En halua seksiä, koska en jaksa uskoa olevani haluttava – mitä voin tehdä?

Monet voivat tuntea itsensä ei-haluttaviksi, vaikka kumppani olisikin toista mieltä.

13.5.2017 20:22

Teen päivittäin töitä seksuaalisen halun kanssa. Yksi teema, jonka moni seksuaalisen halun puutetta kokeva nostaa esille, on se, etteivät he koe oloaan haluttaviksi – joko jotain on tapahtunut heidän elämässään tai sitten he eivät ole oikein koskaan kokeneet olevansa haluttavia.

Heidän kumppaninsa kuuntelevat monesti tuota puhetta ihmeissään – he kun ovat päinvastaista mieltä ja heidän silmissään itsensä ei-haluttavaksi tuominnut ihminen on ihana ja puoleensavetävä, vaikka hänessä olisikin tapahtunut muutoksia.

Se, ettei koe itseään haluttavaksi, vaikuttaa seksielämään monin tavoin. Ylipäätään halukkuus harrastaa seksiä voi laskea ymmärrettävästi, ja mieli voi seksin aikana karata ruotimaan oman itsen epäkohtia ja ei-haluttavuutta, mikä ei ymmärrettävästi edistä seksistä nauttimista ja auta olemaan läsnä.

Taustalla erilaisia syitä

Syitä, joiden takia ihminen kokee, ettei ole haluttava, on tietenkin lukuisia. Alkuun on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten ylipäätään asennoituu seksiin ja seksuaalisuuteen.

Monesti syyt liittyvät itsessä tapahtuneisiin muutoksiin tai omiin ominaisuuksiin ylipäätään: ihminen on muun muassa voinut lihoa tai laihtua, hänellä voi olla jokin sairaus, joka vaikuttaa hänen kehonsa ulkonäköön ja/tai toimintaan, hän voi kokea mielialansa laskeneen tai olevansa uupunut, ärtyisä tai stressaantunut, hän voi kokea riittämättömyyttä tai huonommuutta.

Siitä, että kokee itsensä ei-haluttavaksi, on luonnollisesti hyvä keskustella kumppanin kanssa avoimesti ja rehellisesti. Jo se, että tulee kuulluksi ja saa rauhassa purkaa ajatuksiaan voi auttaa ihmistä saamaan uusia näkökulmia. Lisäksi kannattaa kuunnella avoimin mielin sitä, mitä kumppani puhuu omista ajatuksistaan haluttavuuteen liittyen.

Oli syy ei-haluttavuuden kokemukseen mikä tahansa, kannattaa pohtia myös, miten tuohon syyhyn voisi vaikuttaa ja pyytää tukea kumppanilta muutoksessa alkuun pääsemiseen. Yhtä voi esimerkiksi auttaa se, että parantaa elintapojaan ja lisää siten hyvinvointiaan, toista taas se, että hemmottelee ja pitää itseään enemmän hyvänä ja kolmatta se, että alkaa käsitellä seksuaalisen halunsa puutetta ja ei-haluttavuuden kokemustaan esimerkiksi terapiassa.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?