Seksi & Parisuhde

Taiteilijan perhehelvetti: Tyko Sallinen nöyryytti ja maalasi lähes anorektisen laihalle Helmi-vaimolleen aina siankärsän

Julkaistu:

Viha-rakkaussuhde ”Mirriin” lienee pitänyt Tyko Sallisen taiteen elinvoimaisena. Sallisen tarina osoittaa, että suuren taiteilijan ei tarvitse olla miellyttävä ihminen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Ateneumissa sattui skandaali helmikuussa 1904. Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulun nuoret miehet vaativat omaa tilaa, jossa naisoppilaiden ”kikattelu ja juoksentelu” ei häiritsisi heitä. Siihen suostuttiin ja pojat alkoivat saman tien heitellä tyttöjen maalaustarvikkeita ja kankaita käytävälle piirustussalista. Jotkut tytöt palasivat protestiksi piirtämään saliin. Silloin yksi nuorukaisista nousi pöydälle heidän eteensä ja riisuuntui ilkosilleen ”malliksi”. Nuoret naiset pakenivat, osa itkien.

Vuonna 1902 piirustuskoulu oli avattu pelkän kansakoulun käyneille. Monet tulijat olivat nuoria käsityöläisiä, joilla oli tarkka silmä ja vakaa käsi. Taideopiskelu oli mahdollista, koska he saattoivat ansaita samalla vanhassa ammatissaan. Nuoret miehet olivat yleensä suomenkielisiä.

Myös Helsingin säätyläistyttöjen joukossa heräsi taideinnostus. Heidän taideopintonsa rahoittivat vanhemmat. Nuoret naiset olivat yleensä ruotsinkielisiä.

Kun tytöt juorusivat seurapiirien juhlista, pojat raahustivat työstä väsyneinä oppitunneille. Lopulta työläispoikien karkeutta pidettiin niin turmeloittavana, että vuonna 1910 piirustuskouluun pääsyn ehdoksi palautettiin kuusi oppikoulussa vietettyä vuotta.


Tyko Sallinen ei sattumoisin ollut paikalla Ateneumin skandaalissa, mutta oli hengessä toveriensa mukana. Sallinen oli uusien proletaaritaiteilijoiden arkkityyppi, räätälin poika ja räätäli itsekin. Ateneumissa riehuminen saattoi osin olla koululaishuumoria. Sallisen naisviha oli vakavaa. Tuula Karjalaisen kirjassa Tyko Sallinen – suomalainen tarina (Tammi) kerrotaan, kuinka Sallinen saattoi möläyttää seurueensa naisille, että ”lehmikarjaa olette”. Kuvaan kuuluu, että Sallinen tietenkin oli naistenmies.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän oli pieni ja kauniskasvoinen nuorukainen, joka häpesi tyttömäisiä kutrejaan. Sekin oli varmaan syynä kovisrooliin. Sallinen kasvoi lestadiolaisperheessä. Hänen isänsä oli väkivaltainen ja salaa viinaanmenevä. Sallinen halveksi tämän tekopyhyyttä. Sallinen antoi johtamalleen taiteilijaporukalle nimeksi ”suruttomat”. Lestadiolaiset käyttivät sanaa maallisen tien kulkijoista, joita odotti helvetti.


Sallisen suuri uhri, innoittaja ja malli oli hänen ensimmäinen vaimonsa Helmi Vartiainen, ”Mirri”. Sallinen löysi hänet piirustuskoulusta. Helmin tausta ei silti ollut yläluokkainen, vaan Sallisen oman kaltainen.

Tuore pariskunta matkusti Pariisiin Sallisen saamalla apurahalla. Sallisen järjestämä aviohelvetti alkoi saman tien. Hän haukkui ja nöyryytti Helmiä. Muotokuviin hän maalasi vaimonsa lähes eläimellisenä, tukevana olentona. Nenä oli kuin siankärsä, huulet törröllä, katse tyhjä. Työt ovat yhä Sallisen arvostetuimpia.

Aikalaisten mukaan Helmi oli siro, lähes anorektisen laiha. Sallinen ei tosin muutenkaan välittänyt mallin ja muotokuvan yhdennäköisyydestä. Sallisen tärkein tukija, taidekauppias Gösta Stenman ei uskaltanut tilata tältä vaimonsa muotokuvaa.

Suorastaan saatanalliseksi Sallisen käytös muuttui, kun pari sai lapsia. Ensimmäisen tyttären Tyko vei Helmiltä lupaa kysymättä Tanskaan kasvattilapseksi sinne muuttaneelle sisarelleen. Toisen tyttären hän omi, kun avioeron jälkeen Helmin rahat eivät riittäneet tämän elättämiseen.

Taju Sallisen eli kirjailija Irja Sallan traagisesta tarinasta kerrotaan Helsingin kaupunginteatterissa esitettävässä, Liisa Urpelaisen kirjoittamassa ja Laura Jäntin ohjaamassa näytelmässä Taju – Taiteilijan tytär.

Eron jälkeen Helmi yritti aloittaa uudestaan onnettoman avioliiton katkaisemaa taiteilijauraansa. Hän kuoli vuonna 1930, ilmeisesti alkoholimyrkytykseen.

Sallinen solmi uuden avioliiton itseään 26 vuotta nuoremman Katarina Tschepurnoffin kanssa. Avioliitto oli vakaa. Sen aikana taiteilijan luomisvoima kuitenkin hiipui, samalla kun hänet nostettiin kansakunnan kaapin päälle.

Kirjassaan Tuula Karjalainen arvelee, että Helmi/Mirriin kohdistunut viha-rakkaus oli pitänyt Sallisen taiteilijanpyörää pyörimässä. Sallisen jäljiltä löytyi jopa pari viilleltyä Mirri-taulua.

Muitakin syitä oli. Sallinen jatkoi ”suruttomien” tapaa käyttää alkoholia läpi elämänsä. Vuosikymmenien mittaan se vaati veronsa. 1930-luvun lamavuosina taidetta ostettiin vähemmän ja Sallisen kaltaisen nimimiehenkin piti ottaa paremmin ostajien maku huomioon. Sallisen ulkomaiset vaikutteet tultiin tuntemaan paremmin, eivätkä hänen työnsä enää tuntuneet yhtä kumouksellisilta.

Maine kasvoi, mutta kuten usein käy, Sallinen hiljaa hirtettiin kehuilla. Karjalalainen kutsuu vanhaa Sallista ”eläväksi kuolleeksi”.


 

Pelkästään Sallisen hahmot eivät kauhistuttaneet, myös se mitä ne kuvissa tekivät hirvitti.

Sallisen maineen luoneet Mirri-taulut järkyttivät 1900-luvun alun yleisöä, joka oli tottunut Suomen taiteen ”kultakauden” selkeän kauniisiin ihmishahmoihin. Sallisen ihmiskuvat näyttivät heistä eläimellisen vääristyneiltä. Aivan kuin he olisivat karanneet Akseli Gallen-Kallelan Sammon puolustuksen Louhi-hirviön selässä lentävästä maahisjoukosta. Erityistä kauhua herätti Kääpiön vääristynyt hahmo, jonka esikuvan Sallinen poimi Helsingin katukuvasta.

Kansallisromantikkojen maalaamat sankarit olivat vaaleatukkaisia. Sallisen suomalaishahmot näyttivät vinosilmäisiltä mongoleilta ja se oli äärettömän vakava juttu. Suomalaisia näet pidettiin aivan tosissaan mongolien jälkeläisinä, arjalaisia ruotsalaisia ja saksalaisia alempana rotuna. Sallinen provosoi asioilla, joissa kansallinen itsetunto oli äärimmäisen herkkä.

Ei ihme, että Sallisesta ja Gallen-Kallelasta tuli julkisia vihamiehiä. Se alkoi vuonna 1912, kun Sallinen taideyhdistyksen kokouksessa kuiskasi kovaäänisesti Gallen-Kallelan korvaan: ”Olet paskahousu”.

Pelkästään Sallisen hahmot eivät kauhistuttaneet, myös se mitä ne kuvissa tekivät hirvitti. Jytkyissä ja Hihhuleissa suomalaiset kansanihmiset lietsoivat itsensä hysteriaan. Toisessa tapauksessa maallisesta, toisessa hengellisestä syystä. Kummassakin lopputulos oli raivoisa. Kansalaissodan jälkeen Sallisen töissä oltiin näkevinään eläimellisyyttä, joka oli nostanut rahvaan kapinaan.

Yksi Sallisen töistä, Tappelu, lahjoitettiin vuonna 1925 Hampurin taidehalliin. Kun natsit nousivat valtaan, se hävitettiin ”rappiotaiteena”. Kunnianosoitus sekin.

Tyko Sallinen (1879–1955)

1. Varttui Ruotsin Haaparannassa, jossa hänen isällään oli räätälinliike. Sallinen oli useita vuosia Tukholmassa räätälinkisällinä.

2. Aloitti opinnot Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 23-vuotiaana 1902. 1909 hän matkusti Ranskaan opintomatkalle. Häneen vaikuttivat fauvistit kuten Henri Matisse ja Kees van Dongen. Nuorena Sallinen liikkui epävirallisessa suruttomien taiteilijaryhmässä ja myöhemmin hän vaikutti Marraskuun ryhmässä, joka toi ekspressionismin Suomeen.

3. Tunnetuimpia töitä ovat Sallisen ensimmäisestä vaimostaan tekemät Mirri-maalaukset sekä Hihhulit ja Jytkyt.

4. Sallinen oli kahdesti naimisissa ja hänellä oli kolme tytärtä. Ensimmäisestä liitosta Eva ja Taju sekä toisesta Tirsi. Eva kasvoi Sallisen siskon kasvattilapsena Tanskassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Suvi Pitkänen katsoi tv:stä imetyskeskustelua ja kimmastui: ”Aamukahvit meinasi mennä väärään kurkkuun”

  3. 3

   Shirly Karvinen nappasi lemmekkään kuvan uima-altaalla – Vertti-rakas paljaiden säärten suojassa

  4. 4

   Prinssi William tulee Suomeen

  5. 5

   Valtakunnansyyttäjä Nissinen myöntää syyllistyneensä tuottamukselliseen virkarikokseen

  6. 6

   Lasten tv-kisan tehtävä järkyttää herkimpiä – pikkukokit kauhuissaan Suomen Junior MasterChefissä: ”Mulla meinasi tulla itku”

  7. 7

   Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut

  8. 8

   VV-Autolla poikkeuksellinen kampanja: Yli 60000 kilometrin edestä ilmaista polttoainetta ja päälle vielä ylimääräinen 2500 euron alennus

  9. 9

   Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

  10. 10

   Laulajatähden tavallinen ruokakuva aiheutti myrskyn – huomaatko miksi? Kaunotar kuittasi viiltävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  4. 4

   Millan vatsavaivat vähenivät huomattavasti – vain yksi muutos aamiaisessa riitti

  5. 5

   Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

  6. 6

   Aamuposti: Onko seteliisi painettu nämä kaksi tunnusta? Siitä voidaan pulittaa jopa 1100 euroa

  7. 7

   Radiojuontaja Jenni Alexandrova kertoi rehellisesti kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä – ”Kyllä tuohon työmies tarpeensa tekisi”

  8. 8

   Huippukokki tekee jauhelihakastikkeen vallankumouksellisella tavalla – ja se kannattaa

  9. 9

   Valtava ilmiö leviää: Julkkisnaiset rehellisinä seksuaalisesta häirinnästä – Paula Vesala jakoi pysäyttävän viestin

  10. 10

   Kuvat: Hirmumyrsky Ophelia kietoi Britannian aavemaiseen punaiseen harsoon – ”Tämä ei ole apokalypsi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äänite paljasti uimavalvojien törky­puheet: alaikäisten koulu­tyttöjen opettaja sai kuulla pöyristyttävän kommentin

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Valokuvaaja paljastaa 55 vuotta alastonkuvien jälkeen: Marilyn Monroella oli vain yksi ehto nakuilulle

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  7. 7

   Tällaisen elämän miljardööri Niklas Herlin eli – muistokirjoitus

  8. 8

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  9. 9

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  10. 10

   Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Suvi Pitkänen katsoi tv:stä imetyskeskustelua ja kimmastui: ”Aamukahvit meinasi mennä väärään kurkkuun”

  3. 3

   Shirly Karvinen nappasi lemmekkään kuvan uima-altaalla – Vertti-rakas paljaiden säärten suojassa

  4. 4

   Prinssi William tulee Suomeen

  5. 5

   Valtakunnansyyttäjä Nissinen myöntää syyllistyneensä tuottamukselliseen virkarikokseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  4. 4

   Millan vatsavaivat vähenivät huomattavasti – vain yksi muutos aamiaisessa riitti

  5. 5

   Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äänite paljasti uimavalvojien törky­puheet: alaikäisten koulu­tyttöjen opettaja sai kuulla pöyristyttävän kommentin

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Valokuvaaja paljastaa 55 vuotta alastonkuvien jälkeen: Marilyn Monroella oli vain yksi ehto nakuilulle

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää