Seksuaaliterapeutin pieni liukkarikoulu, osa 2: Löydä oikea liukaste - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Seksuaaliterapeutin pieni liukkarikoulu, osa 2: Löydä oikea liukaste

Kiinnitä huomiota liukuvoiteen laatuun.

2.5.2017 20:30

Liukasteita saa tätä nykyä ruokakaupoista, apteekeista ja erotiikkaliikkeistä. Erotiikkaliikkeet ovat siitä suositeltavia, että niissä on laajin ja monipuolisin valikoima.

Liukastetta ostaessa on syytä panostaa laatuun, koska halvat liukasteet ovat usein huonoja. Tavallisella kuluttajalla ei toki ole mahdollisuutta kokeilla jokaista merkkiä, minkä vuoksi kannattaa lueskella netin käyttäjäarvosteluita ja kysyä vaikkapa asiantuntevan oloiselta erotiikkaliikkeen myyjältä suosituksia. Jos liukastetta on mahdollista kokeilla omaan sormenpäähän, saa vähän käsitystä siitä, voisiko se olla omien mieltymysten mukaista.

Liukasteita on saatavilla neljää eri sorttia

1) Silikonipohjaiset liukasteet tuntuvat monista miellyttävimmiltä ja ne kestävät vesipohjaisia liukasteita pidempään. Silikonipohjaista liukastetta voi käyttää kondomin kanssa, mutta niitä ei saa käyttää silikonista tehtyjen seksivälineiden kanssa, ellei välineen päälle laita esimerkiksi kondomia suojaksi.

Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana – laadukas silikoninen seksiväline kun voi maksaa paljon eikä sitä varmasti halua tuhota vääränlaista liukastetta käyttämällä. Kovasta materiaalista, esimerkiksi lasista, muovista ja metallista tehtyjen seksivälineiden kanssa taas silikonipohjainen liukaste sopii.

Plussaa on myös se, että silikonipohjaista liukastetta voi käyttää esimerkiksi suihkussa, koska se ei huuhtoudu helposti veden mukana pois. Silikonipohjaiset liukasteet voivat jättää tekstiileihin jälkiä, joten tahrautuneet materiaalit kannattaa pestä mahdollisimman pian.

2) Vesipohjainen liukaste sopii niin kondomin kuin kaikkien, myös silikonisten, seksivälineiden kanssa käytettäväksi. Se on helpompi pestä pois kuin silikonipohjainen liukaste. Se kuitenkin kuivuu nopeammin, mutta pieni tippa vettä voi niin sanotusti aktivoida kuivahtaneen vesipohjaisen liukasteen.

Vesipohjaiset liukasteet eivät yleensä jätä tahroja lakanoihin, mistä pakkauksessa monesti mainitaan.

3) Hybridiliukasteet ovat monesti vesipohjaisia liukasteita, joissa on mukana silikonia koostumuksen parantamiseksi. Useita hybridiliukasteita voi käyttää myös silikonisten seksivälineiden kanssa – hybridiliukasteen ominaisuuksiin kannattaa kuitenkin tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä.

4) Öljypohjaiset liukasteet sisältävät nimensä mukaisesti jotain öljyä eikä niistä valtaosaa voi käyttää kondomin tai seksivälineiden kanssa. Toisekseen kaikki öljypohjaiset liukasteet eivät sovi penetraation, koska öljy jättää kalvon emättimeen – tuoteseloste on syytä lukea tarkkaan.

Öljypohjaiset liukasteet sopivat kuitenkin hyvin esimerkiksi itsetyydytykseen. Öljypohjaiset liukasteet voivat jättää vaikeasti lähteviä tahroja.

Lisäksi saatavilla on makuliukasteita, jotka voivat tehdä suuseksin antamisesta miellyttävämpää, sekä hierontaöljyjä, jotka soveltuvat sekä hieromiseen että liukasteeksi.

Myös allergisille, luomua suosiville ja vegaanista ruokavaliota noudattaville löytyy sopivia liukasteita. Saatavilla on myös liukasteita, jotka sisältävät stimuloivia tai puuduttavia ainesosia.

Tuoteselosteet on hyvä lukea huolella läpi, sillä joissain liukasteissa on ainesosia, kuten sokereita, jotka voivat ärsyttää virtsaputken tai emättimen limakalvoa tai edesauttaa esimerkiksi hiivatulehduksen syntymistä.

Pienen liukastekoulun ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?