Yleisimmät syyt, joiden vuoksi suomalaiset hakeutuvat seksuaaliterapiaan

Kun ihmiselle tapahtuu jotain seksuaalisesti traumatisoivaa, se voi johtaa vaikeuksiin muodostaa parisuhdetta tai jopa suhteen kariutumiseen. IS kokosi yleisimmät syyt, joiden vuoksi suomalaiset hakeutuvat seksuaaliterapiaan.

20.5.2017 10:00

1. Seksuaalinen itsetunto ja stereotypiat

Ajatteletko, että olet arvokas ja ainutlaatuinen yksilö myös seksuaalisesti? Miten tietoinen olet siitä, mistä pidät? Miten viestit kumppanillesi, mitä haluat?

Jos seksuaalinen itsetunto on huono, kannattaa miettiä omaa historiaansa ja niitä hetkiä, jolloin on tuntenut itsensä hyväksi ja vahvaksi, sekä pohtia, miten saada niitä kokemuksia lisää, suosittelee psyko- ja seksuaaliterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi.

Seksuaalinen itsetunto alkaa muodostua lapsuudessa ja nuoruudessa, jolloin käsitykset omasta itsestä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja arvomaailmasta alkavat hiljalleen hahmottua.

Terveellä lapsella on hyvä itsetunto, ennen kuin se kokee kolauksia. Ne voivat olla kaltoinkohtelua tai arvostelua, jota kuulee pienestä saakka.

– Arvostelu voi olla omaan kehoon tai sukupuoleen liittyvää, eikä se välttämättä ole totta laisinkaan. Se voi olla myös stereotypioita siitä, millaisia miesten ja naisten pitäisi olla. Jo 5-vuotias tietää, mitä on niin sanottu miehekäs tai naisellinen käyttäytyminen, kertoo Mömmö-Koskiniemi.

Ulkopuolelta tuodut, sukupuoleen liitetyt stereotypiat ja paineet millainen pitäisi olla, voivat heikentää itsetuntoa.

– Kuvittelemme, että miesten ja naisten pitäisi olla tietynlaisia. Miesten pitäisi olla miehekkäitä, mutta moni mieskin on herkkä ja tarvitsee hidasta etenemistä.

Seksuaalisen itsetunnon kehittymiseen vaikuttaa myös se, miten ihminen itse kokee kehonsa ja miten muut siihen suhtautuvat.

– Itsetuntoon vaikuttaa se, jos kehon rajoja rikotaan tai järkytetään jollain tavalla, eikä lapsen kehoa arvosteta. Aikuisina pystymme helpommin vetämään rajoja, mutta lapsena ja nuorena emme siihen välttämättä vielä pysty.

2. Uskottomuus

Uskottomuus kuuluu aikuisiän seksuaalitraumoihin.

–  Puoliso on uskonut ja luottanut toiseen ja kuvitellut olevansa tälle ainoa maailmassa. Kun hän huomaa, että kumppani on jossain tilanteessa valinnut toisen ja sivuuttanut hänet, se voi tuntua hirvittävän pahalta. Siinä helposti miettii, että onko itsessä jotain vikaa, Mömmö-Koskiniemi kuvailee.

Luottamuksen pettämisestä voi kuitenkin toipua, kun malttaa muuttaa näkökulmaa.

– Voi olla niin, että puolison pettämisen taustalla on hänen oma kehityskriisinsä tai riittämättömyyden tunteensa. Puoliso on voinut saada huomiota joltain toiselta ja sitä kautta kokenut olevansa kaunis ja haluttu – ja unohtanut siinä huumassa olevansa varattu ja loukkaavansa syvästi omaa kumppaniaan.

Saattaa myös olla, että uskoton henkilö on itse traumatisoitunut:

–  Rajojen rikkomisen trauma toi oireilla täytenä rajattomuutena. Se voi ilmetä vaikka jatkuvina sivusuhteina, henkilö käy jatkuvasti vieraissa eikä vain kykene lopettamaan käyttäytymismalliaan.

Mömmö-Koskiniemi kertoo myös kuulleensa asiakkailtaan, että sivusuhde on saattanut olla hyvä asia omalle kasvulle:

– On henkilöitä, jotka ovat sivusuhteen kautta löytäneet seksuaalisuuden ensimmäistä kertaa elämässään tai saaneet kokea sen, miltä tuntuu olla haluttu ja hyväksytty.

Uskottomuus voi järkyttää myös sitä, joka on ollut uskoton.

–  On niitäkin asiakkaita, jotka ovat pettäneet kumppaninsa ja kärsivät kovasti. He saattavat itkeä sitä, että mitä tapahtuu, jos he ovat vielä uskottomia toisen kerran, ja voiko heihin enää luottaa.

3. Haluttomuus ja toiminnalliset häiriöt

Hyvin monenlaiset asiat voivat sytyttää halun – tai sammuttaa sen.

– Yksinkertaisimmillaan haluttomuuden taustalla ovat vain väsymys tai huolet tai se, että kumppaneiden yksilölliset tarpeet ja käsitykset hyvästä seksistä eivät kohtaa, Mömmö-Koskiniemi toteaa.

Joskus lääkkeetkin aiheuttavat seksuaalisesta haluttomuutta, tai se, että on unohtanut ottaa lääkkeet.

Toisinaan parisuhteessa herkät miehet saattavat säikähtää dominoivia naisia, ja toisinpäin. Säikähdys tai säikähdyksen vältteleminen voivat naamioitua haluttomuudeksi.

Haluttomuuden taustalla voi olla myös se, että oma parisuhde ei vastaa todellista seksuaalista suuntautumista. Toisinaan haluttomuuden taustalla voi olla se, että seksuaaliterapiaan tulija on heterosuhteessa oleva homoseksuaali, mutta ei pysty sitä millään itselleen myöntämään.

–  Tämä voi ilmetä niin, että henkilö heterosuhteessa, mutta koska hänellä ei ole halua tai seksuaalista kiinnostusta kumppaniaan kohtaan, kumppani raahaa tämän terapiaan.

Toisinaan parisuhteessa ilmenevän haluttomuuden taustalla on se, että puoliso tyydyttää halunsa jossain muualla, ja kertoo kumppanilleen, että ei halua seksiä.

Joskus haluttomuutta ilmenee silloin, kun puoliso muuttuu jollain tavalla – esimerkiksi laihtumalla tai lihomalla merkittävästi.

–  Laihtunut voi ihmetellä, että miksi kumppani ei tykännytkään uudesta kropasta. Haluttomuus voi yksinkertaisimmillaan johtua siitä, että kumppanin keho ei enää tunnu samalta – ja siksi toisesta tuntuu siltä, että on sängyssä vieraan ihmisen kanssa. Totuttelu vie oman aikansa.

–  Jollekin voi tulla riittämättömyyden tunne siitä, kun toinen on upea – tästä päästään taas takaisin seksuaaliseen itsetuntoon.

Erektiohäiriöihin usein liittyvät molempien sukupuolien mielissä olevat stereotypiat siitä, että peniksen pitäisi toimia aina ja kaikkien kanssa. Näin ei kuitenkaan ole. Penis on herkkä mittari, ja sen viestejä on hyvä kunnioittaa. Toisinaan erektiohäiriöt voivat johtaa myös haluttomuuteen.

Haluttomuudesta on mahdollista päästä selvittämällä omaa seksuaalihistoriaa, perehtymällä omaan temperamenttiinsa ja miettimällä sitä, millaisin keinoin on pyrkinyt parantamaan tilannetta ja mitä on vielä valmis tekemään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?