Kuinka tukea seksuaalista väkivaltaa kokenutta kumppania? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Kuinka tukea seksuaalista väkivaltaa kokenutta kumppania?

Seksuaalinen väkivalta voi vaikuttaa monella tavalla. Kuvituskuva.

Julkaistu: 6.5.2017 13:19

Seksuaalinen väkivalta, kaltoin kohtelu ja hyväksikäyttö ovat valitettavan yleisiä mutta usein vaiettuja ilmiöitä.

Niitä kokeneet voivat käydä läpi hyvin monenlaisia vaiheita toipumisprosessinsa aikana. Heidän läheisensä taas ymmärrettävästi pohtivat usein, miten voisivat olla avuksi ja saattavat kokea itsensä välillä hyvinkin neuvottomiksi.

Jos olet suhteessa ihmisen kanssa, joka on kokenut seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä, muista, että tukesi merkitys voi olla todella suuri. Se, miten itse kukin toipuu ja mitä tarvitsee, on hyvin yksilöllistä. Kysy kumppaniltasi, mitä hän toivoo sinulta ja viesti olevasi valmis kuuntelemaan häntä.

Älä kuitenkaan pakota kumppaniasi puhumaan. Pidä mielessä myös se, että seksuaalista väkivaltaa, kaltoin kohtelua tai hyväksikäyttöä kokenut ihminen on voinut törmätä siihen, että hänen kertomaansa kyseenalaistetaan tai että kuuntelijalle on ollut vaikea vastaanottaa kuulemaansa.

On erityisen tärkeää ymmärtää, että kumppanisi toipuminen voi viedä kauan eikä se noudata mitään tiettyä kaavaa – välillä voi tulla myös takapakkeja. Ei myöskään ole mitään niksiä, joilla ihmisen saisi yhdessä yössä pääsemään yli traumaattisesta kokemuksesta. Yritä siis olla kärsivällinen ja myötätuntoinen!

Se, että on kokenut seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä, vaikuttaa monesti siihen, miten ihminen kokee seksuaalisuutensa. Monella seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneella voi olla seksuaalisen halun puutetta tai vaikeuksia kiihottua. Mikäli pelkäät, että kumppanisi mahdolliset vaikeudet johtuvat sinusta, ota aihe lempeästi puheeksi.

Voi tulla myös hetkiä, jolloin et oikein tajua, miksi kumppanisi kokee tai toimii tietyllä tavalla, mikä on ihan ymmärrettävää. Jos mahdollista, lue siitä, miten traumatisoituminen vaikuttaa ihmiseen ja millä monin eri tavoin trauma voi saada ihmisen oireilemaan. Pidä huolta myös itsestäsi ja hae apua itsellesi, jos alkaa tuntua siltä, että kumppani tukeminen käy liian raskaaksi.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?