Seksuaaliterapeutin 5 neuvoa, miten puhua kumppanille seksistä: ”Huonona hetkenä voi tuntua murskakritiikiltä” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Seksuaaliterapeutin 5 neuvoa, miten puhua kumppanille seksistä: ”Huonona hetkenä voi tuntua murskakritiikiltä”

Julkaistu: 6.1.2017 21:10, Päivitetty 10.1.2017 14:19

Puhuminen parantaa seksiä, kun valitsee sävyn oikein.

Seksistä puhumisen tärkeyttä korostetaan syystä: kukaan ei pysty lukemaan kumppaninsa ajatuksia eikä tämän voi olettaa tietävän, mitä toivoo ja tarvitsee nauttiakseen seksistä.

Neuvon noudattaminen voi kuitenkin tuntua jopa ylitsepääsemättömän hankalalta: ujostuttaa tai suorastaan pelottaa, minkä vuoksi ajatus ei juokse eikä oikealta tuntuvia sanoja löydy. Sen vuoksi voi olla hyödyllistä etukäteen miettiä, mitä, miten ja milloin haluaa kumppanilleen viestiä. Etukäteen tehty ajatustyö rentouttaa itse keskustelutilannetta.

Seuraavat vinkit voivat helpottaa seksistä puhumista:

1. Valitse ajoitus oikein

Mieti, koska aloitat keskustelun. Kiireetön hetki ja paikka, jossa saatte olla rauhassa, edesauttavat luonnollisesti. Niinikään on hyvä harkita sitä, kannattaako ylipäätään alkaa jutella välittömästi seksin jälkeen tai siinä vaiheessa, kun olette niin sanotusti lämmittelemässä toisianne.

Pahimmillaan perinpohjainen seksikeskustelu huonosti valittuna hetkenä voi tuntua kumppanistasi murskakritiikiltä, vaikka valitsisit sanasi kuinka hellästi. Jos puhutte välittömästi seksin jälkeen tai sitä ennen, keskity puhumaan sellaisesta, mistä voit antaa myönteistä palautetta ja mitä toivot lisää.

2. Et tarvitse toimintasuunnitelmaa

Se, että haluat puhua toiveistasi ja tarpeistasi ei tarkoita sitä, että sinulla pitäisi olla tarkka konkreettinen toimintasuunnitelma – itse asiassa voi olla hyvin antoisaa miettiä yhdessä kumppanin kanssa, mitä voitte ja haluatte kokeilla ja tehdä.

3. Muista kärsivällisyys

Alku on monesti hankala: siksi siitä, miten pari ensimmäistä seksikeskustelua sujuu, ei kannata vetää lopullisia johtopäätöksiä. Kannattaa puhua myös siitä, miltä seksistä puhuminen tuntuu ja miten sitä voisi helpottaa. Jos puhuminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, voitte kokeilla esimerkiksi seksistä kirjoittelemista.

4. Älä ylitulkitse kumppanin reaktioita

Se, ettei kumppanisi välttämättä kommentoi ja kysele, ei tarkoita automaattisesti sitä, etteikö hän kuuntelisi ja käsittelisi sitä, mitä sanot. Olemme kaikki erilaisia keskustelijoita ja käsittelemme asioita eri tavoilla. Niinikään yhdellä keskustelukerralla ei ole realistista olettaa, että saatte käytyä läpi kaikki mietityttävät asiat, etenkin jos ette ole aikoihin – tai koskaan -– puhuneet seksistä.

5. Hyödynnä sanatonta viestintää

Jos on jotain tiettyä, mitä toivot seksin aikana, voitte sopia esimerkiksi siitä, että käytät seksin aikana myös sanatonta viestintää – ohjaat esimerkiksi käsilläsi kumppanisi käsiä tai päätä ja/tai viestit kehollasi tai äänelläsi, mistä pidät.

Muista kuitenkin, että sanattomassa viestinnässä on se vaara, ettei kumppanisi tulkitse sitä niin kuin toivot. Voit myös kokeilla sanoa vain sanan tai pari tyyliin ”Ihanaa, jatka!” tai ”Vähän nopeammin.”

Katso videolta 10 tieteellisesti todistettua syytä harrastaa seksiä päivittäin.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?