Seksuaaliterapeutti: Kokeile suhteessasi 10 minuutin sääntöä

Koska olet viimeksi ihan oikeasti keskustellut kumppanisi kanssa?

10 minuuttia keskustelua päivässä voi parantaa parisuhdetta.

3.3.2017 19:55

Ellette ole vastarakastunut pari, joka viettää ison osan yhteisestä ajastaan ihanasti höpötellen, on todennäköistä, että siitä on jo jonkin aikaa, kun olette viimeksi oikein kunnolla keskustelleet.

Voi toki olla, että teistä tuntuu siltä, että puhutte paljon. Tosiasiassa olette kuitenkin voineet vain sopia suullisesti lukuisista arkeenne liittyvistä asioista: kuka käy kaupassa, mitä ruokaa tehdään, kuka hakee lapset, mitä viikonloppuna pitää tehdä. Se taas, mitä kumppanin päässä liikkuu, saattaa jäädä täydeksi mysteeriksi.

Yhdysvaltalaissosiologi Terri Orbuch on tutkinut 373 paria kolmenkymmenen vuoden ajan ja on tullut siihen tulokseen, että nimenomaan arjen pienillä asioilla on suhteen hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys. Yksi isoista pienistä jutuista on se, että on kiinnostunut kumppaninsa ajatuksista ja kokemuksista ja että kokee itse vuorostaan tulevansa kuulluksi ja saavansa huomiota. Erityisen tärkeää on pitää keskusteluyhteydestä huolta elämänvaiheissa, jolloin on kiireistä ja paljon kaikkea – kun tahti vihdoin hiljenee, pari voi kokea, ettei heillä ole enää mitään puhuttavaa, ja kumppani tuntuu ihan vieraalta ihmiseltä.

Tämä vuoksi Orbuch suosittelee pareille 10 minuutin sääntöä: idea on, että pari keskustelee joka päivä 10 minuutin ajan jostain sellaisesta aiheesta, joka ei liity arjen säätämisiin tai suhteeseen. Tämä auttaa tutustumaan omaan kumppaniin syvällisemmin – vuosien varrella kun kukaan ei pysy ihan samana ihmisenä, vaikka siltä erheellisesti voi tuntuakin. Juttutuokiot auttavat pysymään kartalla myös siitä, mitä suhteessa tapahtuu ylipäätään, mikä taas ennaltaehkäisee ongelmia.

Ps. Jos suhdetta hoitava keskustelu ei lähde muuten käyntiin, esittäkää toisillenne sellaisia kysymyksiä, joista ette muuten puhuisi. Tässä muutama esimerkki:

Ketkä ovat esikuviasi?

Jos voisit vaihtaa päiväksi elämiä jonkun kanssa, kenen elämää haluaisit elää?

Mikä oli unelma-ammattisi, kun olit pieni?

Mitä haluaisit muuttaa itsessäsi?

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?