Naisen mielipidekirjoitus HS:ssa puhuttaa: Onko sukupuolineutraalius mennyt jo liian pitkälle? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Naisen mielipidekirjoitus HS:ssa puhuttaa: Onko sukupuolineutraalius mennyt jo liian pitkälle?

Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistu kirjoitus naisten ja miesten rooleista on herättänyt paljon keskustelua

23.3.2017 16:18

Miesvaltaisella alalla työskentelevä Linda Mikander kirjoittaa, että hän ei halua olla sukupuolineutraali.

Mikander esittää kysymyksen, meneekö ihmisten tasavertaistaminen jo liian pitkälle. Enää ei saisi olla miesten ja naisten töitä, eikä tyttöjen ja poikien leluja. Kaiken pitää olla neutraalia.

Mikander itse kertoo rakastavansa olla Nainen, isolla n-kirjaimella. Hän pitää sanojensa mukaan tilanteesta, että hänellä on kotonaan mies, joka hoitaa ”miehiset” työt, joita hän itse inhoaa yli kaiken.

Hän saa hyvän mielen siitä, että joku kantaa painavat laukut ja ostoskassit hänen puolestaan, avaa oven tai tarjoutuu maksamaan ravintolassa. Vastavuoroisesti Mikander pesee mielellään miehensä pyykit sekä tekee tälle ruokaa – mies vaihtaa taas pyytämättä autoon renkaat.

”Meidän on uskallettava tunnustaa, että joissakin asioissa mies on parempi, ja joissain puolestaan nainen. Minä aion nauttia siitä täysin rinnoin”, Mikander lopettaa kirjoituksensa.

Säilyykö tasapaino perhettä perustettaessa?

Viime kuussa esitetyssä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa Maria Veitola vieraili Teemu ja Sirpa Selänteen luona. Jakso jakoi mielipiteitä, sillä myös siinä puhuttiin sukupuolirooleista.

Ohjelmassa Sirpa Selänne kertoi jaon olevan hyvin selkeä kotitöiden ja lastenhoidon osalta.

– Siinä vaiheessa, kun lähdetään perustamaan perhettä, on idioottimaista olettaa, että tasapaino miehen ja naisen välillä kotitöissä säilyisi. Se ei ole missään olosuhteissa mahdollista, Sirpa painottaa ohjelmassa.

– Nainen on se, joka kantaa raskauden, kantaa lasta, ja jonka on pakko jäädä hoitamaan lasta kotiin. Se on äidin vaisto, Sirpa kertoo ohjelmassa.

Aihe puhuttaa

Ilta-Sanomat kertoi viime elokuussa siitä, miten kotityöt jakautuvat miesten ja naisten kesken. Väestöliiton psykologi Anna Salmen mukaan parisuhteissa työt jaetaan nykypäivänä hyvin eri tavoin. Tilastollisesti naiset tekevät kuitenkin yhä suurimman osan kotitöistä, eli perinteisistä naisten töistä, jopa kaksinkertaisesti miehiin verrattuna.

– Perheissä tämä epäsuhtainen kotitöiden jakautuminen voi näkyä siinä, että koetaan eriarvoisuutta joka heijastuu ärtymyksenä. Asiasta saattaa olla vaikea keskustella asiallisesti tai kertoa ystävällisesti mitä tarvitsee. Ärtymys taas saattaa aiheuttaa sitä, että puoliso vetäytyy, eikä osallistu, kuten oli toive, Salmi kertoi Ilta-Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?