Lukijat kertovat, miten kotityöt jaetaan miesten ja naisten kesken – ”Mielelläni minäkin rakastamaani miestä palvelen” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Lukijat kertovat, miten kotityöt jaetaan miesten ja naisten kesken – ”Mielelläni minäkin rakastamaani miestä palvelen”

Mielipideosastolla julkaistu kirjoitus miesten ja naisten rooleista herätti keskustelua.

24.3.2017 16:06

Ilta-Sanomat kertoi eilen miesvaltaisella alalla työskentelevästä naisesta, joka esitti Helsingin Sanomien mielipideosastolla kysymyksen, meneekö ihmisten tasavertaistaminen jo liian pitkälle.

Ilta-Sanomien lukijat ottivat osaa keskusteluun siitä, mitkä ovat miesten ja naisten töitä. Monet olivat kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta aihe jakoi kuitenkin myös vahvasti mielipiteitä. Poimimme alle muutamia lukijoiden kommentteja aiheesta.

Turhaa yleistämistä

Nimimerkin Soile mukaan turha yleistäminen ei liity aiheeseen.

”Eiköhän tässäkin perheitä ole niin erilaisia, että ei voi kyllä yleistää. Se mikä käy yhdelle ei aina käy toiselle!”

Ei samanlaisia vaan samanarvoisia

Nainen39 kertoo kokemuksiaan omasta kotipiiristään:

”Meillä tytöt saavat leikkiä autoilla ja junilla. Poika taas leikkii kotia, mutta ei ole itse koskaan halunnut olla äiti, vaan taistelija. Perheessä ei tarvitse olla jakoa naisten ja miesten töihin, mutta tietyissä asioissa miehen fysiikka jo mahdollistaa vaikkapa rankat työt. Kyllä lapset tänä päivänä saavat valita leikkinsä. Tasa-arvo ei meille tarkoita sitä, että kaikissa asioissa ollaan samanlaisia vaan samanarvoisia. Arvostamme puolisoina toisiamme. Olen avioitunut miehen kanssa, enkä sukupuolineutraalin kastemadon kanssa.”

”Sukupuoliroolit eivät ole ainoastaan taakka”

Sukupuoliroolit tuovat nimimerkin Saa avata oven! mukaan monelle myös iloa.

”Veikkaan, että Eipäs ja Juupas johtavat tätäkin keskustelua... Entä jos puolisot sopisivat työnjaosta ja muusta keskenään kunnioittavassa hengessä? Se mikä on keskimääräistä, ei vielä määrittele yksilöllisiä tilanteita. Yhteiskunnassakin peruskunnioituksella pääsee pitkälle. Sukupuoliroolit eivät ole ainoastaan taakka, vaan ne tuovat monelle myös iloa. Silti on hyvä muistaa, että kaikki eivät perinteisiin rooleihin istu. Kunnioituksella ja tilannetajulla pääsee pitkälle.”

”Kaikki on mennyt liian pitkälle”

Nimimerkki Jösses jakaa samoja ajatuksia, kuin mielipidekirjoituksen kirjoittaja.

”Olen nainen ja mielestäni kaikki on mennyt liian pitkälle. Tottahan on mukavaa, jos mies auttaa esimerkiksi imuroinnissa tai lattianpesussa, mutta minä haluan olla myös nainen. Ei niistä kotitöistä tarvitse naputtaa miehelle – mies auttaa, jos on oikea mies. Mies saattaa huomata naisen suuren uupumuksen tai mahdolliset fyysiset rajoitteet. Mielelläni minäkin rakastamaani miestä palvelen (kamala sana). Vastavuoroisesti mieskin saattaa sitten hieman hemmotella, enkä tarkoita, että siihen tarvitsisi rahaa pistää. Jo voileivänkin tekeminen lämmittää mieltä tai mahdollisesti ruuan laittaminen.”

Miesten ja naisten työt epäselviä

Nimimerkki Juhon mielestä miesten täytyy osallistua töihin enemmän.

”Useimmiten tasa-arvoisuus tuntuu menevän naisten mielestä (omien kokemuksieni mukaan) niin, että miehen pitäisi osallistua astioiden tiskaamiseen, pyykkäämiseen, lastenhoitoon jne., sekä maksaa vähintäänkin tasapuolisesti puolison kanssa kaikki talouden kulut. Naisen itsensä ei kuitenkaan tarvitse kaataa puita ja tehdä klapeja, eikä suinkaan osallistua kattoremontin tekoon, saatikka vaihtaa autoon renkaita tai öljyjä, mistään isommasta huollosta puhumattakaan. Eikä varmasti ainakaan maksaa edellä mainituista sentin senttiä.”

Mies tekee osan naisen hommista

Nimimerkki hkk:n mukaan tilanne ei ole miesten ja naisten välillä tasan.

”Kyllä miehen pitää auttaa kotitöissä, imuroinnissa kaupassa käynnissä tai tiskauksessa ja miehen pitää tietty hoitaa autonhuolto, renkaanvaihdot, kiinteistöhuolto, lumityöt... Vai miten se nyt oli? Naisille tuntuu sopivan tasa-arvo silloin kun mies tekee osan naisen hommista, mutta ei päinvastoin.”

”On tasa-arvoa, että mitään tekemisiä ja töitä ei sukupuoliteta”

Nimimerkki Taidot selviytymiseen nostaa esille kotikasvatuksen.

”Minäkin rakastan olla nainen sillä isolla N:llä. Äitini jäi leskeksi, kun olin neljän. Meitä lapsia on seitsemän ja äitini syntyi maataloon 1920-luvulla. Hän joutui jo lapsesta saakka sekä miesten että naisten töihin. Hän opetti meille kaikille tytöille ja pojille kaikki tarpeelliset taidot katsomatta sitä kumpaa sukupuolta ollaan. Minäkin siis osaan tehdä "miesten töitä", kiitos kotikasvatuksen.

Kyllä jokaisen pitää osata normaalit kotityöt. Säälittää nuo miehet ja naiset, jotka eivät ole jaksaneet opetella kaikkia kotiin ja asumiseen liittyviä töitä ja ovat siitä jopa ylpeitä! Omalla osaamattomuudella ja laiskuudella ylvästellään. Uskomatonta! Sukupuolineutraalius tarkoittaa sitä, että esim. nainen voi olla teknisesti lahjakkaampi kuin mies, ja mies voi osata esim. ommella paremmin kuin nainen.

Kaikilla pitää olla mahdollisuus työhön jossa on hyvä tai harrastukseen, joka kiinnostaa. Se ei ole keneltäkään pois. On tasa-arvoa, että mitään tekemisiä ja töitä ei sukupuoliteta.”

”Puolisoni on pettänyt minut henkisesti”

Nimimerkki Kunhan kommentoin kommentoi näin:

”Minä (mies) olen hankkinut vaimolle auton, maksan sen kustannukset ja ylläpidon. Ja niin edelleen. Silti saan ajoittain kuulla kunniani siitä etten osallistu siivoamiseen tarpeeksi oma-aloitteisesti.

Koen ajoittain että puolisoni on pettänyt minut henkisesti, vaan tiedän että lapsetkin voi hemmotella pilalle.”

Sinkkuus ja kotityöt

Nimimerkki Kottarainen kiinnitti huomiota sinkkuuteen.

”Olen sinkku ja tässä on tullut opeteltua sekä miesten että naisten työt. Ja kun omat taidot ja voimat loppuvat, voi palkata”, hän kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?