Totuus seksistä Suomessa voi yllättää – katso, yllätkö ikäluokkasi keskimääräiseen yhdyntämäärään - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Totuus seksistä Suomessa voi yllättää – katso, yllätkö ikäluokkasi keskimääräiseen yhdyntämäärään

Yhdyntäkertojen määrän perusteella suomalaisten seksielämä on ollut hiipumaan päin jo vuosia. Mitä seksin vähentymisestä seuraa?

12.9.2016 16:09

SUOMALAISTEN yhdyntöjen määrä on ollut laskussa jo vuosia. IS kertoi viikonloppuna, että vielä vuonna 1971 25–34 -vuotiaat miehet peuhasivat lakanoissa kahdeksan kertaa kuussa ja samanikäiset naiset seitsemän kertaa kuussa.

Vuoden 2015 Finsex-kyselyssä yhdyntämäärät ovat tippuneet tasaisesti jokaisessa ikäryhmässä: 25–34 -vuotiailla naisilla on enää 4,5 yhdyntäkertaa kuussa, ja miehillä viisi kertaa kuukaudessa.

Yllä olevalta videolta näet seksologi Leena Väisälän antamat 8 vinkkiä parempaan seksiin.

Mitä suomalaisten vähentyneistä seksikerroista seuraa?– Ei välttämättä mitään. On ihan yhtä hyvä tapa elää vähemmällä seksillä kuin enemmälläkin, kertoo seksologi sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä.

  • Katso ylläolevalta videolta seksologin antamat 8 vinkkiä parempaan seksiin

Seksiin liittyy useita positiivisia terveysvaikutuksia: stressin väheneminen, unen laadun paraneminen ja verenpaineen lasku.

Lisäksi säännöllinen seksi parantaa parisuhdetta ja vaikuttaa positiivisesti mieli­alaan.

– Ja kun on tyytyväinen elämäänsä, on helpompi ylläpitää hyviä elintapoja. Tämän tasapainon saavuttamiseen ei välttämättä liity seksi. Terveysvaikutusten tutkiminen tällaisessa asiassa on äärimmäisen vaikeaa, Väisälä muotoilee.

LÄHEISYYS on hyvin tärkeä parisuhdeliima.

– Kun seksi loppuu, parisuhteesta loppuu helposti muukin läheisyys, Väisälä kertoo.

Yhteisten seksikertojen vähentyessä suomalaiset ovat alkaneet masturboida enemmän – myös parisuhteissa.

Vuonna 1971 sooloseksistä nauttivat eniten 18–24 -vuotiaat miehet, joista vain yli 40 prosenttia oli harrastanut itsetyydytystä kyselykuukauden aikana.

Samanikäisistä naisista neljännes oli harrastanut sooloseksiä.

Vuonna 2015 samanikäisistä miehistä oli masturboinut lähes jokainen, ja naisistakin neljä viidestä.

Voiko masturbaatio paikata laskeneita yhdyntäkertoja?– Kumppanin kanssa harrastettavaan seksiin liittyy kumppanin hyväilyä ja siitä vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia. Masturbaatio on päämäärähakuisempaa eikä aktivoi koko kehoa samalla tavalla, Väisälä kertoo.

Masturbaatio on silti tärkeää, etenkin vanhemmilla ihmisillä, sillä se ylläpitää sukupuolielinten toimintaa, terveyttä ja verenkiertoa ja aktivoi lantionpohjalihaksia.

– Lisäksi orgasmin saaminen rentouttaa, ja samalla voi keskittyä vain omaan nautintoon, Väisälä lisää.

KAHDESSA kolmasosassa suomalaisia parisuhteita on käynyt niin, että parin halut eivät kohtaa.

– Masturbaatiolla on hyvä tasata erilaisia seksidraiveja, eikä kumppanin tarvitse olla siitä mustasukkainen. Masturbaatio on hirvittävän hyvä taito parisuhteessakin, Väisälä huomauttaa.

On tavallista, että halun määrä vaihtelee erilaisten elämäntilanteiden myötä. Esimerkiksi ensimmäisen lapsen saamisen jälkeen on tyypillistä, että halu vähenee molemmilla vanhemmilla.

Myös läheisyys loppuuKun seksi loppuu, parisuhteesta loppuu helposti muukin läheisyys, Väisälä kertoo.Yhteisten seksikertojen vähentyessä suomalaiset ovat alkaneet masturboida enemmän – myös parisuhteissa.

Toisinaan vähemmän seksuaalinen kausi ei menekään ohi, sillä osa parisuhteessa elävistä kyllästyy yhteiseen seksiin.

– Ja sitten on niitä pareja, joilla seksiä on useamman kerran viikossa, mutta kumpikaan ei ole tyytyväinen.

VÄISÄLÄ näkee työssään paljon sekä miehiä että naisia, jotka tyytyvät suhteeseen, jossa ei ole paljon seksiä.

– Tämän vuoksi varattujen pettämissivustot ovat niin täynnä, kun ei olla tyytyväisiä seksiin omassa parisuhteessa. Kun joku sopiva houkutus tulee ulkopuolelta, sitten lähdetään. Se ei aina paranna tilannetta, Väisälä sanoo.

Hänen mukaansa seksin tärkeyden näkee siitä, että pettäminen on suuri syy parisuhteiden loppumiseen.

– Se on tietenkin eri asia, että onko ihmistä luotu pitkiin parisuhteisiin. Pitkä parisuhde on aina haasteellinen. Toisaalta se, että vaihtaa kumppania usein, on vielä haastavampaa.

SUOMALAISTEN yhdyntöjen määrän lisäksi myös syntyvyys on ollut laskussa.

Onko näillä seksologisesta näkökulmasta yhteyttä keskenään?

– Pääsääntöisesti parisuhteessa on aina enemmän yhdyntöjä kuin sinkuilla. Kun sinkkuus ja halu elää itsekseen ovat lisääntyneet, yhdyntöjen kokonaismäärä on vähentynyt, Väisälä summaa.

Sinkkuja on Suomessa jo yli miljoona.

Muiksi syntyvyyden laskun syiksi hän listaa muun muassa tehokkaat ehkäisymenetelmät ja halun käyttää niitä.

– Moni ei vain halua lapsia. Lapset eivät ole enää se pakollinen taloudellinen vanhuusturva ja asian voi siksi valita, Väisälä sanoo.

Millä keinoilla olette saaneet seksielämänne paremmaksi tai seksikertojen määrää lisättyä? Kerro kokemuksistasi alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?