Seksi & Parisuhde

Kumppanina introvertti? Nämä 10 asiaa hän haluaisi sinun tietävän

Julkaistu:

Me Naiset
Vetäytyminen ja hiljaisuus voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä. Mitä introvertin kanssa tapailusta tulee tietää?
Pakollinen akkujen lataus ja rauhoittava hiljaisuus. Introvertti kokee maailman eri tavalla kuin ekstrovertti. Ketään voi tuskin sataprosenttisesti kutsua intovertiksi tai ekstrovertiksi, mutta silti suhtautuminen sosiaalisiin tilanteisiin voi olla eri ihmisillä hyvin erilaista.

Jos tapailet omaan koloonsa käpertyvää tyyppiä, hän ehkä haluaisi sinun ymmärtävän muutamia juttuja. Koostimme yhteen kymmenen asiaa, jotka kannattaa muistaa:

1. Tyydy aluksi viesteihin

Ainakin deittailun alkuvaiheessa kannattaa hillitä luurinäppäintä. Puhelimessa puhumisessa on monta asiaa, joita introvertit inhoavat. Puhelinkeskustelu usein alkaa ja päätyy small talk -tyyliseen rupatteluun, jota introvertit eivät voi sietää. Lisäksi puhelimen odottamaton pirinä katkaisee jonkin toisen asian tekemisen yllättäen. Keskittymisen katkeaminen ja vaihtaminen asiasta toiseen voi tuntua introvertista stressaavalta.

Introvertti saattaakin olla vastaamatta ja soittaa mieluummin takaisin, kun hän kokee olevansa siihen valmis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Jätä rauhaan

Kun introvertti sanoo haluavansa olla yksin, hän tosiaan tarkoittaa sitä. Siinä missä ekstrovertti saa sosiaalisista tilanteista lisää energiaa, introvertille käy toisinpäin: hän tarvitsee välissä aikaa akkujensa lataukseen. Kirjailija Sophia Dembling kuitenkin muistuttaa Psychology Todayssa, että introvertti voi haluta parisuhteessa tilaa muustakin syystä kuin luonteenpiirteidensä vuoksi. Syynä voi olla esimerkiksi sitoutumiskammo.

3. Syvällisiä keskusteluja, kiitos!

Ekstrovertit nauttivat arkisesta rupattelusta, mutta introvertti kokee sen usein tylsänä, hieman pelottavana tai rasittavana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhuminen olisi aina ahdistavaa. Introvertit nauttivat usein syvällisemmistä keskusteluista, joissa on filosofista otetta. Kaikki riippuu siitä, miten introvertti saa ympäristöstään energiaa.

4. Älä järjestä isoja yllätyksiä

Ikävää ei ole sinänsä itse yllätys, vaan väenpaljous ja silmätikkuna oleminen. Introvertit kun usein vihaavat huomion keskipisteenä olemista. Parempi yllätys on jokin sellainen, jossa introvertin ei tarvitse pakottaa itseään rupattelemaan niitä näitä puolituttujen kanssa.

5. Haluan sinut mukaan

Kutsu juhliin, joista introvertti ei tunne puoliakaan, tarkoittaa hänelle pientä tai suurta ahdistusta. Osallistumista helpottaa se, jos hän voi mennä juhliin jonkun kanssa. Tällöin vieraiden ihmisten kanssa ei tarvitse koko ajan tehdä kiusallisesti tuttavuutta.

Ekstrovertti voi pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet.

6. Hiljaisuus ei tarkoita huonoa

Kun introvertti ei puhu, hän säästää tai kerää energiaa. Se, ettei jokaista hiljaista hetkeä tarvitse täyttää keskustelulla, osoittaa, että introvertilla on mukava olla ja hän voi ottaa rennosti toisen kanssa.

7. Anna aikaa miettiä

Introvertti ei halua möläyttää sitä, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Hän viihtyy omissa ajatuksissaan ja saattaa pohtia pitkään ennen kuin sanoo asiansa ääneen.

8. En ole ujo…

Introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen? Näin ei välttämättä ole. Vaikka introvertti ei sosiaalisista tilanteista nautikaan samalla tavalla kuin ekstrovertimmat kanssatoverit, kaikkia ne eivät kuitenkaan pelota. Introvertti väsyy sosiaalisiin tilanteisiin, koska ne vievät häneltä energiaa.

9. …tai epäkohtelias

Introvertti voi vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessaan välillä tylyltä. Oikeasti hän vain viihtyy usein paremmin tarkkailijan ja kuuntelijan roolissa.

10. Sinä saat kyllä puhua

Ekstrovertti voi olla introvertille täydellinen kumppani. Kun introvertti välttää huomiota, saa ekstrovertti rauhassa sen itselleen. Ekstrovertti voi myös pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet, hoitaa soittelemiset ja small talkit. Win win -tilanne siis.

Lue lisää:

Luuletko olevasi introvertti? Saatatkin olla kaappinarsisti

Oletko ambivertti? Tätä persoonallisuustyyppiä hehkutetaan parhaaksi

Oletko trendikkäästi introvertti – vai ihan vain töykeä mulkvisti?

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni