Joka toinen mies kärsii seksin puutteesta – ”Naisten toiveet ovat muuttuneet” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Joka toinen mies kärsii seksin puutteesta – ”Naisten toiveet ovat muuttuneet”

Suuri osa suomalaismiehistä ei saa seksiä niin paljon kuin haluaisi, kertoo tutkimus. Miesten on myös naisia vaikeampi löytää seksikumppania silloin, kun tekee mieli.

Käytännössä joka toinen suomalainen mies on elänyt seksuaalisessa puutteessa.

7.5.2017 14:04

Tuoreimman Finsex-tutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista miehistä ei voi toteuttaa halujensa mukaista seksielämää. Tilanne selviää, kun vertaa miesten seksuaalista halua ja yhdyntätoiveita toteutuneisiin yhdyntöihin.

Miehistä 83 prosenttia kertoi olleensa tilanteessa, jossa he tuntevat seksuaalista halua useammin kuin heillä on ollut yhdyntöjä. Naisilla vastaava luku on 61 prosenttia.

Käytännössä joka toinen suomalainen mies onkin elänyt seksuaalisessa puutteessa, eli tuntenut seksuaalista halua merkittävästi useammin kuin heillä on ollut yhdyntöjä. Naisista seksuaalisessa puutteessa on elänyt noin joka viides.

Siitä, kokevatko suomalaiset miehet enemmän seksuaalista puutetta kuin miehet muissa maissa, ei ole kansainvälistä vertailutietoa.

 Miehet saavat rahalla rakkautta siinä mielessä, että ne miehet, joilla on enemmän tuloa ja varallisuutta, ovat huomattavasti useammin parisuhteessa.”

Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan seksuaalisen puutteen kokeminen liittyy siihen, kuinka usein kokee seksuaalista halua.

– Kun seksiä haluaa useasti, sitä useammin syntyy myös tilanne, että halua ei voi tyydyttää, Kontula selventää.

Finsex-tutkimuksen mukaan miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset, vaikka halukkaita naisiakin on runsaasti. Osa miesten kokeman seksuaalisen halun ja toteutuneiden yhdyntöjen määrien erosta selittyykin sillä, että miesten kumppaneilla on ollut toistuvaa seksuaalisen halun puutetta.

Miesten vaikeuksista toteuttaa seksuaalisia toiveitaan kertoo myös se, että jopa 40 prosenttia Finsex-tutkimukseen osallistuneista miehistä kertoi, että heidän oli ollut melko vaikeaa löytää seksuaalikumppania silloin, kun he olivat sellaista kaivanneet. Ongelma on miehillä selvästi yleisempi kuin naisilla.

Edes teknologian uudet sovellukset eivät ole auttaneet miehiä löytämään itselleen sänkykaveria.

Kontulan mukaan erilaiset tutkimusaineistot kertovat siitä, että Tinderiin tai muihin sovelluksiin mennään kyllä etsimään kumppania, mutta laihoin tuloksin. Yhtenä syynä tuloksettomaan etsintään on se, että ulkonäkö on tullut entistä suuremmaksi kriteeriksi.

– Ei ole vain niin, että pelkästään miehet valitsevat naisia ulkonäkökriteerein. Naisillekin se, miltä mies näyttää ulospäin, on tärkeä aloituskynnys. Jos kenenkään kanssa ei matchia tule, jää helposti ilman, Kontula toteaa.

Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontula.

Ennen asiat olivat paremmin seksuaalisen puutteenkin suhteen. Vielä 1990-luvun alussa vain 20 prosentilla suomalaisista miehistä oli vaikeuksia löytää kumppani. Seksuaalista puutetta kokeneiden miesten määrä vuonna 2015 oli jopa kaksinkertainen verrattuna vuoden 1992 tutkimukseen.

Mitä tässä 25 vuoden aikana on tapahtunut?

– Tämä on tietysti hypoteettista, mutta 1990-luvulla Suomella ja miehillä meni taloudellisesti paremmin kuin nykyään, aloittaa Kontula.

Toinen syy muutokseen on parisuhteiden kehitys:

– Reilun kymmenen vuoden aikana naisten toiveet ovat muuttuneet sen suhteen, että millainen on hyvä kumppani. Tämä heijastuu myös seksuaalielämään.

Usein ne keski-ikäiset miehet, jotka ovat joko jääneet ilman kumppania tai ovat eronneet, jäävät helpommin ilman kumppania kuin samanikäiset naiset.

– Heillä ei välttämättä ole niitä ominaisuuksia, joita naiset miehiltä haluavat. Naiset löytävät kumppanin useammin, Kontula kuvailee.

Keski-ikäiset miehet ovat usein taloudellisesti ja koulutuksellisessakin mielessä vähempiosaisia. Kontulan mukaan sekin on omiaan nostamaan kynnystä löytää kumppani – tai edes seksikumppani.

– Miehet saavat rahalla rakkautta siinä mielessä, että ne miehet, joilla on enemmän tuloa ja varallisuutta, ovat huomattavasti useammin parisuhteessa. Naisilla tulot eivät vastaavalla tavalla merkitse, Kontula kertoo.

Lisäksi maan sisäinen muuttoliike, joka vie nuoret naiset kaupunkeihin ja jättää nuoret miehet maalle, tuo oman haasteensa parinetsintään.

– Isoissa kaupungeissa nuorilla naisilla on vaikeuksia löytää vastaavaa kumppania, Kontula kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?