Tutkija väittää: Sinkut ovat onnellisempia – ”Naisten odotukset ovat kasvaneet”

Avioliittoja solmitaan vähemmän kuin ennen, eivätkä ne vähätkään ole silkkaa auvoa. Jopa yksineläjät ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin avioliitossa elävät, väittää tutkija.

Suomessa avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Nainen tekee eropäätöksen noin kahdessa kolmasosassa eroista.

5.2.2017 15:34

Televisio-ohjelmissa avioidutaan nykyisin jo sokkona. Avioliitto puskee esiin jatkuvalla syötöllä ja kirjavilla tavoilla.

Avioliiton asema on edelleen vankka, mutta sen suosio on ollut supistumaan päin. Väestöliiton vuoden 2016 perhebarometrista selviää, että 1990-luvulla Suomessa oli avioliitossa eläviä 700 000 enemmän kuin nykyään.

Sen sijaan avoliiton suosio on lisääntynyt tasaisesti kaikissa ikäluokissa. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo, että kaipuu parisuhteen solmintaan on ollut ja on edelleen ihmisen elämän perustavampia tarpeita, mutta avioliitto ei ole enää yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin aikaisemmin.

Perinteinen avioliitto kantaa mukanaan historiallista painolastia odotuksineen, arvioi avio- ja avoliittoja tutkinut Stanfordin yliopiston Michael J. Rosenfeld vuonna 2015 julkaistussa tutkimusraportissa.

– Avioliitto ei vastaa enää kovin hyvin sitä, mitä naiset ja miehet olettavat sukupuolten tasa-arvolta, Rosenfeld selvittää.

Aviomiehet odottavat Rosenfeldin mukaan usein, että vaimo hoitaa ison osan lastenhoidosta ja arjen kotitöistä. Kuorrutuksena kakun päälle naisen odotetaan edelleen ottavan miehen sukunimen.

– Avioliitto instituutiona on ollut melko hidas saavuttamaan sukupuolten tasa-arvon vaatimukset.

Sen sijaan ei-aviollisista suhteista tällainen painolasti puuttuu, mikä voi tehdä suhteesta mukautuvamman ja romanttisemman.

Eropäätöksen tekee useimmiten vaimo

Suomessa avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Nainen tekee eropäätöksen noin kahdessa kolmasosassa eroista.

– Naisten odotukset siitä, mikä on hyvä ja onnellinen suhde, ovat lisääntyneet, toisin kuin miehillä, Kontula kertoo vuoden 2003-2013 tutkimustietoihin nojaten.

Kontulan mukaan miesten onnellisen parisuhteen lista muodostuu perinteiseen tapaan luottamuksesta, kunnioituksesta ja hyvästä seksistä.

Sen sijaan naisten listassa korostuvat useat ominaisuudet: samanlaiset elämänarvot, vahva sitoutuminen perheeseen, tasapuolinen osallistuminen kotitöihin, voimakas rakkaus, ristiriitojen ratkaisukyky ja molempien kyky ilmaista tunteitaan.

Joka kolmannessa tapauksessa ero tulee miehelle yllätyksenä. Miehen mielestä liitto on ollut onnellinen, naisen mielestä ei.

Nopean eron takana pitkä prosessi

Melko usein kuulee kommentointia, että ihmiset eroavat liian helposti, kertoo eron kokenut valmentaja Johanna Muuraiskangas, joka on kirjoittanut teoksen Kokonainen – eron jälkeen (2013).

– Jostain kumman syystä epäilen, että naimisissa olevat sanovat noin, jotta ”avioerotauti ei tarttuisi” tai vakuuttaakseen itselleen, että kriisitilanteessa he toimisivat toisin, Muuraiskangas kirjoittaa.

Muuraiskankaan mukaan erojen taustalla on 95-prosenttisesti toimimaton parisuhde ja usein pitkiä aikoja puolikuollutta elämää.

– Usein varsinkin pitkien parisuhteiden päättymistä ihmetellään: ”mikäs niille nyt yhtäkkiä tuli, ihan onnellisia olivat”. Ikään kuin ulkopuoliset oikeasti voisivat tietää toisten onnellisuudesta ja onnettomuudesta mitään, kun siitä hädin tuskin tietävät edes itse eroavat.

Muuraiskangas huomauttaa, että varsinainen ero ei ole juuri koskaan helppo ja nopea prosessi.

– Se mikä ulospäin näyttää nopealta ja helpolta, on yleensä asianosaisille pinnan alla jo pitkään kuplineen huonon olon jopa hidas ja kivulias päätös.

800 tutkimuksen synteesi: sinkut onnellisempia

Jopa sinkkuihmiset ovat tosiasiassa tyytyväisempiä elämäänsä kuin aviossa elävät. Näin väitti psykologi Bella DePaulo syksyllä järjestetyssä Amerikan psykologialiiton kokouksessa.

DePaulo selvittää, että sinkut ovat sosiaalisempia, omavaraisempia, määrätietoisempia ja vähemmän negatiivisia kuin naimisissa olevat. Eläminen yksin mahdollistaa DePaulon mukaan näille ihmisille parhaan, aidon ja merkityksellisen elämän. Hän perustaa väitteensä tutkittuaan yli 800:n eri tutkimuksen tuloksia.

DePaulon mukaan perinteinen tarina inttää, että avioliitto tekee ihmisistä pitkäikäisempiä, terveempiä ja sosiaalisesti aktiivisempia.

– Väitän, että kerrottu tarina on enemmän ideologiaa kuin tiedettä.

DePaulon mukaan väitteitä avioliiton terveys- ja onnellisuushyödyistä ei lopulta pystytä tieteellisin keinoin todentamaan.

Kun populaarikulttuuri lietsoo armotonta avioliiton juhlintaa, ”matrimaniaa”, samaan aikaan yksinasuvat kokevat syrjintää, DePaulo väittää.

Usein tutkijat olettavat, että ihmiset ovat avioliitossa onnellisempia puhtaasti emotionaalisista ja psykologisista syistä.

DePaulo huomauttaa, että tutkijat eivät kuitenkaan ota huomioon taloudellisia hyötyjä ja suojia, joita tarjotaan parisuhteessa eläville.

– Ottaen huomioon kaikki taloudelliset ja kulttuuriset edut, joita naimisissa olevat ihmiset saavat, käy entistä selvemmin esille, että yksin elävät voivat yhtä hyvin kuin aviossa elävät.

”Ikisinkuksi” itseään kutsuva DePaulo muistuttaa, että onnelliselle elämälle ei ole olemassa mitään yhtä kaavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?