Nyt puhuu asiantuntija: 10 syytä, miksi mies pettää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu asiantuntija: 10 syytä, miksi mies pettää

Julkaistu: 19.4.2017 15:02

Asiantuntijan mukaan keski-iän kriisistä johtuva epävarmuus voi oikeasti johtaa uskottomuuteen. Stressaava työ sen sijaan ei ole todellinen syy pettämiseen.

Miksi ihmiset pettävät? Erityisen mahdottomalta syiden löytäminen tuntuu silloin, kun pettäjä kokee rakastavansa puolisoaan, mutta pettää silti.

Ikuisuuskysymykseen tuskin saadaan koskaan täydellistä vastausta, mutta digiajan läheisyyden ja ihmissuhteiden asiantuntijaksi tituleerattu Robert Weiss antaa Psychology Today -sivustolla monta varteenotettavaa vaihtoehtoa pettämisen syiksi. Weiss keskittyy artikkelissaan pettäviin miehiin, mutta moni pettämisen taustatekijä lienee yleistettävissä sukupuolesta riippumatta.

Weiss kertoo työskennelleensä terapeuttina uskottomuutta kokeneille pareille lähes kolme vuosikymmentä, ja sinä aikana hän on kuullut pettämiselle monenlaisia selityksiä. Ensin onkin hyvä tehdä selväksi, mitkä selitykset eivät Weissin mukaan todellisuudessa ole syitä pettämisen taustalla.

Jos pettäjä kertoo toimintansa syyksi esimerkiksi muiden miesten tekemiset, stressaavan työn, vaimon luonteen tai sen, että tilanne tekee varkaan, ei olla todellisten pettämiseen johtavien syiden äärellä.

”Terapiabisneksessä meillä on ihan nimikin tällaisille syille. Niitä kutsutaan kieltämiseksi. Psykoterapeuttisesta näkökulmasta katsottuna kieltäminen on sarja sisäisiä valheita ja petoksia, joilla ihmiset vakuuttavat itselleen, että heidän kyseenalaiset tekonsa ovat ok (heidän omasta mielestään),” Weiss kirjoittaa.

Mitä todelliset syyt pettämiseen sitten ovat? Weissin mukaan pettämisen taustalla on yleensä useita syitä. Esimerkiksi nämä kymmenen syytä, yksin tai yhdessä esiintyen, voivat johtaa pettämiseen.

1. Kuvitelma erityisyydestä

Mies saattaa ajatella olevansa erikoislaatuinen henkilö, johon eivät vain päde samat säännöt kuin muihin. Näin ollen hän ajattelee ansaitsevansa muita suhteita tai muuta seksiä yksiavioisen parisuhteensa lisäksi.

2. Epävarmuus

Ihmiset haluavat tuntea itsensä halutuiksi ja arvostetuiksi. Jos mies on epävarma itsestään, hän saattaa testata viehätysvoimaansa pettämällä. Robert Weissin mukaan iso osa pettämisestä linkittyy tavalla tai toisella keski-iän kriisiin, jonka pyörteissä epävarmuus itsestä voi iskeä.

3. Halu päättää suhde

Jos mies pettää päättääkseen suhteen, se voi johtua kahdesta syystä: joko hän haluaa varmistaa, että seuraava kumppani on valmiina odottamassa, tai hän haluaa välttyä jättämästä nykyistä puolisoaan ja toivoo pettämisen saavan nykyisen jättämään hänet.

4. Ystävien puute ja epärealistiset odotukset

Vaikka puoliso kuinka olisi elämän tärkein ja maailman paras ihminen, hän ei pysty täyttämään kenenkään kaikkia tarpeita. Jos miehellä ei ole muita ystäviä kuin kumppani, hänen sosiaaliset ja emotionaaliset tarpeensa eivät välttämättä tule tyydytetyiksi, ja tuntuu tarpeelliselta etsiä tyydytystä muualla.

Samaan lopputulokseen johtavat epärealistiset kuvitelmat siitä, että puolison tehtävä on olla kellon ympäri valmiudessa tyydyttämään toisen kaikkia tarpeita omasta mielialastaan riippumatta.

5. Alkuhuuman luuleminen rakkaudeksi

Pitkään suhteeseen kuuluva sitoutunut rakkaus on eri asia kuin aivoihin neurokemiallisen myrskyn aiheuttava alkuhuuma. Jos erehtyy luulemaan järkyttävän intensiivistä alkuhuumaa rakkauden todelliseksi olemukseksi, kantaa epärealistisia odotuksia pitkälle suhteelle, eikä suhde luultavasti tunnu toimivalta.

6. Riippuvuudet ja muut ongelmat

Humalassa tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena kyky tehdä fiksuja päätöksiä kärsii. Niinpä päihdeongelmat voi olla syynä pettämiseen. Weissin mukaan kyse voi olla myös seksiriippuvuudesta eli siitä, että seksi on keino vältellä muuta elämää tai turruttaa tunteita.

7. Lapsuudenaikainen kaltoinkohtelu

Lapsena hyväksikäytetyksi tai hylätyksi joutunut ihminen voi kärsiä aikuisenakin läheisyyteen ja sitoutumiseen liittyvistä ongelmista. Hän saattaa esimerkiksi paeta käsittelemättömiä lapsuuden traumoja seksiin tai olla kyvytön sitoutumaan yhteen ihmiseen.

8. Epäkypsyys

Uskottomuus saattaa johtua osin siitä, että miehellä ei ole kokemusta pitkistä, sitoutuneista parisuhteista tai hän ei ymmärrä tekonsa seurauksia. Hän saattaa ajatella, että on ihan okei olla yhtenä päivänä sitoutunut suhteeseen ja tehdä toisena päivänä pieni seksiseikkailu.

9. Kosto tai vihaisuus

Jos mies ei edes yritä peitellä pettämistään, motiivina saattaa olla ärsyyntyminen kumppaniin tai kostonhalu. Tällöin pettäminen on tarkoitettu puolison nähtäväksi ja loukkaamiseksi.

10. Hetken mielijohde

Robert Weissin mukaan ihminen, joka ei koskaan ole ajatellutkaan pettämistä, saattaa yllättävän tilaisuuden tullen pettää – kun ei tule ajatelleeksi, millaisia vaikutuksia pettämisellä on parisuhteeseen.

Lue myös:

”Mieheni valehteli kaiken muun paitsi nimensä”

Vaimoaan vuosikausia pettänyt Simo, 49, kertoo, miksi oli uskoton

Pettäjiä, salakuuntelu ja dna-näytteitä – tällaista on yksityisetsivän työ Suomessa

Onko eksäsi narsisti? Psykologi listasi 3 merkkiä, jotka kertovat totuuden

”Olisinpa tiennyt tämän ennen kuin petin” – 5 asiaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?