Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

Narsisti voi tuhota hiljalleen terveytesi ja itsetuntosi.

Tuntuuko sinusta, että olet menettänyt itsenäisyytesi? Narsisti ylittää henkilökohtaiset rajat jatkuvasti.

9.12.2016 19:00

Narsistin tunnistaminen on joskus hankalaa. Suhde voi myrkyttää elämääsi pitkään ja vaivihkaa. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen voi tuhota terveytesi ja itsetuntosi taitavalla manipuloinnilla ja vähättelyllään.

Nämä seitsemän merkkiä vihjaavat siitä, että kärsit narsistisen ihmisen aiheuttamista oireista.

1. Tunnet olevasi viallinen

Kun vietät aikaa narsistin kanssa, saatat alkaa vähitellen uskoa, että olet tyhmä, sekopää tai muuten puutteellinen. Narsisti alistaa sinua jatkuvasti, joskus niin taitavasti, että sitä on vaikea osoittaa sormella. Muiden kuullen hän saattaa päinvastoin mielistellä olan takaa. Narsistin oma harhainen ego vaatii jatkuvaa pönkittämistä – juuri siksi hän vähättelee sinua.

2. Et enää hahmota rajojasi

Narsismiin kuuluu henkilökohtaisten rajojen jatkuva ylittäminen. Narsisti manipuloi ja tunkeutuu jatkuvasti reviirillesi. Lopulta rajat saattavat kadota kokonaan etkä enää erota, mikä on sinua ja mikä häntä. Ahdistus voi olla hyvin epämääräistä. Sinusta saattaa tuntua siltä, että et enää ole kypsä aikuinen, joka määrää omasta elämästäsi.

3. Hän puskee sinusta esiin huonoimmat puolesi

Tuntuuko sinusta, että persoonasi on muuttunut sinä aikana kun olet tuntenut myrkyllisen ihmisen? Narsisti on taitava kaivamaan esiin pienimmätkin epävarmuutesi. Huomaamattasi voit alkaa käyttäytyä huonojen puoliesi mukaisesti, tuohan narsisti niitä korostetusti esille.

4. Jäät keskusteluissa jatkuvasti toiseksi

Narsistille on vaikeaa pitää yllä tasapuolista kahdenkeskistä keskustelua. Ehkä tulet jatkuvasti keskeytetyksi tai huomaat, ettei toinen kuuntele. Se ruokkii edelleen riittämättömyyden tunnetta.

5. Alat matkia narsistia

Kun joudut varomaan itseäsi narsistin kanssa ollessasi, saatat oireilla vasta tapaamisenne jälkeen. Joskus tämä näkyy yllättävästi niin, että alat kopioida hänen käytöstään: ryhdyt tarvitsevaksi, takertuvaksi ja manipuloivaksi. Se on inhimillinen suojamekanismi: koska et löydä muuten ulospääsyä tilanteesta, on helpompi leikkiä mukana. Se on kuitenkin haitallinen keino, josta on hyvä pyristellä eroon.

6. Kärsit posttraumaattisesta stressireaktiosta

Posttraumaattisesta stressistä puhutaan yleensä sotaveteraanien vaivana, mutta myös psyykkistä väkivaltaa kokeneet voivat kärsiä oireista. Saatat esimerkiksi kärsiä ahdistuksesta ja masennuksesta, valvoa yöt tai nähdä väkivaltaisia painajaisia ja saada paniikkikohtauksia. Traumaterapia voi auttaa pahimman yli.

7. Tunnet olosi yksinäiseksi

Koska narsisti ei tunne henkilökohtaisia rajoja, hän saattaa haluta omistaa sinut. Suhde ei kuitenkaan tyydytä sinua, koska se ei perustu tasapuolisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Narsisti saattaa myös määrätä, että et saa viettää aikaa muiden kanssa. Mustasukkaisuuskaan ei ole tavatonta. Lopputulos on pahimmillaan se, että sinulla ei ole yhtäkään tervettä ihmissuhdetta.

Suhde voi olla myrkyllinen, vaikkei toinen osapuoli narsisti olisikaan. Lue täältä vaaranmerkit ihmissuhteesta, josta kannattaa päästää irti.

Lähteet: Psychology Today, Mindbodygreen, Pairedlife, After Narcissistic Abuse, Stevenaitchinson.co.uk

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?