Yleisin ongelma parisuhteessa – 6 askelta, joilla pääsette siitä eroon

Julkaistu:

Parisuhde
Jos kommunikointi on parisuhteessa vaikeaa, on asialle hyvä tehdä jotain.
Nainen: ”Hän ei vastaa minulle eikä kerro, mitä hän ajattelee. En luota häneen ja minusta tuntuu, ettei hän välitä minusta.”

Mies: ”Hän kyselee liikaa, eikä luota minuun. Hän sanoo aina, mitä minun pitäisi tehdä ja minusta tuntuu, että hän yrittää kontrolloida minua.”

Kuulostaako tutulta? Parisuhdeterapeutti Robert Taibbi kertoo Psychology Todayssa, että ainakin hän on kuullut työssään vastaavanlaisia lauseita jatkuvasti. Vaikka lauseet eivät toistu aina samanlaisina, on hänen mukaansa kyse luultavasti yleisimmästä parisuhdeongelmasta.

Naisesta tuntuu, ettei mies koskaan avaudu tekemisistään, ehdota mitään tai vastaa viesteihin. Miehestä taas naisen kysely tuntuu ahdistavalta, eikä hän vastaa viesteihin, koska hänellä on kiire. Ja silloin kun mies yrittää ehdottaa jotain, torjutaan hänen ideansa. Siksi hän on opetellut olemaan mieluummin hiljaa.

Taibbin mukaan kyse on siitä, että nainen ja mies eroavat siinä, kuinka paljon he tarvitsevat läheisyyttä ja omaa tilaa. Molempia tilanne kuitenkin ahdistaa.

Kyseessä on klassinen kaava, jossa toinen yrittää lähemmäksi ja toinen kauemmaksi. Naisella voi olla aiempia kokemuksia jätetyksi tulemisesta, ja sen takia hän ahdistuu kun hänen läheisensä menevät liian kauas hänestä.

Miehellä taas voi olla huonoja kokemuksia liian päällekäyvistä naisista, eikä hän välttämättä kestä kritiikkiä. Vaikka Taibbin mukaan tunteet jakautuvat yleisimmin juuri näin päin, ei ole mitenkään mahdotonta, että myös mies voisi olla vaativa ja nainen etäisyyttä ottava.

Samaa ongelmaa on aivan yhtä lailla muissakin kuin heterosuhteissa: sukupuoli ei tässäkään ole se aina ja joka asiaa määrittävä tekijä.

Selvää on, että tämä käyttäytymismalli on ongelmallinen. Kun pariskunta yrittää puhua asiasta, voi tilanne mennä helposti riidan puolelle.

Pois mukavuusalueelta

Tilannetta voi yrittää selvittää seuraavilla keinoilla, jotka vaativat kuitenkin sitä, että molemmat osapuolet ovat valmiita tulemaan asiassa toista vastaan.

1. Molempien on ymmärrettävä, mille toinen on herkkä; nainen ei kestä miehen kritiikkiä ja tilantarvetta, mies naisen halua tiiviiseen yhteydenpitoon ja läheisyyteen.

2. Molempien on määriteltävä ongelma uudelleen: miehen pitää lopettaa ajatus siitä, että häntä kontrolloidaan ja ymmärtää, että naista ahdistaa. Naisen pitää ymmärtää, että kyse ei ole siitä, ettei mies välittäisi. Miestäkin vain ahdistaa silloin, kun nainen hyökkää häntä kohtaan.

Kummankin pitää lopettaa uhrin ja marttyyrin leikkiminen ja ymmärtää, että paras asia, mitä he voivat tehdä, on kertoa toiselle omat tarpeensa ja muuttaa samalla kaavaa.

3. Miehen pitää astua esiin. Sen sijaan, että hän odottaisi aina naisen tulevan hänen luokseen, pitää hänen itse aktivoitua. Tämä tarkoittaa ideoiden ehdottamista, vaikka hän pelkäisikin, että nainen tyrmää ne. Tällä tavalla hän osoittaa kuitenkin ottaneensa askeleen naista kohti.

Mies voi myös lähettää viestin tai soittaa naiselle lyhyesti työpäivän aikana ja kertoa, mitä hän on tehnyt ja mitä hän ajattelee ennen, kuin nainen kysyy niistä.

Miehen pitää astua pois mukavuusalueeltaan ja toimia tottumustensa vastaisesti. Näin hän osoittaa välittävänsä naisesta ja parisuhteesta.


4. Naisen pitää ottaa askel taaksepäin. Tällä tavalla hän saa annettua miehelle tilaa astua esiin. Kun mies kertoo, mitä hän ajattelee tai ehdottaa jotain, naisen pitää hillitä itsensä. Ei siis ylireagointia, vastaväitteitä tai kritiikkiä. Tällä tavalla mies rohkaistuu puhumaan tulevaisuudessakin.

Tämä ei tarkoita sitä, että naisen pitää ryhtyä kynnysmatoksi ja suostua kaikkiin miehen ehdotuksiin. Kyse on siitä, ettei nainen saa ampua miehen ehdotuksia heti alas, vaan antaa niille mahdollisuus. Naisen pitää siis myös muuttaa toimintatapojaan ja vastustettava halua väittää aina vastaan.

5. Parin täytyy keskustella rehellisesti siitä, mitkä ovat heidän näkemyksensä parisuhteesta, sen odotuksista ja tarpeista. Tällä tavalla he voivat saada selville, kuinka yhteensopivia he ovat ja mitä heidän pitäisi muuttaa, jotta molemmat olisivat tyytyväisiä. Näin he voivat lopettaa jatkuvan valtataistelun.

Jos asiasta on liian vaikeaa puhua, voidaan asiat kirjoittaa ensin ylös, jakaa ne, ja keskustella sitten. Jos tämäkin on liian hankalaa, voi olla hyvä etsiä ulkopuolista apua.

6. Lopuksi heidän on laadittava konkreettinen suunnitelma siitä, mitä kummatkin ovat valmiita tekemään muuttaakseen asioita. Suunnitelma kannattaa tehdä huolella ilman epärealistisia odotuksia. Suunnitelmaa voi myös aika ajoin hioa.

Näillä askeleilla voi yrittää muuttaa emotionaalista ilmapiiriä ja lopettaa valtataistelun sekä kaunan kantamisen. Kun molemmat astuvat pois mukavuusalueeltaan, voivat tunneperäiset haavat parantua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt