Seksi & Parisuhde

Kumpi pitää lemmikin? Lakimies kertoo, miten toimia erotilanteessa

Julkaistu:

Avioero
Tiesitkö, että avioerotilanteessa eläimiin sovelletaan avioliittolain ositusta koskevia säännöksiä?
Puolisolla on avioliittolain mukaan avio-oikeus toisen puolison yksin omistamaan omaisuuteen. Tämä kattaa myös lemmikkieläimet.

Väestöliitolle aiheesta kirjoittaneen asianajajan ja varatuomari Inga Koskisen mukaan eläinten omistusoikeudesta ei ole säädetty erillistä lainsäädäntöä, vaan eläimet rinnastetaan esineisiin.

Omistuksesta sovitaan

Koskinen kirjoittaa, että eläin voi olla joko yksin toisen omistuksessa tai vastaavasti yhteisessä omistuksessa. Lopulta omistusoikeuden osoittaa nimiperiaatteen mukaan se, kenen nimiin eläin on rekisteröity tai ostettu. Avioerotilanteessa omistajalla ei kuitenkaan ole väliä, koska lemmikki on ositettavaa omaisuutta.

Aviopuolisot voivat sopia eron yhteydessä lemmikin omistusoikeudesta. Mikäli yhteisymmärrykseen ei päästä, ratkaistaan asia toimitusosituksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuuden jakamisen suorittaa pesänjakaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avioehto muuttaa asioita

Lemmikin omistusoikeuteen avioerotilanteessa voi vaikuttaa kuitenkin avioehto. Jos aviopari on tehnyt avioehdon, kumpikin pitää lähtökohtaisesti oman omaisuutensa.

Puolisot voivat tässäkin tilanteessa päättää yhdessä lemmikkieläimen omistuksesta, mutta riitatilanteessa viimeinen sana on lemmikin omistavalla puolisolla.

Oletko joutunut luopumaan erossa lemmikistäsi? Keskustele alla kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt