Miehet ja naiset katuvat eri asioita irtoseksissä – syynä orgasmi? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miehet ja naiset katuvat eri asioita irtoseksissä – syynä orgasmi?

Irtoseksi hävettää edelleen naisia enemmän kuin miehiä.

Seksuaaliterapeutti Elli Raipela kertoo tavanneensa naisia, joille irtoseksi on ollut traumaattinen kokemus, vaikkei mitään ikävää olisi tapahtunutkaan.­

14.10.2016 22:04

Tämän me jo tiesimmekin: kiinnostus satunnaiseen seksiin ei ole kiinni sukupuolesta. Mutta sukupuolten välillä voi silti olla eroja siinä, mitä asioita katuu irtoseksissä – ainakin The Guardian -lehden uutisoimien tutkimusten perusteella.

Tutkimukset viittaavat siihen, että miehet katuvat irtoseksissä eniten sitä, jos ovat päättäneet olla tarttumatta tilaisuuteen. Naiset taas katuvat eniten sitä, jos ovat ylipäätänsä päätyneet harrastamaan irtoseksiä.

Eräässä kanadalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, mitä yliopisto-opiskelijat katuivat eniten, jos olivat päätyneet suunnittelematta vällyjen väliin.

Tutkimuksessa selvisi, että miehiä harmitti jälkikäteen eniten ulkonäköön liittyvät asiat. Siis esimerkiksi se, jos he olivat päätyneet harrastamaan seksiä naisten kanssa, jotka eivät sitten olleetkaan heistä kovin viehättäviä.

Naisten katumus taas liittyi eniten häpeään. He soimasivat itseään miehiä enemmän siitä, että olivat ylipäätänsä päätyneet harrastamaan seksiä ihmisen kanssa, jonka kanssa heillä ollut mitään tulevaisuutta.

Myös toisessa tutkimuksessa saatiin samantyyppisiä tuloksia. Tutkimuksessa, johon osallistui 832 yliopisto-opiskelijaa, selvisi, että vain 26 prosentille naisista jäi hyvä fiilis irtoseksistä, kun miesten kohdalla luku oli yli 50 prosenttia.

Psykologian professori Zhana Vranglova arvelee Guardianissa, että yksi syy sukupuolten välisiin eroihin voi liittyä orgasmiin. Hänen laajan tutkimuksensa mukaan vain 42 prosenttia naisista oli saanut orgasmin, kun he olivat viimeksi harrastaneet irtoseksiä. Miehistä orgasmin oli saanut jopa 78 prosenttia.

Ei vain nuorten naisten ongelma

Kyseisiin tutkimuksiin osallistuneet olivat kaikki hetero-opiskelijoita, mutta Me Naisten kesällä tekemä suuri seksikysely viittaa siihen, että irtoseksihäpeä ei ole pelkästään nuorten naisten ongelma.

Mutta miksi ihmeessä satunnainen seksi ahdistaa niin monia naisia? Nykynaisen luulisi olevan jo vapaa harrastamaan seksiä kenen kanssa vain haluaa, ilman syyllisyyttä tai pelkoa leimautumisesta huonoksi naiseksi.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela mietti aikaisemmin Me Naisten jutussa, että irtoseksimorkkiksessa on kyse paljon monisyisemmästä asiasta kuin pelkästä pelosta leimautua kevytkenkäiseksi. Hän on tavannut naisia, joille satunnainen seksi on voinut olla jopa traumaattinen kokemus, vaikkei mitään ikävää olisi tapahtunut.

– Yhden illan jututhan tehdään useimmiten hetken mielijohteesta. Tällainen impulsiivinen, ilman vakaata harkintaa syntynyt käytös saattaa aiheuttaa ihmisessä myöhemmin häpeää, olipa sitten kyse seksistä tai jostain muusta.

– Usein yhden illan juttuihin liittyy myös päihteiden käyttöä, ja kun tilannetta arvioi myöhemmin selvin päin, voi alkaa hävettää ja kaduttaa, Raipela pohti jutussa.

Ei irtoseksi tietenkään kaikkia kaduta. Lue täältä kokemuksia, jolloin yhden illan juttu tuli enemmän kuin tarpeeseen.

Lue lisää:

Mikä seksissä ahdistaa? No aika moni asia – naiset kertovat

Näitä seksikokemuksia naiset katuvat: ”Se oli täydellinen pohjanoteeraus”

Naiset kertovat: ”Tämä on rohkein seksikokemukseni”

Tutkimus: maaginen luku on 2,5 cm – se tuo naiselle orgasmin yhdynnässä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?