Kiinnostaako tantra? Näin pääset alkuun

Yhä useampaa kiinnostaa tantra – jonka moni olettaa tarkoittavan vain tantraseksiä, vaikka kyse on paljon paljon muustakin – ja ihan syystä.

27.1.2017 20:56

Tantrinen ajattelu haastaa muun muassa valitettavan yleisen suorituskeskeisen tavan suhtautua seksiin. Toisaalta voi olla, että huomaat aiheeseen perehtyessäsi, että ajattelet luonnostasi tantrisesti ja olet tietämättäsi tuonut tantrisia elementtejä seksiisi, ihmissuhteisiisi tai elämääsi.

Näiden kahden harjoituksen avulla voit saada kumppanisi kanssa pientä esimakua tantran saloista.

Silmiin katsominen

Istukaa toisianne vastapäätä tai maatkaa sängyssä kyljillänne siten, että näette toisenne. Olkaa niin lähellä toisianne kuin on mahdollista ilman, että toisen kasvot vääristyvät. Katsokaa sitten toisianne silmiin – alkuun riittää pari kolme minuuttia. Voitte halutessanne venyttää harjoitusta kymmeneen minuuttiin tai pidemmäksikin. Niinikään voitte halutessanne kellottaa harjoituksen. Moni kokee nimittäin voivansa olla paremmin läsnä ja rentoutua silloin kun ei tarvitse miettiä ajankulkua. Tehkää harjoituksen jälkeen pieni purku siitä, miltä tuntui ja mitä tuli mieleen.

Pysy tietoisesti läsnä seksin aikana

Periaatteessa tietoisesti läsnä oleminen seksin aikana voi kuulostaa helpolta, mutta käytännössä se on vaikeampaa kuin luulisi. Mielemme askartelee nimittäin seksinkin aikana niin mennessä kuin tulevassa, minkä lisäksi stressaamme lukuisista asioista kuten siitä, miltä itsestä tuntuu ja miltä kumppanista tuntuu. Sen eteen, että pystyy olemaan tietoisesti läsnä, joutuu tekemään yleensä ihan kunnolla hommia, jottei mieli karkaile sinne tänne. Muun muassa se, että käytät kaikkia aistejasi auttaa pysymään tietoisena kaikesta, mitä tunnet, teet ja mitä et tee. Tietoisesta läsnäolosta ja mindfulnessista on nykyään saatavilla paljon materiaalia, ja monia niiden opeista voi soveltaa myös seksiin.

Tantrasuuntauksia on monia, joten jos aihe vähänkään kiinnostaa, kehotan luonnollisesti lukemaan kirjoja ja osallistumaan kursseille, joista isoon osaan myös kumppanittomat ovat tervetulleita. Tietoa etsiessään kannattaa kuitenkin olla terveen kriittinen, sillä guruja on monenlaisia ja tantran nimissä myydään ja kirjoitetaan kaikenlaista.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?