ja hylätty olo. Seksuaali- ja parisuhdeneuvoja Sari Matikaisen mukaan syytä huoleen ei ole.

– Seksin jälkeinen käytös ei ole sukupuolesta riippuvaa, mutta omiin oloihin vetäytyminen on ominaisempaa miehelle fysiologisista syistä. Seksin jälkeen miehen elin on todella herkkä, joten hän ei välttämättä halua siihen koskettavan. Hän voi siis tiedostamattaan suojella itseään, Matikainen kertoo.

Erilaiset kiihottumisen vaiheet

Tutkimusten mukaan myös naisen ja miehen kiihottumisen vaiheet poikkeavat merkittävästi.

– Miehillä on ennen seksiä ”lämmittelyvaihe”, jolloin he osoittavat hellyyttä. Kun mies saavuttaa huippunsa ja laukeaa, niin joskus hän palautuu normaaliin ja ei-kiihottuneeseen tilaan nopeasti.

Nainen sen sijaan saa seksin jälkeen oksitosiinipurkauksen, joka on täysin vastakkainen reaktio. Oksitosiini on niin kutsuttu ”hellyyshormoni”, jolla on voimakas vaikutus orgasmin saaneeseen naiseen. Oksitosiinia purkautuu myös miehillä, muttei samanlaisella voimakkuudella.

– Nainen kaipaa läheisyyttä, haleja ja suukotuksia. Nainen suorastaan kelluu yhdynnän jälkeen oksitosiinissa. Hellyys tulee miehillä ennen seksiä ja naisilla vasta sen jälkeen, joten tässä piilee ristiriita, Matikainen kertoo.

Herkkä ja hauras tilanne

Matikaisen mukaan seksin jälkeinen tilanne on herkkä ja hauras, koska pari pääsee intiimisti lähelle toisiaan. Toisen käytöstä tulkitaan paljon sellaisessa tilanteessa. Kun olet ollut avoinna toiselle, käyttäytymistä saattaa ylitulkita.

– On eri asia, kääntääkö mies selkänsä seksin jälkeen vai ruokaa laittaessa, vaikka taustalla ei olisikaan sen erikoisempaa syytä. Näissä tilanteissa naisen tulkinnat voivat olla täysin erilaisia.

Jos mies vetäytyy toistuvasti omiin oloihinsa eikä anna naisen kaipaamaa läheisyyttä, herää kysymys, kannattaako asian antaa olla vai ottaa puheeksi.

Matikaisen mukaan miehelle kannattaa puhua, jos nainen harmistuu kumppanin käytöksestä. Syyttävään ja tiuskivaan sävyyn miestä ei kuitenkaan kannata lähestyä, vaan käyttää minä-viestintää.

– Eli sanoa ”minusta tuntuu, että haluaisin vähän halailla” tai ”minä haluaisin olla lähelläsi”. Kun käyttää minä-viestintää, toisen on helpompi ottaa viesti vastaan kun se ei sisällä syyttelyä tai arvailua. Mies ei taatusti kieltäydy halailusta.

Lue lisää:

Miksi mies pettää? Asiantuntija listaa 10 aitoa syytä

20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Unohda kymppikerho, nyt lemmitään lentokentällä! ”Se on OK, kunhan ei tehdä julkisesti”

Orgasmin teeskentely on erittäin yleistä – tutkijat paljastavat, miksi ja millaisessa suhteessa feikataan eniten

Rajut seksileikit ovat yhä suositumpia – seksileluyritys paljastaa, mitä makuuhuoneissa oikeasti kokeillaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?