Seksi & Parisuhde

Repiikö uskottomuus parisuhdettasi? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten selviätte pettämisestä

Julkaistu:

Seksiä ja suhteita
Uskottomuus on iso kriisi, mutta siitä on mahdollista selvitä pariskuntana.
Arkipuheessa luvattomaan rinnakkaissuhteeseen viitataan usein pettämisenä tai uskottomuutena – kysymys kun on pohjimmiltaan siitä, että sopimusta yksiavioisesta suhteesta kumppanin kanssa on rikottu.

On sangen ymmärrettävää, että luvattomat rinnakkaissuhteet saavat jo ajatuksena tunteet kuohumaan, ja parasta olisikin, että aiheesta keskusteltaisiin niin suhteen alussa kuin säännöllisesti sen jälkeen, kun ollaan vakiinnuttu. Yhdelle ihmiselle pettämistä on se, että pitää rakastajaa, toiselle se, että vaihdetaan pari eroottissävyiseksi tulkittavaa viestiä puolituntemattoman kanssa.

Ymmärrettävästi etenkin petetyllä osapuolella on suuri tarve käydä perin pohjin läpi, miten ja miksi kumppani aloitti luvattoman rinnakkaissuhteen, ja on luonnollisesti tärkeää, että hän saa vastauksia kysymyksiinsä. Kaikista tärkein kysymys on kuitenkin se, haluaako pari olla vielä yhdessä vai pitäisikö tavoitteeksi ottaa mahdollisimman hyvä ero.

Mikäli kumpikin haluaa jatkaa suhdetta, kaikki on mahdollista – myös se, että suhteesta kehittyy entistä parempi, kun pari käy läpi rehellisesti ja avoimesti läpi luvattoman rinnakkaissuhteen syitä ja seurauksia. Usein seksuaali- tai paripsykoterapeutti on suureksi avuksi tilanteen purkamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On hyvä muistaa, että pettämiskriisiä ja sen herättämiä moninaisia tunteita on sangen vaikea käsitellä kertaheitolla, vaikka pettänyt osapuoli niin ehkä toivoisikin. Monesti petetty osapuoli tarvitsee paljon aikaa tunteidensa ja ajatustensa läpikäyntiin, mikä edellyttää pettäneeltä osapuolelta niin kärsivällisyyttä kuin motivaatiota keskustella siitä, mitä on tapahtunut.

Yksi tapa tutkia parin keskinäisen sopimuksen pettämistä on tarkastella sitä reaktiona johonkin haastavaan, epämiellyttävään ysi ristiriitaisia tunteita herättävään tilanteeseen joko ihmisen omassa elämässä tai parisuhteessa. Kun tämän näkökulman pitää mielessä, hahmottaa paremmin myös sitä, että merkittävän parisuhdekriisin jälkeen ei ole mahdollista, että kaikki palaa ennalleen – ja joskus juuri se voi olla suuri siunaus suhteen osapuolille.

Tällä palstalla seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 2. 2

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 3. 3

  Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

 4. 4

  Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

 5. 5

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

 2. 2

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 3. 3

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

 5. 5

  Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

 6. Näytä lisää