Tutkimus selvitti, millaisen seksikumppanin nainen haluaa oikeasti - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tutkimus selvitti, millaisen seksikumppanin nainen haluaa oikeasti

Julkaistu: 15.1.2017 21:12

Stressi ja hallitsevuus vaikuttavat

Katso videolta 10 tieteellisesti todistettua syytä harrastaa seksiä päivittäin.

Miehet, jotka ovat kokeneet stressiä nuorina aikuisina ja muuttuvat myöhemmin nöyristeleviksi, ovat naisten silmissä vähemmän viehättäviä ja epäsopivampia seksikumppaneiksi. Tähän suuntaan vihjaa tuore kanadalais-yhdysvaltalainen tutkimus.

Tutkimus tehtiin rotilla. Aiemmat vastaavat ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että rottahavainnot ovat sovellettavissa suoraan ihmisiin.

Tutkimuksessa ryhmä rottia altistettiin sosiaaliselle stressille nuoressa aikuisuudessa. Niitä pakotettiin vaihtamaan häkkitovereita säännöllisesti ja muodostamaan yhä uudestaan suhteet muihin rottiin. Hedelmälliseen ikään kasvanut naarasrotta laitettiin sitten samaan häkkiin eri koiraiden kanssa: ensin stressille altistuneen, sitten stressiltä säästyneen kanssa.

Niillä rotilla, jotka käsittelivät stressiään paremmin, oli enemmänonnea myös parittelussa. Lisäksi naaraat pitivät vetoavampina rottia, jotka olivat dominoivampia.

– Rotat, jotka kärsivät stressistä ja muuttuvat alistuvammiksi, olivat tuplahäviäjiä: naaras ei vietä niiden kanssa aikaa, tutkimuksessa mukana ollut tutkija Nicole Cameron toteaa lausunnossaan.

Kortisoli vaikuttaa viehättävyyteen

Tutkijat havaitsivat, että nuoruuden stressi vaikuttaa pitkän aikaa ja näkyy suoraan myös seksikäyttäytymisessä.

Myös toinen, ihmisillä tehty tutkimus vuodelta 2015 kertoo, että stressitasot vaikuttavat suoraan viehättävyyteen. Vaikutus on epäsuora ja se näkyy pitkän ajan kuluessa. Stressihormoni kortisoli lisää glukoosin määrää elimistössä ja estää lihaksen ja luun kasvua. Tämä taas saa ihmisen näyttämään vähemmän terveeltä ja sitä kautta vähemmän puoleensavetävältä.

Aiempien tutkimusten mukaan stressi ja nimenomaan korkeat kortisolitasot vähentävät myös naisten viehättävyyttä.

Alhaiset stressitasot vihjaavat siitä, että kumppaniehdokas sopeutuu paremmin stressaaviin tilanteisiin. Sekä rotan että ihmisen kannattaa osata tunnistaa tämä vahvuus kumppania valitessaan. Hyvä stressinsietokyky on hyödyllinen ominaisuus sekä parisuhteen, suvunjatkamisen että lasten geenien kannalta.