Seksi & Parisuhde

Psykoterapeutti selvitti, millainen on tyypillinen pettämisen uhri: ”Suurin osa oli elänyt romanttisen rakkauden mallitarinassa”

Julkaistu:

Pettäminen
Psykoterapeutti Annikki Kaikkosen mukaan petettyjen tarinoissa on häkellyttävän paljon samankaltaisuuksia.
Pettämisen uhriksi joutuvat sekä miehet että naiset, nuoret että vanhat. Mutta millainen on keskimääräinen petetty? Tätä selvittää psykoterapeutti Annikki Kaikkonen vastikään ilmestyneessä teoksessaan Uskottomuus – Syyt ja seuraukset (Minerva).

Teos pohjaa Kaikkosen väitöstutkimukseen, jota varten hän haastatteli suomalaisia pettäjiä ja pettämisen uhreja.

Kaikkosen mukaan hänen haastattelemansa petetyt ovat eri ikäisiä ja eri puolilta Suomea, mutta heidän tarinoissaan on häkellyttävän paljon samaa. Kaikkonen kuvaa tyypillisiä petettyjä ”Hannoiksi”. Nämä asiat yhdistävät valtaosaa heistä:

1. Suhde oli ennen pettämistä ”puhdas”

Ennen pettämisen paljastumista valtaosa ”Hannoista” oli elänyt romanttisen rakkauden ja elinikäisen liiton mallitarinassa. Useimmat kuvasivat suhdettaan tyydyttäväksi ja tasavertaiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hanna on myös luottanut mieheensä ja uskonut lukevansa tätä kuin avointa kirjaa. Suurin osa myös olettaa pettämisen johtuvan siitä, että kumppani on löytänyt uuden, nykyistä paremman suhteen.

2. Pettämisen uhrilla on pieniä lapsia

Pettämisen paljastumisen hetkellä Hannalla on pieniä lapsia. Lasten syntymä on merkinnyt kiintymyksen vahvistamista, eikä sen ole ajateltu koetelleen suhteen tasavertaisuutta.

3. Petetyllä oli ihannetarina, jonka pettäminen mursi

Tyypillinen Hanna on odottanut elämän olevan helposti ennakoitavaa ja turvallista: opiskeluista työelämään, kodin löytämisestä perheen perustamiseen. Uskottomuus kuitenkin murentaa ihannetarinan. Petetty voi joutua käymään vuosikausia läpi vaikeita kysymyksiä elämän tarkoituksesta.

Selviäminen edellyttää myös valikointia: petetty joutuu torjumaan hyviä muistoja perhe-elämästä ennen pettämistä.

4. Petetty etsii syitä vimmaisesti

Hanna ponnistelee kovasti myös kumppaninsa puolesta ja etsii syitä siihen, miksi tämä petti. Suurin osa näkee ongelmien kumpuavan joko puolison työmaailmasta tai muuten parisuhteen ulkopuolelta.

Tyypillinen petetty ottaa koko parisuhteen hoidon vastuulleen. Itsensäruoskinta saattaa jatkua vielä vuosia kriisin jälkeen.

Millaisia kokemuksia sinulla on uskottomuudesta? Oletko sinä ”Hanna” tai hänen miespuolinen vastineensa ”Hannu”? Keskustele.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Silta-sarjan supertähti tekee elokuvaa Turussa – tilanne Aurajoen rannassa sai miehen hämilleen: ”En ole kokenut vastaavaa missään muussa kaupungissa”
   TV & elokuvat
  3. Joukkoampuminen Marylandissa – useita kuollut, ampuja kriittisessä tilassa
   Ulkomaat
  4. Salla petti aviomiestään ja tajusi vaietun totuuden: ”Pettäjä on useimmiten tavallinen hyvää tarkoittava ihminen”
   Seksi & Parisuhde
  5. Liikaa puhuva nainen, huumorintajuton mies – miesten ja naisten syyt suhteen päättämiselle ovat hyvin erilaiset
   Seksi & Parisuhde
  6. Jaana Pelkonen ei anna Soinille luottamustaan: ”Tiedän aika vahvasti, että en ole se ainoa”
   Politiikka
  7. Stylisti kertoo, miksi vaatteet näyttävät julkkisten päällä aina hyvältä – meillä muilla on yksi merkittävä puute
   MyStyle
  8. Tunti sitten
  9. Perussuomalaiset panttaa Soini-päätöstä – Leena Meri: Ei luottamusta henkilönä, mutta ei tässä ole henkilöstä kysymys
   Politiikka
  10. Rakkautta & Anarkiaa esittää kohuohjaajan sarjamurhajännärin ja näyttelijä Idris Elban esikoisohjauksen – katso tästä festivaalin tärpit
   TV & elokuvat
  11. Texasilaisen päiväkodin johtaja halusi helpottaa työtään – syyte: huumasi lapset, sitoi turvaistuimiin ja sulki pimeään huoneeseen
   Ulkomaat
  12. Nyt tulee pelottava ilta – suomalaistuomari kutsuttiin Kreikan kuumimpaan otteluun: ”Viimeksi siellä heiluttiin aseen kanssa”
   Eurosarjat
  13. Näytä lisää