Repiikö uskottomuus parisuhdettasi? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten selviätte pettämisestä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Repiikö uskottomuus parisuhdettasi? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten selviätte pettämisestä

Petetty voi tarvitapaljon aikaa tunteiden ja ajatusten läpikäyntiin. Se vaatii pettäneeltä kärsivällisyyttä ja motivaatiota keskustella.

Julkaistu: 20.10.2016 21:55

Uskottomuus on iso kriisi, mutta siitä on mahdollista selvitä pariskuntana.

Arkipuheessa luvattomaan rinnakkaissuhteeseen viitataan usein pettämisenä tai uskottomuutena – kysymys kun on pohjimmiltaan siitä, että sopimusta yksiavioisesta suhteesta kumppanin kanssa on rikottu.

On sangen ymmärrettävää, että luvattomat rinnakkaissuhteet saavat jo ajatuksena tunteet kuohumaan, ja parasta olisikin, että aiheesta keskusteltaisiin niin suhteen alussa kuin säännöllisesti sen jälkeen, kun ollaan vakiinnuttu. Yhdelle ihmiselle pettämistä on se, että pitää rakastajaa, toiselle se, että vaihdetaan pari eroottissävyiseksi tulkittavaa viestiä puolituntemattoman kanssa.

Ymmärrettävästi etenkin petetyllä osapuolella on suuri tarve käydä perin pohjin läpi, miten ja miksi kumppani aloitti luvattoman rinnakkaissuhteen, ja on luonnollisesti tärkeää, että hän saa vastauksia kysymyksiinsä. Kaikista tärkein kysymys on kuitenkin se, haluaako pari olla vielä yhdessä vai pitäisikö tavoitteeksi ottaa mahdollisimman hyvä ero.

Mikäli kumpikin haluaa jatkaa suhdetta, kaikki on mahdollista – myös se, että suhteesta kehittyy entistä parempi, kun pari käy läpi rehellisesti ja avoimesti läpi luvattoman rinnakkaissuhteen syitä ja seurauksia. Usein seksuaali- tai paripsykoterapeutti on suureksi avuksi tilanteen purkamisessa.

On hyvä muistaa, että pettämiskriisiä ja sen herättämiä moninaisia tunteita on sangen vaikea käsitellä kertaheitolla, vaikka pettänyt osapuoli niin ehkä toivoisikin. Monesti petetty osapuoli tarvitsee paljon aikaa tunteidensa ja ajatustensa läpikäyntiin, mikä edellyttää pettäneeltä osapuolelta niin kärsivällisyyttä kuin motivaatiota keskustella siitä, mitä on tapahtunut.

Yksi tapa tutkia parin keskinäisen sopimuksen pettämistä on tarkastella sitä reaktiona johonkin haastavaan, epämiellyttävään ysi ristiriitaisia tunteita herättävään tilanteeseen joko ihmisen omassa elämässä tai parisuhteessa. Kun tämän näkökulman pitää mielessä, hahmottaa paremmin myös sitä, että merkittävän parisuhdekriisin jälkeen ei ole mahdollista, että kaikki palaa ennalleen – ja joskus juuri se voi olla suuri siunaus suhteen osapuolille.

Tällä palstalla seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?