Seksi & Parisuhde

Taiteilijan perhehelvetti: Tyko Sallinen nöyryytti ja maalasi lähes anorektisen laihalle Helmi-vaimolleen aina siankärsän

Julkaistu:

Viha-rakkaussuhde ”Mirriin” lienee pitänyt Tyko Sallisen taiteen elinvoimaisena. Sallisen tarina osoittaa, että suuren taiteilijan ei tarvitse olla miellyttävä ihminen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Ateneumissa sattui skandaali helmikuussa 1904. Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulun nuoret miehet vaativat omaa tilaa, jossa naisoppilaiden ”kikattelu ja juoksentelu” ei häiritsisi heitä. Siihen suostuttiin ja pojat alkoivat saman tien heitellä tyttöjen maalaustarvikkeita ja kankaita käytävälle piirustussalista. Jotkut tytöt palasivat protestiksi piirtämään saliin. Silloin yksi nuorukaisista nousi pöydälle heidän eteensä ja riisuuntui ilkosilleen ”malliksi”. Nuoret naiset pakenivat, osa itkien.

Vuonna 1902 piirustuskoulu oli avattu pelkän kansakoulun käyneille. Monet tulijat olivat nuoria käsityöläisiä, joilla oli tarkka silmä ja vakaa käsi. Taideopiskelu oli mahdollista, koska he saattoivat ansaita samalla vanhassa ammatissaan. Nuoret miehet olivat yleensä suomenkielisiä.

Myös Helsingin säätyläistyttöjen joukossa heräsi taideinnostus. Heidän taideopintonsa rahoittivat vanhemmat. Nuoret naiset olivat yleensä ruotsinkielisiä.

Kun tytöt juorusivat seurapiirien juhlista, pojat raahustivat työstä väsyneinä oppitunneille. Lopulta työläispoikien karkeutta pidettiin niin turmeloittavana, että vuonna 1910 piirustuskouluun pääsyn ehdoksi palautettiin kuusi oppikoulussa vietettyä vuotta.


Tyko Sallinen ei sattumoisin ollut paikalla Ateneumin skandaalissa, mutta oli hengessä toveriensa mukana. Sallinen oli uusien proletaaritaiteilijoiden arkkityyppi, räätälin poika ja räätäli itsekin. Ateneumissa riehuminen saattoi osin olla koululaishuumoria. Sallisen naisviha oli vakavaa. Tuula Karjalaisen kirjassa Tyko Sallinen – suomalainen tarina (Tammi) kerrotaan, kuinka Sallinen saattoi möläyttää seurueensa naisille, että ”lehmikarjaa olette”. Kuvaan kuuluu, että Sallinen tietenkin oli naistenmies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli pieni ja kauniskasvoinen nuorukainen, joka häpesi tyttömäisiä kutrejaan. Sekin oli varmaan syynä kovisrooliin. Sallinen kasvoi lestadiolaisperheessä. Hänen isänsä oli väkivaltainen ja salaa viinaanmenevä. Sallinen halveksi tämän tekopyhyyttä. Sallinen antoi johtamalleen taiteilijaporukalle nimeksi ”suruttomat”. Lestadiolaiset käyttivät sanaa maallisen tien kulkijoista, joita odotti helvetti.


Sallisen suuri uhri, innoittaja ja malli oli hänen ensimmäinen vaimonsa Helmi Vartiainen, ”Mirri”. Sallinen löysi hänet piirustuskoulusta. Helmin tausta ei silti ollut yläluokkainen, vaan Sallisen oman kaltainen.

Tuore pariskunta matkusti Pariisiin Sallisen saamalla apurahalla. Sallisen järjestämä aviohelvetti alkoi saman tien. Hän haukkui ja nöyryytti Helmiä. Muotokuviin hän maalasi vaimonsa lähes eläimellisenä, tukevana olentona. Nenä oli kuin siankärsä, huulet törröllä, katse tyhjä. Työt ovat yhä Sallisen arvostetuimpia.

Aikalaisten mukaan Helmi oli siro, lähes anorektisen laiha. Sallinen ei tosin muutenkaan välittänyt mallin ja muotokuvan yhdennäköisyydestä. Sallisen tärkein tukija, taidekauppias Gösta Stenman ei uskaltanut tilata tältä vaimonsa muotokuvaa.

Suorastaan saatanalliseksi Sallisen käytös muuttui, kun pari sai lapsia. Ensimmäisen tyttären Tyko vei Helmiltä lupaa kysymättä Tanskaan kasvattilapseksi sinne muuttaneelle sisarelleen. Toisen tyttären hän omi, kun avioeron jälkeen Helmin rahat eivät riittäneet tämän elättämiseen.

Taju Sallisen eli kirjailija Irja Sallan traagisesta tarinasta kerrotaan Helsingin kaupunginteatterissa esitettävässä, Liisa Urpelaisen kirjoittamassa ja Laura Jäntin ohjaamassa näytelmässä Taju – Taiteilijan tytär.

Eron jälkeen Helmi yritti aloittaa uudestaan onnettoman avioliiton katkaisemaa taiteilijauraansa. Hän kuoli vuonna 1930, ilmeisesti alkoholimyrkytykseen.

Sallinen solmi uuden avioliiton itseään 26 vuotta nuoremman Katarina Tschepurnoffin kanssa. Avioliitto oli vakaa. Sen aikana taiteilijan luomisvoima kuitenkin hiipui, samalla kun hänet nostettiin kansakunnan kaapin päälle.

Kirjassaan Tuula Karjalainen arvelee, että Helmi/Mirriin kohdistunut viha-rakkaus oli pitänyt Sallisen taiteilijanpyörää pyörimässä. Sallisen jäljiltä löytyi jopa pari viilleltyä Mirri-taulua.

Muitakin syitä oli. Sallinen jatkoi ”suruttomien” tapaa käyttää alkoholia läpi elämänsä. Vuosikymmenien mittaan se vaati veronsa. 1930-luvun lamavuosina taidetta ostettiin vähemmän ja Sallisen kaltaisen nimimiehenkin piti ottaa paremmin ostajien maku huomioon. Sallisen ulkomaiset vaikutteet tultiin tuntemaan paremmin, eivätkä hänen työnsä enää tuntuneet yhtä kumouksellisilta.

Maine kasvoi, mutta kuten usein käy, Sallinen hiljaa hirtettiin kehuilla. Karjalalainen kutsuu vanhaa Sallista ”eläväksi kuolleeksi”.


 

Pelkästään Sallisen hahmot eivät kauhistuttaneet, myös se mitä ne kuvissa tekivät hirvitti.

Sallisen maineen luoneet Mirri-taulut järkyttivät 1900-luvun alun yleisöä, joka oli tottunut Suomen taiteen ”kultakauden” selkeän kauniisiin ihmishahmoihin. Sallisen ihmiskuvat näyttivät heistä eläimellisen vääristyneiltä. Aivan kuin he olisivat karanneet Akseli Gallen-Kallelan Sammon puolustuksen Louhi-hirviön selässä lentävästä maahisjoukosta. Erityistä kauhua herätti Kääpiön vääristynyt hahmo, jonka esikuvan Sallinen poimi Helsingin katukuvasta.

Kansallisromantikkojen maalaamat sankarit olivat vaaleatukkaisia. Sallisen suomalaishahmot näyttivät vinosilmäisiltä mongoleilta ja se oli äärettömän vakava juttu. Suomalaisia näet pidettiin aivan tosissaan mongolien jälkeläisinä, arjalaisia ruotsalaisia ja saksalaisia alempana rotuna. Sallinen provosoi asioilla, joissa kansallinen itsetunto oli äärimmäisen herkkä.

Ei ihme, että Sallisesta ja Gallen-Kallelasta tuli julkisia vihamiehiä. Se alkoi vuonna 1912, kun Sallinen taideyhdistyksen kokouksessa kuiskasi kovaäänisesti Gallen-Kallelan korvaan: ”Olet paskahousu”.

Pelkästään Sallisen hahmot eivät kauhistuttaneet, myös se mitä ne kuvissa tekivät hirvitti. Jytkyissä ja Hihhuleissa suomalaiset kansanihmiset lietsoivat itsensä hysteriaan. Toisessa tapauksessa maallisesta, toisessa hengellisestä syystä. Kummassakin lopputulos oli raivoisa. Kansalaissodan jälkeen Sallisen töissä oltiin näkevinään eläimellisyyttä, joka oli nostanut rahvaan kapinaan.

Yksi Sallisen töistä, Tappelu, lahjoitettiin vuonna 1925 Hampurin taidehalliin. Kun natsit nousivat valtaan, se hävitettiin ”rappiotaiteena”. Kunnianosoitus sekin.

Tyko Sallinen (1879–1955)

1. Varttui Ruotsin Haaparannassa, jossa hänen isällään oli räätälinliike. Sallinen oli useita vuosia Tukholmassa räätälinkisällinä.

2. Aloitti opinnot Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 23-vuotiaana 1902. 1909 hän matkusti Ranskaan opintomatkalle. Häneen vaikuttivat fauvistit kuten Henri Matisse ja Kees van Dongen. Nuorena Sallinen liikkui epävirallisessa suruttomien taiteilijaryhmässä ja myöhemmin hän vaikutti Marraskuun ryhmässä, joka toi ekspressionismin Suomeen.

3. Tunnetuimpia töitä ovat Sallisen ensimmäisestä vaimostaan tekemät Mirri-maalaukset sekä Hihhulit ja Jytkyt.

4. Sallinen oli kahdesti naimisissa ja hänellä oli kolme tytärtä. Ensimmäisestä liitosta Eva ja Taju sekä toisesta Tirsi. Eva kasvoi Sallisen siskon kasvattilapsena Tanskassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

  2. 2

   Suomalaisurheilija kärähti yllättäen dopingista

  3. 3

   Louhimiehen rankat metodit puhuttivat jo 2012 – näin Eero Aho kommentoi 8-pallon raiskauskohtausta: ”Kävin välillä ulkona itkemässä”

  4. 4

   Järjestö: Dubaissa kadonnut Tiina on matkalla Suomeen – Krp selvittää asiaa

  5. 5

   Sukellusvenemurhan käräjät: Kim Wallin poikaystävä kertoi erikoisesta kohtaamisesta Madsenin vaimon kanssa

  6. 6

   Itseohjautuva auto osui naiseen tappavin seurauksin Arizonassa – video olosuhteista julki

  7. 7

   Linnanmäki paljasti jättimäisen uutuuslaitteensa: ”Huippunopeus on 106 km / h”

  8. 8

   Kansa innostui ”kossuosakkeesta” – Altian osakeanti ylimerkittiin

  9. 9

   Hirviölääkärin uhriksi joutuneen olympiavoittajan epäillyt alastonkuvat pompahtivat esille Pohjois-Savon käräjäoikeudessa

  10. 10

   SM-liigan joukkotappelusta hämmentävä näkemys – video todistaa liigapomon puhuvan puuta heinää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  2. 2

   Nuorta naista pidettiin seksivankina Salossa

  3. 3

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  4. 4

   Ylioppilaskoe on vienyt Iidan, 18, jo kaksi kertaa sairaalaan – lautakunta ei suostu erikoisjärjestelyihin

  5. 5

   Selkäkivusta kärsinyt nainen lähti itkien vastaanotolta – ”Lääkäri tokaisi, ettei nuori, kaunis, terve nainen saisi valittaa”

  6. 6

   Saatko tehtyä niin monta punnerrusta kuin ikäisesi pitäisi? Selvitä 30 sekunnin testillä

  7. 7

   Nyt ovat lajiliiton rahat loppu – Tero Pitkämäkeäkin pyydettiin palauttamaan verkkarinsa

  8. 8

   Jukka Hildén puhuu ensimmäistä kertaa avioerostaan – herkkä tunnelmakuva yhdessä ex-vaimon kanssa

  9. 9

   Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

  10. 10

   Edellisen vuoden hittinimi sai väistyä – tässä ovat vuoden 2017 suosikkinimet!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. 6

   Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

  7. 7

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  8. 8

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  9. 9

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  10. 10

   Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

  2. 2

   Suomalaisurheilija kärähti yllättäen dopingista

  3. 3

   Louhimiehen rankat metodit puhuttivat jo 2012 – näin Eero Aho kommentoi 8-pallon raiskauskohtausta: ”Kävin välillä ulkona itkemässä”

  4. 4

   Järjestö: Dubaissa kadonnut Tiina on matkalla Suomeen – Krp selvittää asiaa

  5. 5

   Sukellusvenemurhan käräjät: Kim Wallin poikaystävä kertoi erikoisesta kohtaamisesta Madsenin vaimon kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  2. 2

   Nuorta naista pidettiin seksivankina Salossa

  3. 3

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  4. 4

   Ylioppilaskoe on vienyt Iidan, 18, jo kaksi kertaa sairaalaan – lautakunta ei suostu erikoisjärjestelyihin

  5. 5

   Selkäkivusta kärsinyt nainen lähti itkien vastaanotolta – ”Lääkäri tokaisi, ettei nuori, kaunis, terve nainen saisi valittaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. Näytä lisää