Nuori sinkku, äiti, isoäiti: Näin saat parempaa seksiä – neuvot joka elämänvaiheeseen

Nuorten parien haasteena on hyväksikäyttö, senioreilla fyysiset ongelmat. Parhaimmillaan seksi vain paranee ikävuosien myötä, sanoo seksuaaliterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi.

11.2.2017 19:00

Seksuaalisuus kasvaa ja kehittyy koko elämän ajan ja sen haasteet vaihtelevat kunkin elämäntilanteen mukaan. Kokenut seksuaaliterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi kertoo tässä jutussa, millaisia ovat ne eri ikäkausille tyypilliset seksielämän haasteet, joita hän on kohdannut terapiatyössään.

Seksuaaliterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi.

Kannustavaa on, että asiantuntijan mukaan parhaimmillaan seksi vain paranee ikävuosien myötä:

– Nuorena voi olla ajatus, että aikuisten ja myöhemmin elämänkaaressa olevien seksi ei ole niin hyvää kuin nuorempien, mutta se on päinvastoin. Iän myötä kontrollintarve ja itsetarkkailu vähenevät. Sen myötä uskaltaa heittäytyä rakasteluun ihan eri tavalla: tulee rohkeammaksi, avoimemmaksi, armollisemmaksi – ja rennommaksi itseään kohtaan, sanoo auktorisoitu seksuaaliterapeutti ja psykoterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi.

Sinkut

HAASTE: Kertakäyttösuhteet

RATKAISU: Suostu vain siihen, mitä haluat

Sinkun seksielämän suurin haaste on se, että vakituista kumppania ei ole. Elämänvaiheeseen kuuluu se, että käydään paljon ulkona ja sosiaalista kontaktia haetaan aktiivisesti. Sosiaalisia tilanteita liukastuttamaan otetaan usein alkoholia tai muita päihteitä, jolloin on helpompi ottaa kontaktia vastakkaiseen tai omaan sukupuoleen.

– Ihmisillä on taipumus jännittää toisia ja sitä, että tuleeko hyväksytyksi vai hylätyksi. Se johtaa monesti siihen, että illan aikana tulee nautittua liukastetta vähän liikaakin, kuvailee Nina Mömmö-Koskiniemi.

Hyvin liukastettuna tulee lipsahdettua yhden illan suhteisiin helpommin kuin ehkä alun perin on ollut tarkoitus. Monilla sinkuilla onkin paljon lyhyitä ketjuuntuvia suhteita, sukupuolesta riippumatta.

– Yksin niistä ei olla kauhean ylpeitä, mutta joissain tilanteissa kokemuksillaan voi vähän kehuskella. Olen aika monesti kuullut terapiatyössä lauseen, että ”kaikki haluavat minut sänkyyn, mutta kukaan ei halua omakseen”, Mömmö-Koskiniemi kertoo.

Päihteissä harrastettu seksi on harvoin sellaista, josta tosissaan nauttii.

– Tilanteet ovat usein joko itsekeskeisiä tai ne eivät kosketa ollenkaan.

Seksuaaliterapeutin näkökulmasta ratkaisu on tietoinen itsearvostus. On tärkeää, ettei tee mitään sellaista, missä ei ole itse täysin mukana. On hyvä pyrkiä toimimaan hiprakassakin sillä tavalla, että pystyy arvostamaan itseään.

– Ymmärrän, että nuorena tarvitaan sosiaalisia liukasteita, mutta olisi parempi olla selvin päin. Toivoisin, että sinkut pyrkisivät puolin ja toisin mahdollisimman hyvään kokemukseen niin, että ne ennemmin vahvistaisivat kuin haurastuttaisivat omaa seksuaalisuutta – silloin pystyy säilyttämään omanarvontunteen.

Nuoret parit

HAASTE: Hyväksikäyttö

RATKAISU: Puhu, kuuntele ja katsele

Nuoressa suhteessa kaksi ihmistä tutustuu toisiinsa. Molemmilla on monenlaisia odotuksia ja kuvitelmia parisuhteesta ja seksielämästä ja siitä, millaista sen pitäisi olla. Tässä vaiheessa kommunikaatio on kaikkein tärkein seksielämän petraaja:

– Keskustelemalla päästään sen ongelmakohdan yli, että ei käyttäisi toista hyväksi eikä antaisi käyttää itseään hyväksi, Mömmö-Koskiniemi kertoo.

Hän on huomannut, että miehillä on sellainen käsitys, että seksiä pitää olla paljon. Monille nuorille miehille hyvän seksielämän mittari on se, että kuinka paljon siemensyöksyjä on määrällisesti.

– Naisen mittapuulla määrä ei ole se, mikä määrittää hyvää seksielämää. Hyvällä kommunikaatiolla molemmat pääsevät nauttimaan sekä omasta että toisen kehosta tasapainoisesti.

Hyvän kommunikaation avulla pääsee myös lähemmäksi toista. Kun se pelaa, pystyy myös sängyssä tarkkailemaan, että mikä tuntuu toisesta hyvältä ja mikä ei.

– Monien nuorien parien on vaikea kertoa, että mitä haluaa ja mitä ei. Kun myös non-verbaalinen kommunikaatio eli ilmeet, eleet, äänensävyt ja kaikki aistit ovat mukana, voi paremmin seurata, että mistä toinen tykkää ja mikä ehkä sattuu. On hyvä nauttia hitaasti etenemisestä.

Viime vuosina seksuaaliterapeutin työssä on käsitelty enemmän myös anaaliseksiä, joka on tullut heterosuhteisiinkin enenevissä määrin. Mömmö-Koskiniemen mukaan anaaliseksi voi olla naistenkin toivomus esimerkiksi silloin jos ei halua käyttää ehkäisyä.

– Anaaliseksin yhteydessä puhutaan aika vähän siitä, että millaista se voisi olla. Siinäkään ei riitä, että vain toisella on kivaa. Se on asia, jossa pitäisi olla äärimmäisen herkkä toisen tunteille – kuten seksissä ylipäätään.

Lapsiperheet

HAASTE: Ero

RATKAISU: Järjestä seksilomaa

– Minulla on kova huoli lapsiperheistä. Tilastojen mukaan pienten lasten vanhemmat ovat juuri se ryhmä, jossa erotaan useimmin, aloittaa Nina Mömmö-Koskiniemi.

Lapsiperhearki on usein uuvuttavaa. Kaikki elämässä keskittyy lasten hyvinvoinnin ja arjen pyörittämisen ympärille. Vanhemmat järjestävät usein lapsille kaikenlaista kivaa – mutta unohtavat itsensä.

– Pienten lasten vanhempien tulisi järjestää parisuhdeaikaa. Se voi olla seksilomaakin, mutta tarkoitan ennemminkin yhteistä aikaa ja tilaa, jossa voi olla vain mies ja nainen, tai mies ja mies tai nainen ja nainen.

Yhteistä aikaa viettäessä pysyy mielessä se, että miksi juuri me olemme yhdessä:

– On tärkeää, että pilke siellä silmäkulmassa säilyy. Arjen raadannassa seksuaalisuus usein unohtuu. Siinä ollaan usein kuin kämppikset, jotka käyvät töissä, tekevät ruokaa, ovat harrastuksissa ja nukkuvat yhteisten lasten kanssa samassa sängyssä, Mömmö-Koskiniemi kuvaa.

Hän toivoo, että isovanhemmat ja ystävät tarjoaisivat omaa apuaan lastenhoitoon ja siten tukisivat lapsiperheiden kasassa pysymistä.

– Myös lapset tarvitsevat vanhemmista lomaa siinä missä vanhemmat tarvitsevat lomaa lapsistaan. Loma-ajan voi myydä lapsille niin, että he pääsevät vaikka kummitädin, sedän tai isovanhempien luokse yöksi, Mömmö-Koskiniemi vinkkaa.

Keski-ikäiset

HAASTE: Syrjähypyt

RATKAISU: Tehkää parisuhteesta jälleen rikas

Tässä vaiheessa lapset alkavat olla jo isoja ja parille jää enemmän aikaan. Usein vapautunutta aika suunnataan työhön ja harrastuksiin, ja sitten alkaa vähitellen tuntua, että on kasvettu puolison kanssa erilleen.

– Miksi on kasvettu erilleen? Siksi, että ei tehdä mitään yhdessä. Eikä edes muisteta aikaa, jolloin on tehty yhdessä asioita, Nina Mömmö-Koskiniemi aloittaa.

Keski-iän haasteisiin kuuluu myös se, että käsitys omasta miehisyydestä ja naisellisuudesta haalistuu. Sitten saattaa mieleen hiipiä ajatus, että josko omaa vetovoimaa testaisi.

– Tässä on sellainen vaara, että lähtee kokeilemaan, että vieläkö minut huomataan. On tietysti ihanaa, että huomataan, mutta sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Mömmö-Koskiniemen mukaan testausta tapahtuu, ja paljon:

– On niitä, joilla se ei johda mihinkään. Joillakin taas johtaa.

– Joskus voi käydä niinkin, että ihan yllättää itsensä. Se voi olla vaikka perhetuttava, jonka näkee silmäkulmassa pilkkeen ja se herättää itsessä jonkin jo unohtuneen.

Hän viittaa Erinin kappaleeseen Vanha nainen hunningolla:

– Siinäkään ei ollut tarkoitus pettää ketään. Mutta hetken sai ratsastaa ja kokea jotain sellaista, joka oli jo kerran hävinnyt tai unohtunut.

Mömmö-Koskiniemi on vuosien myötä oppinut todeksi aiemman kollegansa sanonnan, että ei yksi syrjähyppy parisuhdetta kaada vaan arjen harmaus.

– Yhdessä tekemällä ja kokemalla, parisuhdetta hoitamalla ja hellimällä, saa vahvistuksen omalle naisellisuudella ja miehisyydellä.

Arjen pienillä yhteisillä juhlahetkillä yhteistä elämää saa rikastettua niin, ettei kuvioon tarvita ulkopuolisia ihmisiä viehätysvoiman mittareiksi.

Myöhempi aikuisuus

HAASTE: Erektio-ongelmat ja hormonaaliset muutokset

RATKAISU: Ole armollinen itselle ja kumppanille

Kun 40 vuotta alkaa raksuttaa mittarissa, hormonitoiminta alkaa muuttua: miesten iho alkaa pehmetä ja naisista tulee määrätietoisempia.

– Kaikki tämä vaikuttaa seksielämäänkin.

Miehistä voi tulla herkempiä, heille saattaa tulla erektio-ongelmia ja sen myötä pelkoja siitä, että onnistuuko hommassa jatkossakaan. Nainen alkaa jo tietää mitä haluaa, ja saattaa alkaa komennella.

– Monet miehet alkavat kertoa olevansa vähän väsähtäneitä. Samaa tapahtuu naisillekin. Joillakin naisilla menopaussi voi alkaa jo 40 ikävuoden tienoilla ja se tarkoittaa, että seksuaaliset haluat saattavat alkaa hiipua.

Sukupuolielämään tuovat lisähaasteita se, että jossain vaiheessa uni alkaa vähän kevetä, eikä oloaan tunne levänneeksi oikein koskaan. Painoa saattaa tulla lisää, eikä olo omassa kehossa tunnu enää mukavalta.

Penis on herkkä mittari häiriöille. Mömmö-Koskiniemi kehottaa arvostamaan peniksen toimintaa eikä yrittämään väkisin.

– Moni mies masentuu siitä, että penis ei toimi kuten ennen. Ja jos vaimo vielä haukkuu päälle, niin apua! Olisi hyvä miettiä, että miten voisi olla armollisempi sekä toista että itseä kohtaan.

– Tätä on tosi paljon nuoremmillakin. Monia nuoria poikiakin on käynyt terapiassa siksi, että tyttökaveri haukkuu lyttyyn ja ehkä vielä vertailee, että jollakin toisella on parempi, toimivampi tai isompi penis. Se vaikuttaa seuraavaankin parisuhteeseen.

Seksuaaliterapeutin näkökulmasta se, että penis ei pelitä, ei ole maailmanloppu:

– Joskus tuntuu, että naisten näkökulmasta penis voi olla aika yliarvostettukin vekotin. Naiselle orgasmin saa monella muullakin tavalla, jos on hyvät kädet tai hyvä suu.

Mömmö-Koskiniemi siteeraa Simone de Beauvoiria, jonka mukaan naiselle vanheneminen merkitsee rakkauden menettämisen pelkoa.

– Miehet taas pelkäävät vanhenemisessa impotenssia. Se on vähän sama kuin rakkauden menettämisen pelko. Mies pelkää, että jos penis lakkaa toimimasta, nainen lakkaa rakastamasta ja katselee jonkun sellaisen, jolla penis toimii.

– Tässä vaiheessa elämää pitää hyväksyä se, että miehet voivat olla herkkiä ja naiset kovia. Ja tulee muistaa olla armollinen toiselle.

Ikäihmiset

HAASTE: Fyysiset ongelmat

RATKAISU: Pidä pilke silmäkulmassa ja rakas lähellä

Ikäihmisten seksuaalisuus muuntaa usein muotoaan. Yhteys kumppaniin muuttuu aiempaa syvällisemmäksi. Ikäihmisillä on jo useammin sairauksia ja lääkityksiä, jotka voivat viedä potenssia ja kuivattaa limakalvoja.

– Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Seksuaalisuus on silmän pilkkeessä, se on hellyyttä ja arvostusta ja hyvänä pitämistä, muistuttaa Nina Mömmö-Koskiniemi.

– Yhdyntöjäkin voi tietysti olla.

Viimeistään tässä vaiheessa Mömmö-Koskiniemi suosittelee käyttämään liukasteita.

– Oikeastaan suosittelisin liukasteita läpi koko elämänkaaren. Silloin seksi on miellyttävämpää, eikä pieniä haavaumia niin tule limakalvoille. Ja ihminen pysyy terveempänä kun limakalvot ovat kunnossa.

Välineitä kannattaa kokeilla!

Nina Mömmö-Koskiniemi suosittelee seksin apuvälineiden kokeilemista heti, kun tuntuu, että ne voisivat kiinnostaa.

– Voi olla, että siitä tulee kivaa joksikin aikaa, hervottoman hauskaa pitkäksi aikaa tai sitten yhdessä huomataan, että tämä ei olekaan meidän juttu.

Aikuisten lelujen käyttö on lisääntynyt jatkuvasti.

– Niitä saa nykyisin ihan marketeistakin ja sen myötä niihin ei enää liity ajatusta siitä, että on pahanteossa, tekemässä jotain likaista ja irstasta, Mömmö-Koskiniemi kiittelee.

Hän muistuttaa, että seksin apuvälineet ovat aina kahden ihmisen välisiä asioita, eikä niitä tarvitse jakaa koko maailman kanssa.

– Parisuhde on parisuhde ja sen intiimiys kärsii, jos kaikki kerrotaan ja jaetaan muiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?